Nagyon durva megszorítások egyes magyar bankoknál
Bank

Nagyon durva megszorítások egyes magyar bankoknál

Portfolio
Kíméletlen megszorítások, szigorú költségkontroll, üzleti aktivitást követő költségnövekedés - nagyjából ebbe a három csoportba sorolhatók a magyar nagybankok az utóbbi időszak költséggazdálkodása alapján. A legszigorúbban az MKB, a Raiffeisen és a CIB bánt a költségeivel, majd a K&H és az UniCredit következett, az előre menekülők táborába pedig az OTP, a Budapest Bank és az Erste tartozott tavaly. Utóbbinál azonban ennek láthatóan vége: az idei év az Ersténél is részben a költségcsökkentésről fog szólni.
Múltkori cikkünkben értekeztünk arról, hogy bár az MNB kissé túloz, de a statisztikák alapján valóban megállapítható, hogy még különadóterhek nélkül is Európa egyik legkevésbé hatékony bankrendszere a magyar. Azt is megállapítottuk, hogy a bankrendszer költséghatékonysága összességében nem javult jelentősen 2016-ban sem, bár kétségtelenül voltak látványos költségcsökkentést végrehajtó nagybankok. Ebbe a csoportba elsősorban a Raiffeisent és az MKB-t sorolnánk, de a CIB is tovább szorított a nadrágszíjon (bankadó nélküli költségszintje alapján), ezt mindháromnál baknál a nem teljesítő hitelek állományának jelentős csökkenése is segítette. A Raiffeisen tavalyelőtt bejelentett, a lakossági fiókhálózatot is érintő költségcsökkentései tavaly értek be, az MKB pedig a szanálással szinte teljesen új életet kezdett.

Nagyon durva megszorítások egyes magyar bankoknál
Éves jelentésük alapján a K&H és az UniCredit is csökkentetette tavaly a működési költségeit, mivel azonban ez a két bank a bankadót is a működési ráfordítások között tartja számon, az adóterhek változásával érdemes korrigálni számaikat. Ezt figyelembe véve már némi költségnövekedést látunk ezeknél a hitelintézeteknél. Az OTP és az Erste, és kis mértékben a Budapest Bank esetében azonban egyértelműen nőtt a költségszint, üzleti aktivitásuk bővülésével párhuzamosan. A költségszintet a hazai munkaerő-hiány és az informatikai fejlesztések is jellemzően felfelé tolják, utóbbiak költséghatékonyságot javító szerepét inkább a jövő fogja megmutatni.

Nagyon durva megszorítások egyes magyar bankoknál
A bankok számvitele nem egységes abból a szempontból, hogy az adóterheket a működési ráfordítások között vagy attól elkülöndítve, egyéb ráfordításként veszik-e figyelembe (sőt, vannak jelentések, amelyek a bankadót meg sem említik), mindenesetre a kimutatott működési költségek teljes szintje a nyolc magyar nagybanknál számításaink szerint tavaly 4%-kal, vagyis 27 milliárd forinttal csökkent, lásd a fenti ábrát. Az MKB és a Raiffeisen költségcsökkentése ezt egy az egyben meg is magyarázza, és volt némi szerepe benne a bankadó csökkenésének is (már ahol a működési költségek között jelenik meg az adó). A hazai bankok eredményességét nem elsősorban a működési költségek vagy a bevételek, hanem a kockázati költségek, a hitelezési céltartalék-képzés jelentős visszaesése javította tavaly. A nyolc nagybank ennek köszönhetően mind nyereséges lett, összesített nyereségük (az OTP magyarországi tevékenysége esetében bizonyos tételekkel általunk korrigálva) 297 milliárd forintra rúgott.

Nagyon durva megszorítások egyes magyar bankoknál
Az idei évre eddig az Erste Bank jelzett a fenti bankok közül célzott, az üzleti működést több területen érintő költségcsökkentést:Végezetül néhány szó a bankok költségszintjét részben meghatározó fiókszámról és létszámról. Az OTP vezető helyét semmi sem veszélyezteti, ugyanakkor feltűnő, hogy a nagy lakossági ügyfélszámmal rendelkező bankok (OTP, K&H, Erste, Budapest Bank) ezen a listán is élen állnak, a vállalatokra fókuszáló nagybankok azonban kisebb létszámmal is jól elműködnek. Ugyanez a sorrend a négy legnagyobb banknál a fiókszám szempontjából is.

Nagyon durva megszorítások egyes magyar bankoknál


Nagyon durva megszorítások egyes magyar bankoknál
A legdrámaibb szűkítést a létszám és a fiókszám szempontjából a CIB-nél, illetve a Raiffeisennél hozta a válság. Ez valószínűleg nem független attól, hogy e bankok az MKB-hoz és némileg az Erstéhez hasonlóan jelentős hitelezési (különösen projekthitelezési) veszteségeket szenvedtek el az elmúlt években, így a többieknél jelentősebb költségcsökkentésre kényszerültek.

Nagyon durva megszorítások egyes magyar bankoknál


Nagyon durva megszorítások egyes magyar bankoknál
A magyar bankok fiókszámában és létszámában végbement nagy változásokról részletesebben néhány hónappal ezelőtti cikkünkben írtunk:Címlapkép forrása: MTI/Róka László
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Robert Rooney, Morgan Stanley