12 érdekesség a globalista bankelnökről, akivel Orbán váratlanul kezet rázott
Bank

12 érdekesség a globalista bankelnökről, akivel Orbán váratlanul kezet rázott

Portfolio
Egészen váratlan fordulatot vett 2015. február 9-én a magyar kormány és a hazai bankrendszer viszonya. A rajtaütésszerű devizahiteles csomagokkal, Európa legmagasabb különadójával és a párját ritkító tranzakciós illetékkel terhelt hosszú kutya-macska barátságnak végül nem a hazai bankszövetség vezetőjével, hanem egy bengáli születésű brit bankelnökkel való parola vetett véget. Méghozzá pozitív értelemben: innentől datáljuk a kormány és a bankok viszonyának konszolidációját. A magyar bankokat az Erste-vezér Andreas Treichl mellett Suma Chakrabarti "képviselte", utóbbit mutatjuk most be röviden.
Hazai bankvezérek beszélgetnek egymással Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon most!
12 érdekesség a globalista bankelnökről, akivel Orbán váratlanul kezet rázott
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelenlegi elnökét 2012-ben nevezték ki a bank élére, majd 2016 májusában újraválasztották. Az idén 58 éves bankelnökkel ezúttal a Financial Times készített portrét. 12 érdekesség róla:
 • Személyében csaknem egymaga megtestesíti a multikulturalizmust: a brit közigazgatás első színes bőrű, Ázsiában született államtitkára (egészen pontosan a legmagasabb nem politikai tisztséget jelentő permanent secretaryje) volt. Előbb a nemzetközi fejlesztési, majd az igazságügyi minisztériumnál. Ezt a pozíciót Nagy-Britanniában a legfiatalabban, 42 évesen szerezte meg, 2006-ban pedig még az is felmerült, hogy ő lenne a teljes brit közigazgatás első számú vezetője.
 • Ehelyett ő lett a posztkommunista országokat finanszírozó EBRD első brit elnöke, korábban ugyanis csak francia és német elnökök álltak az 1991-ben alapított, a volt szocialista blokk kisebbfajta "Marshall-tervét" megtestesítő nemzetközi intézmény élén. A bank a régió gazdasági és társadalmi fejlesztését tűzte ki célul, amiben a befektetői és finanszírozási környezet folyamatos javítása fontos eszköze. Ebbe kiválóan beleillett az a szerep, hogy katalizálja az Orbán-kormány és a bankok viszonyának rendezését. A sorsdöntő megállapodás tartalmáról részletesen itt írtunk.
 • 2002-ben a "részmunkaidős államtitkár" becenévvel került be az újságokba, megbeszélte ugyanis akkori miniszterével, hogy hadd reggelizhessen együtt minden nap az akkor 6 éves Maya lányával, este pedig időben hazaérhessen, hogy az esti mesét felolvashassa neki. Minden második pénteken pedig otthonról dolgozott. Egy időben próbálkoztak egy nyugat-londoni lakással is, a reggeli és esti óvodába járás azonban teljesen felborította a bankvezér napját, így maradtak a 18 évvel ezelőtt megvásárolt, említett oxfordi lakásban.
 • Most viszont ismét költözésen gondolkodnak: lánya Oxfordban műveszetet tanul, az EBRD irodája pedig a londoni Cityben található, háromból két családtagnak tehát könnyebb lenne az élete, ha Londonban laknának. Saját bevallása szerint azonban Chakrabarti érzelmileg nagyon kötődik mostani lakásukhoz.
 • Ötéves korában, 1964-ben érkeztek Nagy-Britanniába Kalkuttából a családjával Oxfordba, így nem messze laktak mostani lakásuktól, és az integráció ebben az akadémiai környezetben teljesen másképp működött, mintha London legzordabb kerületeiben éltek volna. 1969-ben visszatértek Bengálba, de mivel ott maoista lázadók bezárták az iskolákat, mégis Nagy-Britannia mellett döntött, hogy befejezhesse tanulmányait.
 • 20 éven keresztül soha senki nem inzultálta őt Nagy-Britanniában az utcán, a Brexitről szóló népszavazást követő napokban azonban ez is megtörtént: éppen az apját vitte el autóval Gatwickbe, amikor egy közlekedési lámpánál a lehúzott autóablaknál beszóltak neki: "Miért nem húzol el oda, ahonnan jöttél?" Ez a hangnem még a hetvenes évekből volt ismerős számára, azóta tapasztalatai szerint visszaszorult a rassziszmus a szigetországban.

  12 érdekesség a globalista bankelnökről, akivel Orbán váratlanul kezet rázott
  Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezet fog Suma Chakrabartival, az EBRD elnökével 2015. február 9-én Budapesten, miután aláírták a magyar kormány és az EBRD közötti szándéknyilatkozatot. Jobbra Andreas Treichl, az Erste Group osztrák vezérigazgatója. Forrás: MTI/ Máthé Zoltán.
 • Élő cáfolata annak, amit nemrég Theresa May brit miniszterelnök mondott, miszerint "ha világpolgár vagy, nem vagy polgár sehol sem": szülőföldjére, a Kelet-Indiában található Nyugat-Bengálba évente két-háromszor ellátogat, észak-oxfordi, részben viktoriánus stílusban berendezett lakásában pedig a délutáni teázással egybekötött beszélgetések során indiai és brit identitását egyaránt megéli.
 • Japán felesége van, akit Mari Sakónak hívnak, és menedzsmentet oktat professzorként az Oxfordon. Gyerekkorát viszont Egyiptomban töltötte, amit az is jelez, hogy lakásuk fogadóhelyiségét az indiai mellett egyiptomi szőnyegek diszítik.
 • Ami zenei ízlését illeti, szereti Stevie Wondert, Marvin Gaye-t, a Temptationst és még - amikor felesége nem tartózkodik otthon - Jimi Hendrixet is. Az 1970-es években, amikor még az ingyen sör ígérete is sokat számított neki, DJ-ként is dolgozott. Ami a focit illeti, a Leicester Citynek drukkol, amit az igazságügyi minisztériumtól 50. születésnapjára kapott, 50-es sorszámú kék színű mez is megörökít. A focicsapat iránti szeretete onnan ered, hogy gyerekkorában a kék volt a kedvenc színe.
 • Chakrabarti szerint az EU-ból való kilépésről szóló brit döntés azt tükrözi, hogy a britek globalistábbak, mint a kontinentális európai országok, ami nem feltétlenül rossz jel.
 • Őt magát is globalistának tekintik sokan az EU-ban, ami talán azzal is magyarázható, hogy az arab tavasz után kiterjesztette az EBRD tevékenységét Tunéziára, Marokkóra, Jordániára és Egyiptomra is. Egy kollégájától vissza is hallotta, hogy egy EU-s vezető azt mondta róla: "az a baj az elnököddel, hogy egy kicsit globalista".
 • Éppen az EBRD "saját régiójában", Magyarországon és Lengyelországban ütötte fel először a fejét az utóbbi években a populista nacionalizmus, erről a bankelnök azt mondja, egyfajta befelé fordulásról van szó, amely azt üzeni: "adjátok vissza az országomat". De minek kellene visszaadni, talán a mítikus múltnak, vagy Nagy-Britannia esetében a bevándorló-mentes időknek? - teszi fel a kérdést. Az EBRD számára, amely a demokrácia építését is feladatának tekinti, ez bizony egy különleges kihívás.


Hazai bankvezérek beszélgetnek egymással Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon most!


A címlapi és a portréfotó forrása: ebrd.com
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül