Bank

Újra a szakadék szélén az OTP

Portfolio
A Groupama márciusban 64 milliárd forintnyi OTP-részvényt adott el, a tranzakció mély nyomokat hagyott az OTP grafikonján, azóta sem tud szabadulni az árfolyam az akkori mozgás által kijelölt sávtól. Most újra a sáv alján áll az árfolyam, megnéztük, mi mozgatja az OTP-t.

Sávozás

Március 22-én jelentette be a Groupama, hogy egy nagyobb OTP-részvénycsomagot értékesít, 64,4 milliárd forintért 8,26 millió darab részvénytől vált meg a nagytulajdonos. Az eladás mély nyomokat hagyott az OTP grafikonján, napon belül 381 forintot mozgott az OTP, a március 23-i gyertya gyakorlatilag kijelölte az azóta eltelt közel másfél hónap kereskedési sávját, hiszen azóta az árfolyam 3-3-szor a sáv alját és tetejét is letesztelte, de érdemben nem tudott kilépni belőle. Ma újra a sáv alját teszteli az árfolyam, és ha a hosszútávú grafikont vizsgáljuk, nagyobb valószínűséget adnánk annak, hogy a sávból lefelé lép ki az árfolyam, eddig ez még nem történt meg.

Újra a szakadék szélén az OTP

Nagy sztori volt

2015 január közepe és idén február közepe között az OTP árfolyama 178 százalékot emelkedett, az elképesztő ralit részben az hajtotta, hogy javult a bank magyarországi működési környezete, stabilizálódott az orosz és az ukrán operáció, az OTP-nél olyan profitfordulat történt, amilyen sztorit kevés európai bank nyújtott, a hazai és a külföldi befektetők egyik nagy kedvence lett az OTP.

Újra a szakadék szélén az OTP
A nagy rali után azonban az OTP a bankok értékelésére használt egyik legnépszerűbb mutató, a P/BV (részvényár/egy részvényre jutó könyv szerinti érték) alapján az egyik legdrágább európai bankpapír lett, Csányi Sándor is arról beszélt az április közepi közgyűlésen, hogy magas az OTP P/BV-szorzója. Mivel a nagy árfolyamemelkedést követően az OTP már nem olcsó részvény, ráadásul a korábbi nagy sztorin, a profitfordulat nagy részén már túl van a bank, el is indult a profitrealizálás, február közepe és április eleje között 16 százalékot esett az árfolyam.

Milyen dátumokra érdemes figyelni?

Az árfolyam egyelőre nem mozdult ki az elmúlt hetekben kialakított sávjából, van azonban néhány esemény, ami kimozdíthatja onnan az árfolyamot:

  • Május 12: aznap hajnalban teszi közzé a bank az idei első negyedéves számait. Az aktuális számokon kívül arra is érdemes figyelni, milyen várakozásokat fogalmaz meg a bank.
  • Május 24/25: május 24-én forognak utoljára osztalékszelvénnyel a papírok, május 25-én pedig lekerül a 190 forintos osztalék, vagyis ceteris paribus ennyivel kerül lejjebb az árfolyam.
  • Felvásárlások: Csányi Sándor március közepén a Reutersnek adott interjújában jelezte, hogy az OTP egészen közel került egy "fontos" montenegrói bank megvásárlásához, emellett érdeklődik egy román és egy ukrán bank iránt, valamint Oroszországban is szívesen vásárolna bankot az OTP. Ezekkel kapcsolatban gyakorlatilag bármikor közölhet információkat a bank, az akvizíciós hírek pedig megmozgathatják az árfolyamot.

Már nem drága

Miközben 9400 forintos árfolyam mellett az egyik legdrágbb európai bankrészvény volt az OTP, addig mostanra már egyre közelebb kerül a középmezőnyhöz P/BV-alapon. Skandináv és lengyel bankpapírok magasabb szorzón forognak, mint az OTP, miközben az OTP magasabb saját tőke arányos megtérülést ér el, mint azok.

Újra a szakadék szélén az OTP
Az árfolyamot és az egy részvényre jutó eredményt összehasonlító mutató (P/E) alapján pedig továbbra is kifejezetten olcsó az OTP, bár az is igaz, hogy a nagy profit- és profitabilitási fordulat után az OTP-nél már nem várható nagy profitbővülés a magyar banknál.

Újra a szakadék szélén az OTP

Sok a támasz

A grafikonon a zölddel jelölt emelkedő csatorna alsó szára, valamint a 200 napos mozgóátlag 8000 forintnál tartja alulról az árfolyamot, de van egy nagyobb emelkedő trendvonal a 2015. januári mélyponttól behúzva, ami jelenleg 7800 forintnál található, valamint egy sárgával jelölt támaszzóna is megállíthatja az árfolyam esését. Optimista esetben a február 21-ei csúcstól nézve egy nagyobb korrekció első befejezett mozgását ('A' pont) is feltételezhetnénk, amelyből emelkedhetne az árfolyam 8450, illetve 8700 forint környékére. Ettől feljebb most elég nehéz tekinteni, mert ahhoz sokkal robusztusabb képet kellene mutatnia a bankrészvénynek, ráadásul a napos RSI indikátor is beragadt az 50-es szint alá, mely miatt az emelkedési próbálkozások csak korrekciónak tekinthetők.

Újra a szakadék szélén az OTP
Amennyiben elesik a sáv alja, nagyobb tér nyílhat meg az esés előtt, első körben a 7900, lejjebb pedig a 7500 körüli szint foghatja meg az esést.

Újra a szakadék szélén az OTP
Az OTP részvény közvetlenül is elérhető a Portfolio Online Tőzsde, illetve a Portfolio Global kereskedési rendszeren keresztül. A Portfolio Online Tőzsde ügyfelek személyes tanácsadót is igényelhetnek.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
török jegybank, getty