Bank

Álom marad, hogy valaha is utolérjük Ausztriát?

Portfolio
Az, hogy Magyarország jól teljesített az elmúlt években, nem jelenti, hogy az EU-s források elapadásával is ez így folytatódik majd, az oktatással és a menedzsment készségeinek fejlesztésével ez a kilátás viszont változhat - vélik a Portfolio Hitelezés 2017 Konferenciáján megszólaló szakértők.

Felzárkózhat-e Magyarország a nyugattal?

Samu János, a Concorde Értékpapír vezető elemzője úgy véli, hogy a ciklikusságnak és az EU-források felhasználásának köszönhető a magyar gazdaság fejlődésének az elmúlt években tapasztalható dinamikája, ez pedig nem jelent garanciát a jövőre nézve.

Békés Gábor, az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, CEU tudományos munkatársa úgy véli, hogy rövidtávon segítenek az EU-források, viszont hosszútávon elvonják a vállalatok képességét, hogy a piacról éljenek meg és jelentős korrupciós kockázatot jelentenek. Szerinte nem fogunk tudni felzárkózni a fejlett Európával.

Tudják-e kamatoztatni a forrásbőséget a magyar cégek?

Békés Gábor szerint rengeteg tőke van jelenleg, de nem tudunk vele élni. Magyarország nem tudja kihasználni a források lehetőségét. A jövőben arra van szükség, hogy például az oktatást, menedzsment-képességeket úgy alakítsuk át, hogy ezzel a helyzettel élni tudjanak a magyar vállalatok.

Samu János szerint valóban jó a forrásellátottság, a hosszú forrásokhoz való hozzáférés viszont többek közt a tőkepiacok fejletlensége miatt is nehézkes.

Milyen tényezőn kellene elsősorban javítani ahhoz, hogy a versenyképességünk érdemben javuljon?

Samu szerint addig jó a versenyképesség növekedése, amíg az a termelékenységet is javítja. A külpiacoktól való függésünk akkor lehet csak hosszú távon is pozitív hatással, ha ezek a vállalatok be is épülnek a magyar gazdaság körforgásába. Fontos, hogy a külföldi vállalatok nemcsak összeszerelő üzemként tekintsenek ránk, ez pedig a gondolkodásból és az oktatásból fakad.

Békés szerint elsősorban az oktatás és az egészségügy fejlesztése fontos. A következő tíz év szerinte az automatizációról fog szólni. Ez Magyarországot is érinti, hiszen nálunk rengeteg olyan tevékenység van, amelyet helyettesíteni tudnak a robotok. Fejleszteni kell azokat a készségeket, amelyeket nem tudja helyettesíteni az automatika.

A tőkepiacon keresztül milyen lehetőségei vannak a versenyképesség javításának?

Samu úgy gondolja, hogy IPO-t vagy kötvénykibocsátást nehéz Magyarországon csinálni, már csak azért is, mert a piacnak és a kibocsátónak nem egyeznek az elképzelései az árazásról.

Békés szerint a siker titka a menedzsment oktatása lenne Magyarországon. A vállalatirányításból nagyon hiányoznak az ilyen ismeretek itthon. Szerinte a növekedésnek az emberi tőke mellett az imputok összekapcsolása is a feladata.

GettyImages-1095488022
GettyImages-800536520
GettyImages-1173741712
Frankfurti tőzsde
shutterstock_1457337218
BÉT
Alteo klub
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
forint érme