Bank

Futótűzként terjedhet végig Kínán egy újabb bankválság

Portfolio
A kínai bankrendszer szereplői egyre jobban összefonódnak egy új jelentés szerint, ami jelentősen növeli annak kockázatát, ha egy bankkal gond van, ez átterjed a többi vállalatra, sőt a pénzügyi rendszer egészére is.
A jelentésben az áll, hogy a kínai bankoknak mintegy 40 000 milliárd egymással szoros kapcsolatban lévő eszköze van, miközben a pénzintézetek tőkebázisa gyenge, tőkeáttételük pedig jelentős. A jelentést egy vezető értékpapír-vállalat, az Everbright Securities készítette el és a South China Morning Post szemlézte, elsősorban a nagyobb, nem állami tulajdonban lévő pénzintézeteket vizsgálták, de górcső alá került néhány nagyobb városi pénzintézet is.

A jelentés szerint a bankközi és a mérlegen kívüli hiteleket is számba véve a bankok legjobb minőségű, CET1-es tőke ellátottsági mutatója mindössze 9,33% volt 2016 végén, ami jelentősen gyengébb a hivatalos, 11,25%-os számnál. A pénzintézeteknek mintegy 2 300 milliárd jüanra van szükségük, hogy a hiányosságot pótolják.

Néhány nagyobb bankot is megneveznek, ahol komoly hiányosságok lelhetők fel: ilyen az Industrial Bank, a China Minsheng Bank (ez a legnagyobb nem állami kézben lévő pénzintézet Kínában), az SPDB, a Citic Bank és olyan kereskedelmi bankok, mint a Shanghai Bank, a Nanjing Bank, a Hangzhou Bank, a Ningbo Bank vagy a Beijing Bank. A jelentés szerint ezeknek a bankoknak a CET1-es tőkemutatója "olyan szintet ért el, amit a nyugati intézmények közvetlenül a globális pénzügyi válság előtt".

A mutató 2014 előtt növekedett a Bázel III-as szabályozás miatt. Azóta viszont 5,31%-ot csökkent 2016 végére. A jelentős mérlegen kívüli eszközöket is bevéve a képletbe a mutat 4,59% volt, ami az ajánlott 5%-os szint alatt van

- áll a jelentésben.

Nem rég a kínai jegybank (PBOC) is hasonló jelentést adott ki, amelyben az áll, hogy ellentétben a "négy nagy" állami tulajdonú pénzintézettel, ezek a közepes méretű, nem állami tulajdonú bankok "rendelkeznek azzal a képességgel, hogy komolyabb sokkot okozzanak a gazdaságnak."

Az Evergreen azt javasolja, hogy a pénzügyi rendszer stabilitására gyakorolt esetleges hatása miatt ezeket a pénzintézeteket - például a Huaxia Bankot, a China Merchants Bankot és az Industrial bankot is - a pénzügyi rendszer stabilitásának szempontjából fontos pénzintézetnek kellene nyilvánítani, ami természetesen komolyabb szabályozói elvárásokat is jelenten a bankoknak.

Az elmúlt években ezek a pénzintézetek azért növelték jelentősen a bankközi adósságukat, mivel ezzel ki tudták játszani a hitelezési kvótákat és a tőkeelvárásokat és finanszírozni tudtak kockázatos ingatlanpiaci ügyleteket, valamint kötvénypiaci ügyleteket.
gyar
gyár190920
klimakiller
BET
öngondi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
öngondi