Bank

Változik a törvény, még többet hitelezhet a Fundamenta

Portfolio
Megemelte az Országgyűlés a lakás-takarékpénztárak hitelezési tevékenységére vonatkozó korlátot, így a jövőben több áthidaló hitelt nyújthatnak a lakáskasszák az eddig lehetségesnél.
A lakás-takarékpénztári konstrukciók összehasonlításához a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Két fontos változás történt a lakás-takarékpénztárak szabályozásában - hívta fel a figyelmet a Bankráció.hu. A pénteki Magyar Közlöny és a hatályos 1996. évi CXIII. törvény összevetéséből kiderül:
  • Eddig úgy volt, hogy a lakás-takarékpénztárak szabad eszközei előző hónap utolsó napján meglévő állományának legfeljebb 75%-át használhatják fel áthidaló kölcsön nyújtására, ezt a határt 90%-ra emelte a pénteken kihirdetett jogszabály.
  • Eddig úgy volt, hogy a lakás-takarékpénztárnak a kiutalási összeg szabad eszközeinek az előző hónap utolsó napján meglévő állományának legalább 25%-át készpénzben, számlapénzben, illetőleg bizonyos országok állampapírjaiban kellett tartania. Ezt most 10%-ra csökkentették.
A július 1-jével hatályos változásnak a Fundamenta esetében lehet jelentősége, hiszen ez a cég az igazán aktív a négy lakás-takarékpénztár közül a hazai lakáshitelezésben.

Változik a törvény, még többet hitelezhet a Fundamenta
A lakáskassza március 8-ai sajtótájékoztatóján a Portfolio kérdésére elmondták: a 75%-os korlátozás egyelőre egyáltalán nem korlátozza a hitelezésüket (bőven 70% alatt voltak), de jelezték, hogy folyamatban vannak egyeztetések a (más országokban egyébként nem létező) korlát jogszabályi megemeléséről. Ez most megtörtént.A lakás-takarékpénztáraknak a fentiek mellett készülniük kell arra a július 1-jei jogszabályi változásra is, amely a kiutalási időszak 3 hónapról 2 hónapra csökkentését követeli meg a jövőben kötendő szerződések esetében. Ez azt jelenti számukra, hogy minden élő konstrukció tarifáját át kell alakítani.

A lakás-takarékpénztári konstrukciók összehasonlításához a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
CIB: minden ötödik lakossági hitel babaváró kölcsön lehet