Nagy Márton: Európa legdrágábban működő bankrendszere a magyar
Bank

Nagy Márton: Európa legdrágábban működő bankrendszere a magyar

Portfolio
Rendkívül hatékonytalanul működik a magyar bankrendszer, és ez jelentősen megdrágítja az ügyfelek számára a bankolást. A bankrendszer hatékonyságának növelése és az árverseny élénkítése ezért most az egyik legfontosabb feladat a bankszektor számára - mondta az MNB alelnöke a Portfolio mai Hitelezés 2017 konferenciájának nyitóelőadásában. Két ábrából kiderült: Európa legnagyobb költségszinttel, egyúttal legmagasabb kamatjövedelemmel működő bankrendszere a magyar.
Nagy Márton többek között az alábbiakról beszélt:
 • Jelenleg is zajlik a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztóbarát lakáshitel koncepcióról szóló egyeztetés, ezért erről eddig egyelőre nem tud részleteket elárulni.
 • A 2009-től 2013 közepéig tartó hitelösszeomlás/hitelszűke stagnálásba, majd 2015-től hitelezési fordulatba váltott át a kkv-hitelek piacán. 2017-2018-ban is évi 7-8%-os ütemben bővülhet a kkv-hitelezés, a teljes vállalati hitelezés pedig 3-5%-os növekedést mutathat.
 • Kérdés, hogy ki lesz képes helyettesíteni mennyiségben és minőségben is a Növekedési Hitelprogramot. Az állami bankok, a garanciaintézmények és a kereskedelmi bankok termékfejlesztése ezért jelentősen felértékelődik. Átmeneti visszaesés után egyre hosszabb futamidők alakulhatnak ki ez utóbbiban is.
 • A lakosság esetében hosszabb volt a visszaesési periódus, de ezt mérlegalkalmazkodásnak, és nem hitelösszeomlásnak nevezi az MNB. Idén már nőhet a hitelállomány, jövőre pedig 2-3%-os növekedést prognosztizál a jegybank e téren, folyamatosan nagy amortizáció mellett.
 • A jó minőséget az adósságfék szabályok garantálják, a termékek összehasonlíthatóságát és az árversenyt azonban fokozni kell. Itt historikusan is gyenge az árverseny, szemben a vállalati hitelpiaccal. Az ún. Lerner-index a vállalati hitelpiacon nagy versenyt, a lakosságnál viszont kis versenyt mutat.
 • Digitalizációban a magyar bankrendszer az EU 28 országából a 25. helyen áll.
 • Az újonnan folyósított lakáshitelek felára jelentősen meghaladja a régiós átlagot, az ügyfelek a lakáshitelek területén a nominális kamatcsökkenésben csak azt érzékelték, "amit a jegybank csinált", a felár nem csökkent.
 • Különösen a fix kamatozású hitelek esetében magas a kamatfelár. A változó kamatozásúaknál 3-3,5%-nál, a fix kamatozásúak esetében 4-5,5% környékén mozog a kamatfelár. Utóbbinál ráadásul 200-250 bázispont eltérés is lehet a banki kondíciókban.
 • "Hogy lehet az, hogy egy 2 százalékponttal drágább terméket vesz fel az ügyfél, miközben ha átsétálna 100 méterrel odébb egy másik fiókba, jóval olcsóbban tehetné? Ilyen nincs a vállalati hitelpiacon!"
 • A bankok gyenge verseny mellett elsősorban a bevételekre fókuszálnak. Ezt mutatja az is, hogy a világ egyik legmagasabb kamatjövedelmével bír a magyar bankrendszer. Mindemellett a legkevésbé hatékony Európában a működési költségek alapján. Ezt a kettőt mutatja a két alábbi ábra.


Nagy Márton: Európa legdrágábban működő bankrendszere a magyar


Nagy Márton: Európa legdrágábban működő bankrendszere a magyar
 • A nagyobb árverseny üdvözlendő cél, ami hatékonyságjavulás mellett nem feltétlenül csökkenti a profitot. Nem kell lemondani tehát a profitról, a bankrendszer egy modellváltással megőrizheti nyereségességét és profitabilitását is. Ennek a nagyobb árversenyről és a hatékonyságjavításról kell szólnia.
 • Magyarország továbbra is túlbankosított, az MNB továbbra is fenntartja, hogy 5 nagybankra van szükség. A fiókok száma ma közel 3000, ezt tovább érdemes csökkenteni, a meglévő fiókokat át kell gondolni.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock