Bank

Sokkal kevesebbet ér majd a megtakarításod, mint azt gondoltad

Portfolio
Kína esetleges összeomlása továbbra is hatalmas veszélyt jelent a világra, nyugdíjcélra kötelező félretenni, Magyarország GDP-növekedése pedig 3% fölött lehet a következő években - hangzott el mindez a Keszthelyi Holding konferenciáján, ahol a vállalat bejelentette azt is, hogy stratégiai együttműködést kezdett a GrECóval. Elhangzott az is, hogy sokan lényegesen túlbecsülik a megtakarításuk várható reálértékét, ha hosszú távon (például nyugdíjra) tesznek félre.
Stratégiai együttműködésre lépett a Keszthelyi Holding Zrt. és a GrECo - jelentette be Keszthelyi Erik, a Keszthelyi Holding elnök-vezérigazgatója. A két cég elsősorban viszontbiztosítások területén, a vállalati szektorban fog együtt dolgozni. További együttműködésről is tárgyalnak, újságírói kérdésre viszont Keszthelyi Erik sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy beolvasztják-e majd a Biztosítás.hu-t, ami a GrECo weboldala. Azt viszont elárulta, hogy tárgyalnak "bizonyos online érdekeltségekről", hónapokon belül kiderül ennek az eredménye.

A GrECo egyébként egy osztrák családi vállalkozás, alkuszi tevékenységet folytatnak. Az együttműködést a Keszthelyi Holdinggal március 28-án írták alá.

Dr. Farkas András nyugdíjszakértő arról beszélt, hogy miért "kötelező" a nyugdíjbiztosítás. Elmondta, hogy mi vagyunk a "szendvics generáció", akiknek a szüleiket és gyerekeiket is el kell tartaniuk. A nyugdíjkorhatár közben folyamatosan emelkedik, az állami nyugdíj pedig csökken, nem is beszélve arról, hogy egyre több időt töltünk majd mi is nyugdíjasan, hiszen a várható átlagos élettartam is folyamatosan növekszik. Emellett a szülőtartás szabályozása is egyre szigorodik Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a szülő beperelheti a gyerekét, ha nyugdíjas korában nem tartja el. Ha a szülő bentlakásos intézménybe kerül, az intézmény szintén perelheti a gyereket, hogy szüleinek kezelését finanszírozza.

Telegdi René, a Concorde Alapkezelő intézményi igazgatója úgy véli, hogy a világban számos megtakarítás reálértéke lesz jelentősen alacsonyabb, mint amire számít az, aki félreteszi a pénzét. Úgy látja, befektetési szempontból a következő 20 év teljesen más lesz, mint az előző 20 év. Az alacsony nominális kamatkörnyezet feltolta a kockázatosabb eszközök árait. A kamatok további csökkentése viszont nem fenntartható, már a jelenlegi állapot is kontra produktív: az alacsony kamatkörnyezet ugyanis károsítja a megtakarítók egyenlegeit is. A következő 20 év egy olyan időszakot fog jelenteni, amivel a befektetők nagyon rég nem találkoztak: "széllel szemben" fognak ismét evezni, ugyanis az infláció rég nem látott mértéket ölthet, míg egyelőre a kamatok viszonylag alacsonyak.

Kínára továbbra is érdemes odafigyelni a szakember szerint, hiszen az ország adóssága sokkal nagyobb mértékben növekedett, mint a gazdaság, úgy vélik, jelenleg hitelbuborék van a világ második legnagyobb gazdaságában. Egy esetleges sokkhatás a régióból nagyobb hatással lehet a világgazdaságra, mint a 1997-es feltörekvő ázsiai tőzsdei összeomlás, ugyanis a feltörekvő gazdaság sokkal nagyobb szeletét jelenti most már a világgazdaságnak. Telegdi úgy gondolja, hogy a közép-európai régió jelenthet most jó befektetési lehetőséget, mind a fogyasztást, mind az exportot nézve sokkal jobb növekedési lehetőségek vannak most itt, mint a fejlett Európában, nem is beszélve arról, hogy ez most az egyik legolcsóbb régió az egész világon. A török és orosz piacot nem érdemes egy kalap alá venni ezzel a régióval, hiába jól bevett gyakorlat ez egyes nagybefektetők, alapkezelők körében.

Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a kutatócég három projektjét ismertette:
  • 13-20%-kal csökkennek az önkéntes nyugdíjpénztárak befizetései a cafeteria adókulcsának emelkedése miatt, a munkáltatói hozzájárulások ugyanis jelentősen erodálódni fognak. A kutatóintézet azt a megoldást találta ki, hogy az állam a 20%-os adójóváírás mellett 15%-os plusz támogatást kellene, hogy biztosítson.
  • Emellett kiemelték, hogy 2016-ban a bankadó csökkent, a befektetési szolgáltatókra vonatkozó adót viszont nem csökkentették, amely miatt a külföldi szolgáltatók hódíthatják el a piacot, erre a megoldásra az adókulcs csökkentését (2,8%-ra a jelenlegi 5,6%-ról) és adókedvezmény bevezetését javasolják új tőzsdei bevezetésekben való közreműködés jutalmául.
  • A kutatóintézet 3,6%-os hazai GDP-növekedést jósol 2017-re, 2018-ra pedig 3,4%-ot. Úgy vélik, ezt a fogyasztás növekedése fogja okozni elsősorban.

Juhos András, az Uniqa Biztosító személybiztosítási igazgatója elmondta, hogy a 28 EU-s országban 26-ban hozzányúltak a közelmúltban a nyugdíjrendszerhez. Azzal magyarázta az egyre több megtakarítási célú életbiztosítási terméknél előforduló indexálást, hogy ezzel az ügyfelet segítik abban, hogy használható mennyiségű nyugdíjat tudjon felhalmozni. Szerinte, ha minden szerződét indexálnánk, 47 év alatt jutnánk el arra a megtakarítási szintre, mint ami Ausztriában megtalálható.

Ungvári Krisztián, az Erste lakástakarék-pénztár vezetője többek közt kiemelte, hogy a választásokig legalább marad a lakástakarék szerződésekre alanyi jogon járó, 30%-os (max. évi 72 ezer forintos) állami támogatás.
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
boris johnson
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-172692013