Évtizedek óta védi a bankokat, most ő lett az új felügyeleti vezető
Bank

Évtizedek óta védi a bankokat, most ő lett az új felügyeleti vezető

Portfolio
Trump egy olyan embert tett az egyik amerikai pénzügyi felügyeleti szerv élére, aki az egész karrierjét arra alapozta, hogy bankokat védett meg a bíróságon különféle fogyasztóvédelmi perekben.
A 2000-es évek elején néhány bank beperelte Iowa államot, amiért megpróbálta limitálni, mekkora költséget terhelnek rá olyan ATM-használókra, akik nem az ügyfeleik. Később Kaliforniát is beperelték, amiért két bankot a jelzáloghitel-állományuk auditálására akartak kényszeríteni. Majd több államot is bepereltek, amelyek a szintén a bankon kívüli ügyfelekre terhelt költségekre akartak plafont szabni.

Az ügyekben az volt a közös, hogy a bankok mindegyik pert megnyerték azzal az érvvel, hogy az államok nem szólhatnak bele a szövetségileg felügyelt bankok szabályozásába. Az ügyvédet, aki sorra nyerte a pereket a bankok védelmében, Donald Trump most kinevezte az amerikai pénzügyminisztérium felügyeleti szervének, az Office of the Comptroller of the Currencynek az élére.

Noreika egy elismert washingtoni ügyvéd, akinek a pénzügyi felügyeleti törvények a specialitása és arra építette a karrierjét, hogy bankokat védett. Most kiváló helyzetben van ahhoz, hogy Trump tervei szerint a bankokra nehezedő szabályozói szigort enyhítse, hiszen 130 napig még csak meg sem kell szavaznia a szenátusnak, úgy töltheti be a vezetői pozícióját. A 2010-es Dodd-Frank törvényt ő sokszor kritizálta, míg Trump "szörnyűnek" nevezte.

Noreika nem adott interjút senkinek kinevezése után, viszont hivatalos közleményében többek közt elmondta, hogy szerinte ideje egy olyan szabályrendszert létrehozni, amely a megfelelő egyensúllyal és koherenciával szabályozza a pénzügyi intézményeket.

A demokraták kritizálták a kinevezést, akik szerint Noreika nem alkalmas arra, hogy egy 4000 embert foglalkoztató hivatalt vezessen nemcsak tapasztalatlansága, hanem érdekellentétek miatt is.

Egyébként Noreika mentora is az OCC vezetője volt 2005 és 2010 között. Az ő vezetése alatt azzal kritizálták a hivatalt, hogy túl elnéző a bankokkal és egyesek szerint az ő hanyagsága is hozzájárult a 2008-as gazdasági válsághoz.

(Business Insider)
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Május 6-án indul az új Takarékbank