Bank

Futótűzként terjedhet végig Kínán egy újabb bankválság

Portfolio
A kínai bankrendszer szereplői egyre jobban összefonódnak egy új jelentés szerint, ami jelentősen növeli annak kockázatát, ha egy bankkal gond van, ez átterjed a többi vállalatra, sőt a pénzügyi rendszer egészére is.
A jelentésben az áll, hogy a kínai bankoknak mintegy 40 000 milliárd egymással szoros kapcsolatban lévő eszköze van, miközben a pénzintézetek tőkebázisa gyenge, tőkeáttételük pedig jelentős. A jelentést egy vezető értékpapír-vállalat, az Everbright Securities készítette el és a South China Morning Post szemlézte, elsősorban a nagyobb, nem állami tulajdonban lévő pénzintézeteket vizsgálták, de górcső alá került néhány nagyobb városi pénzintézet is.

A jelentés szerint a bankközi és a mérlegen kívüli hiteleket is számba véve a bankok legjobb minőségű, CET1-es tőke ellátottsági mutatója mindössze 9,33% volt 2016 végén, ami jelentősen gyengébb a hivatalos, 11,25%-os számnál. A pénzintézeteknek mintegy 2 300 milliárd jüanra van szükségük, hogy a hiányosságot pótolják.

Néhány nagyobb bankot is megneveznek, ahol komoly hiányosságok lelhetők fel: ilyen az Industrial Bank, a China Minsheng Bank (ez a legnagyobb nem állami kézben lévő pénzintézet Kínában), az SPDB, a Citic Bank és olyan kereskedelmi bankok, mint a Shanghai Bank, a Nanjing Bank, a Hangzhou Bank, a Ningbo Bank vagy a Beijing Bank. A jelentés szerint ezeknek a bankoknak a CET1-es tőkemutatója "olyan szintet ért el, amit a nyugati intézmények közvetlenül a globális pénzügyi válság előtt".

A mutató 2014 előtt növekedett a Bázel III-as szabályozás miatt. Azóta viszont 5,31%-ot csökkent 2016 végére. A jelentős mérlegen kívüli eszközöket is bevéve a képletbe a mutat 4,59% volt, ami az ajánlott 5%-os szint alatt van

- áll a jelentésben.

Nem rég a kínai jegybank (PBOC) is hasonló jelentést adott ki, amelyben az áll, hogy ellentétben a "négy nagy" állami tulajdonú pénzintézettel, ezek a közepes méretű, nem állami tulajdonú bankok "rendelkeznek azzal a képességgel, hogy komolyabb sokkot okozzanak a gazdaságnak."

Az Evergreen azt javasolja, hogy a pénzügyi rendszer stabilitására gyakorolt esetleges hatása miatt ezeket a pénzintézeteket - például a Huaxia Bankot, a China Merchants Bankot és az Industrial bankot is - a pénzügyi rendszer stabilitásának szempontjából fontos pénzintézetnek kellene nyilvánítani, ami természetesen komolyabb szabályozói elvárásokat is jelenten a bankoknak.

Az elmúlt években ezek a pénzintézetek azért növelték jelentősen a bankközi adósságukat, mivel ezzel ki tudták játszani a hitelezési kvótákat és a tőkeelvárásokat és finanszírozni tudtak kockázatos ingatlanpiaci ügyleteket, valamint kötvénypiaci ügyleteket.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
wells fargo