Bank

Ma megindulnak a banki gyorsjelentések, mire figyeljünk?

Portfolio
Három amerikai nagybank, a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo is ma teszi közzé gyorsjelentését. Kezd alábbhagyni a piac lelkesedése Donald Trump pénzügyi deregulációjával kapcsolatban, hiszen erre eddig nem került sor, így izgalmas lesz látni, milyen teljesítményre voltak képesek az első negyedévben "maguktól is" az amerikai nagybankok.
A magyar bankszektor kilátásairól is szó lesz Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon most!


A KBW Bank index a múlt év utolsó három hónapjában 29%-os emelkedéssel díjazta Donald Trump elnökválasztási győzelmét, az idei első negyedévben azonban már lényegében stagnált, az utóbbi napokban pedig némileg vissza is esett az index. A piac gyors deregulációra számított az új elnöktől az első hónapokban, egyelőre azonban csalódnia kellett.

A bankok jobbára így is javuló teljesítményről adhatnak számot: a várakozások szerint a JP Morgan 9%-os, a Citigroup pedig 4%-os nettó eredményjavulásról számol be mai gyorsjelentésében, a számlabotrányból lábadozó Wells Fargónál azonban 4%-os csökkenés várható. A Financial Times szerint négy nagy kérdésre várnak választ a bankszektor befektetői:

Mennyire veti vissza a hitelezés lassulása az eredményjavulást?

A Fed adatai szerint ugyanis novemberben az előző évi átlag felére, 2,8%-ra csökkent a hitelállomány növekedése az amerikai bankszektorban, februárban pedig 0,4%-os csökkenés volt látható a mérlegekben. A Wells Fargo esetében például egy százalékpontnyi visszaesés a hitelezésben 1,5%-os idei eredmény-visszaesést jelenthet.

Mennyire kompenzálják ezt a Fed kamatemelései?

A fentieket a kamatmarzsok tágulása kompenzálhatja, ez a Fed kamatemelési ciklusának köszönhetően 2016 második felében már megkezdődött a bankszektorban. Tavaly ilyenkor közel 60 éves mélyponton jártak a kamatmarzsok az amerikai bankszektorban, kérdés, hogy ebben mekkora javulást hozott az idei első negyedév a Fed decemberi kamatemelését követően.

Mennyire lesz erőteljes a befektetési banki tevékenység és a tőkepiacok visszaesése?

A kötvénypiaci tevékenységek egy évvel ezelőtti visszaesése felerősítette a befektetői aggodalmakat. Tavaly ilyenkor a Goldman Sachs 2006 óta nem látott alacsony bevételt produkált emiatt, és versenytársai is rosszul teljesítettek. Nem kétséges, hogy az idei első negyedév ebből a szempontból jobban fog sikerülni, a részvénypiaci és az M&A-aktivitásban, tehát két másik fő befektetési banki tevékenységben azonban visszaesésre számítanak például a Nomura elemzői.

Mi lesz a lakossági hitelekkel, különösen az autóhitelekkel?

Az elmúlt években gyakran figyelmeztettek arra elemzők, hogy lazulni a hitelezési feltételek az autóhitelezésben: egyre magasabb fedezetarányos és jövedelemarányos eladósodást vállalt a lakosság. A Fitch Ratings adatai szerint 2009 óta nem látott ütemben, 10% felett nőttek a nem elsőrendű (supbrime) hiteleken elszenvedett hitelezési veszteségek idén februárban. Az autóhitelekkel kapcsolatos aggodalmakat Jamie Dimon JP Morgan-vezér is megerősítette a múlt héten.

A magyar bankszektor kilátásairól is szó lesz Hitelezés 2017 konferenciánkon, regisztráljon most!
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter