Szép a múlt, homályos a jövő a Budapest Banknál
Bank

Szép a múlt, homályos a jövő a Budapest Banknál

Portfolio
Az egy évvel korábbitól kis mértékben elmaradó, 13,1 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárta a tavalyi évet az állami tulajdonban lévő Budapest Bank. Dinamikusan, 11%-kal nőtt a bank hitelállománya; a kkv-k mellett idén a jelzáloghitelezésben és a hitelkártyák területén is nagyot bővülnének. A négy nagy univerzális bank egyike szeretnének lenni, miközben a bankszektorban nagy kihívásokat látnak. A bank privatizációját és a leendő vezérigazgató személyét illetően még kíváncsibb a menedzsment, mint a sajtó, nem tudtak új információval szolgálni.
Bankvezérek kerekasztala a Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján! Regisztráljon most!


Az idén 30 éves Budapest Bank sajtótájékoztatón értékelte tavalyi évét. Tóth Viktor vállalati üzletágvezető ismertette: a bank 13,1 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el, ami csaknem 10%-is tőkearányos megtérülést jelent. Érdekesség, hogy ezúttal ez elmarad az egyszeri tételek miatt tavaly rekordnyereséget elérő bankszektor 14% feletti tőkearányos megtérülésétől.

Negatívan hatott
  • az alacsony kamatkörnyezet (alacsony Bubor), ami miatt 11%-kal csökkent a bank kamatbevétele,
  • a lakossági hitelállomány elszámolások miatti csökkenése,

Pozitív tényező volt viszont
  • a bank hitelezési aktivitásának további bővülése,
  • a hitelportfólió javulása, korábbi értékvesztések felszabadítása és
  • a Visa-részesedés eladása.

A bank mérlegfőösszege 3,5%-kal 999 milliárd forintra emelkedett tavaly, hitelállománya 11%-kal, betétállománya pedig 3%-kal bővült. A hitel/betét arány 91% környékén stagnált, miközben a bank teljes egészében belső finanszírozásra tért át a GE-ről történt leválással.

A társaság működési költségei tavaly mérsékelten, de nőttek, ugyanis több olyan egyszeri befektetést tettek, ami a GE-ről való leválással függ össze. 11 jelentős projektjük van/volt, ami ezt segítette; ebből csak a hitelkártyarendszer függetlenítése van hátra (2018-ban zárulhat).

A vállalati lízingpiacon piacvezető lett tavaly a társaság, a Piaci Hitelprogramban tett vállalásait pedig jelentősen túlteljesítette 223%-os teljesítményével. A bank hitelportfóliójában 35%-ra emelkedett az agrárium részaránya, de ezt nem tartják kockázatosnak, mert ezen ágazaton belül is jól diverzifikálnak. A Növekedési Hitelprogramban 9%-os részesedést értek el.

A kkv-k számlanyitásait illetően másodikak lettek a piacon, ilyen jó eredményt korábban nem tudtak felmutatni. Ezt azért tartották fontosnak kiemelni, mert szeretnék növelni a hitelezési kockázatokkal nem összefüggő bevételeik súlyát a jövőben.

Fatér Gyula lakossági üzletágvezető arról beszélt, hogy a Bubor gyakorlatilag eltűnt, a kamatmarzsok szűkülése nem teszi fenntarthatóvá a bankok tavaly elért nyereségégét. Hosszú távon nem fenntartható a bankrendszer szerkezete, különösen a lakossági üzletágban értékelődött fel a méret, amiben a fiókhálózat és az ügyfélszám alapján a Budapest Bank a negyedik legnagyobb.

A banknál is növekedésnek indult tavaly éven belül a lakossági hitelállomány, a fordulat előbb történt meg, mint a versenytársaiknál. Innovációként bevezettek egy 30 percen belül rendelkezésre álló hitelkártyát - emelte ki Fatér. Idén 100 ezer új hitelkártyát szeretnének kibocsátani, ebben fontos szerepe lesz a Tescóval és új partnerként a MediaMarkttal való együttműködésnek.

A tavalyi csaknem 30%-os jelzáloghitel-kihelyezési növekedésükkel nem elégedettek, 3% körül volt a piaci részesedésük 17 milliárd forint új volumennel, idén ezt szeretnénk megduplázni. Ebben is gyorsítanak: a beadott hiteligényt immár 5 napon belül elbírálják. A gyors ütemű digitalizáció ellenére arra számítanak, hogy még legalább 10 évig szükség lesz a fiókokra, és a 100 körüli fiókszámukat idén is szeretnék fenntartani, akár új fiókok nyitásával is.

Szép a múlt, homályos a jövő a Budapest Banknál
Bankvezérek kerekasztala a Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján! Regisztráljon most!
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock