Bank

Eltűnt Matolcsyék ingyenhitele, mi lesz a cégekkel?

Portfolio
Kis drágulást és futamidő-rövidülést hozhat a Növekedési Hitelprogram kivezetése a kkv-hitelek piacán, illetve felértékelődik a fix kamatozású hitelek és a garancia konstrukciók szerepe - hangzott el a vállalati és kkv-üzletágak vezetőinek mai panelbeszélgetésében a Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján. Az EU-források inkább kiegészítik, mint kiszorítják a banki hitelezést, miközben a fintech világ fejlődésével felértékelődik a határon átnyúló követelésérvényesítés biztonsága.
Mi határozta meg az elmúlt egy évet a vállalati hitelezésben?
Takács Zoltán (FHB) szerint a piacot a verseny fokozódása, az FHB tevékenységét pedig a takarékszövetkezetekkel való kapcsolat erősödése jellemzi. Szabó Balázs (CIB) szerint az NHP kifutása és a nullás hitelek megjelenése, valamint az ingatlanpiac felfutása határozta meg az elmúlt egy évet. Mindkettőjük szerint óriási kihívás a vállalatok számára a béremelkedés, illetve a megfelelő munkaerő megtalálása is. Eközben a bankok számára az alacsony kamatkörnyezet jövedelemkiesést jelent, amit volumennel nagyon nehéz kompenzálni. Szabados Richárd (Erste) szerint az NPL-ráta radikális csökkenése, a teljesítő állomány növekedése (hitelezési fordulat), az ügyfelek számára ideális alacsony kamatkörnyezet és az ügyféltudatosság növekedése, az Ersténél pedig a vállalati üzletág felfutása határozta meg az elmúlt egy évet (az első háromba akarnak kerülni). Kementzey Ferenc (Raiffeisen) többek között arról számolt be, hogy az alacsony kamatkörnyezetben 20%-kal tudták tavaly növelni teljesítő vállalati hitelállományukat. Szerinte a válság előttihez fogható kockázatok nem épültek fel, de a verseny és a rendkívüli pénzbőség kockázatokkal jár, az EU-támogatásokat például sok olyan vállalat is felvette, amely nem működött nyereségesen.

Hogy hatnak a nem kereskedelmi banki (EU-s) programok a hitelezésre?
A kereskedelmi bankok nagyon sok lehetőséggel versenybe tudnak szállni az MFB Pontok által nyújtott visszatérítendő EU-forrásokkal - mondta Szabados Richárd (Erste). Ez utóbbiaknak nagy az átfutási idejük, ugyanakkor nem zárják ki pl. a banki társfinanszírozást, a más banknál történő számlavezetést vagy éppen a bankok által nyújtható biztosítékokat. Kementzey Ferenc (Raiffeisen) szerint a kiegészítő hatás nagyobb, mint a kiszorítási hatás, az EU-források által teremtett beruházások forgóeszköz-finanszírozási igényt is teremtenek. Takács Zoltán (FHB) szerint éppen a magyar kkv-szektor azon szegmense kap megfelelő finanszírozást az EU-forrásokból, amely méretében még elmarad a bankok számára legérdekesebb körtől. Szabó Balázs (CIB) szerint olyan nagyságrendről beszélünk az EU-források kapcsán, amely a hitelezési aktivitás szempontjából már szignifikáns szám.

Melyik lesz a legdinamikusabb vállalati ügyfélszegmens?
Szabó Balázs (CIB) szerint a kkv-k mutatják majd a legdinamikusabban növekvő hitelkeresletet. Kementzey Ferenc (Raiffeisen) ezzel egyetértve hozzátette: a multinacionális osztrák és német nagyvállalati körben is hisznek, illetve a projektfinanszírozásban is óriási fejlődés látszik. Szabados Richárd (Erste) a mikro- és kkv-ügyfélkörben minimum 5%-os év/év volumennövekedést prognosztizál, a nagyvállalati szegmensre inkább stagnálás vár, a középvállalatok köre pedig kérdőjeles. Takács Zoltán (FHB) erős növekedést lát a hagyományos mikro- és kkv-ügyfélkörükben, így itt tovább erősítenének is. Az elmúlt évek hullámvölgyét a szektorban a fejlesztési források várható beáramlása miatti kivárás is okozta.

Mit hoz az NHP kivezetése?
Szabados Richárd (Erste) szerint négy éve még nem hitték volna el, hogy hiteleik 40%-a egy termékben lesz nevesítve, márpedig jelenleg most ezt a helyszet, az NHP a kkv-hitelpiac nagy részét lefoglalta. Ennek ellenére még nem lehet eldönteni, hogy jó volt-e a termék, egy 10 éves futamidejű hitelről 3 év után ezt még korai megmondani. Valószínűleg minden bank meglépi, hogy az NHP-t helyettesítő, fix kamatozású termékkel a piacra lép. Ez természetesen magasabb kamatozású az NHP-s hitelnél, hiszen más a forrás, fedezet szempontjából ugyanakkor nem várható érdemi változás. A kis áremelkedés mellett kis futamidőcsökkenés várható, kissé túlzó ugyanis a felvett NHP-s hitelek futamideje. Kementzey Ferenc (Raiffeisen) szerint is felértékelődik a fix kamatozás iránti igény a kereskedelmi banki hitelek körében. Szabó Balázs (CIB) szerint előbb-utóbb megtanulják a kkv-k, hogy valakinek a fix kamatozású hitelek árát fizetnie kell, a feltételrendszer pedig (futamidő, törlesztési ütemezés stb.) piacilag megalapozottabb lehet. Takács Zoltán (FHB) szerint az NHP kifejezetten jó eszköz volt arra, hogy a vállalkozások elgondolkodjanak mérlegszerkezetükről és forrásstruktúrájukról. Az NHP által lehetővé tett tőkepótló jellegű finanszírozás új dimenziót nyitott. Szabados Richárd (Erste) szerint a válság egyik tanulsága az volt, hogy a vállalkozások forgóeszköz jellegű hiteleket használtak fel beruházáshoz kapcsolódó célokra, és sokszor nem teljesítési spirálba kerültek.

Hogyan kellene változtatni a garanciakonstrukciókon?
Kementzey Ferenc (Raiffeisen) az igénylés folyamatát hatékonyabbá, az igénybevételt egyszerűbbé tenné, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek jelentős javulást hoztak a garanciakonstrukciók alkalmazásában. Szabó Balázs (CIB) ezzel egyetértve azt mondta, többek között a mikrovállalkozások esetében van még lehetőség előrelépésre. Takács Zoltán (FHB) szerint nem kiegészítő (többlet) biztosítékként, hanem likviditási biztosítékként kapják ma a garanciát, ha ezen lehet változtatni, akkor közelebb juthatunk annak a kérdésnek a megválaszolásához, hol húzódik a határ a hitelezhető és a nem hitelezhető cégek között. Szabados Richárd (Erste) szerint Magyarországon a garanciakonstrukciók igénybevétele nemzetközi összevetésben nem alacsony, Takács Zoltánhoz hasonlóan úgy vélte, fel fog érdeklődni a portfóliógarancia.

A panelbeszélgetésen elhangzottak alapján idén várhatóan mérsékelt növekedés jön a vállalati hitelek piacán, aminek a kkv-hitelezés lehet a legdinamikusabb része.

Dányi Roland, a MAPI Fejlesztési Iroda Zrt. hitelezési üzletágvezetője többek között az alábbiakról beszélt előadásában:
  • A kereskedelmi banki hitelezés és a visszatérítendő EU-támogatások nem konkurálnak egymással. Az EU-források jövője, hogy egyre inkább visszatérítendővé válnak, és amikor az EU-s programokban már megjelenik a visszafizetési kötelezettség, akkor egyre inkább a vállalkozói attitűd és felelősség is jelentős átalakuláson esik át.
  • Míg kapacitásbővítő és komplex élelmiszeripari beruházásokat is mindenki szívesen finanszíroz, a K+F tevékenységek támogatása vagy az infokommunikációs, felhőalapú online szolgáltatások fejlesztése is jobban megvalósítható visszatérítendő vagy vissza nem térítendő EU-támogatásokból.
  • A visszatérítendő EU-forrásoknak kedvez a vissza nem térítendőkhöz képest, hogy átfutási idejük gyorsabb, bizonyos eljárások közbeszerzés keretében történő lefolytatására nincs szükség.
  • A piaci alapú hiteltermékekhez képest a visszatérítendő EU-források hátránya lehet, hogy "dobozos" termékekről van szó, rugalmatlanabbak a feltételek, egyoldalú a kommunikációs és feltételkialakítási folyamat, valamint kevésbé átláthatók, kötöttek a feltételrendszerek és a támogatástartalom számítása.
  • Előnye viszont többek között, hogy vissza nem térítendő támogatás vehető hozzáigénybe, 0%-os vagy alacsony kamata a kevésbé potens vállalkozások részére is vonzó, jellemzően nagyobb mértékű idegen forrás igénybevételére ad lehetőséget, alacsonyabb a fedezeti elvárás és hitelfelvevőbarát a fedezetértékelés.


Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke tartotta a szekció második előadását, szerinte:
  • Egyre komplexebb a világunk, egyre bonyolultabbak a hitelezési jogviszonyok is, és ez a komplexitás exponenciálisan nő. Ha versengő hitelezői helyzetről van szó, akkor ezt a versenyt az a hitelező nyeri meg, aki megfelelőbben biztosítja a követeléseit.
  • A PSD2 EU-s irányelv révén nem fog január 2-án tömegével elterjedni az online szerződéskötés a világban, de határozottan nőni fog az interneten kötött szerződések száma, a határon átnyúló jogérvényesítés és a szabad letelepedés, valamint a vagyon mozgatásának a szabadsága is nő.
  • A fintech világ elképesztő mértékben kiterjeszti a szerződéskötés földrajzi határait. Nálunk, de Európa-szerte is megérett a helyzet az iratok egyszerűsítésére, miközben sokkal nagyobb igény van a biztonságra, mint bármikor korábban.
  • Egy jogász ki akarja zárni a harmadik fél vagy ellenfél általi bizonyítás lehetőségét, és biztosítani szeretné az adóssal szembeni gyors jogérvényesítés lehetőségét. A cégek előszeretettel használják a közjegyzői okiratot a hitelezőik rangsorolására.
  • A közjegyzők garantálni tudják a határon átnyúló közvetlen jogérvényesítést, és az ehhez szükséges iratokat is biztosítják.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock