Bank

Az EKB is rábólintott az olasz bankmentésre

MTI
Jóváhagyta az Európai Központi Bank (EKB) a negyedik legnagyobb olasz pénzintézet, a Monte dei Paschi szerkezetátalakítási tervét, így megmenekül a csődtől a világ legrégebben működő bankja.
A 2017-2021-es időszakot felölelő terv alapján 8,1 milliárd euróval feltőkésítik a bankot: az olasz állam 3,9 milliárd eurót juttat a banknak, további 4,3 milliárd euróval pedig a részvényesek és az alárendelt kötvények tulajdonosai járulnak hozzá a mentéshez.

Az állam emellett kárpótolja azokat a kisbefektetőket, akiknek "csalárd módon", azaz a kockázatok ismertetése nélkül adtak el alárendelt kötvényeket, így a bankmentő csomag az államnak összesen 5,4 milliárd eurójába kerül, cserébe viszont 70 százalékos részesedést szerez a pénzintézetben. Névtelenül nyilatkozó uniós források közlése szerint az államnak legkésőbb 2021 végére ki kell szállnia a tulajdonosi körből.

A Monte dei Paschi 28,6 milliárd euró kétes követelésállománnyal küzd. Ebből 26,1 milliárd értékű hitelállományt a névérték 21 százalékán adnak el a bankok támogatását célzó alap, az Atlante II révén.

A bank emellett 2021 végére húsz százalékos létszámleépítést hajt végre, 5500 fővel, húszezerre csökkenti a munkavállalók számát, kétezer bankfiókjából pedig hatszázat zár be.

Marco Morelli, a Monte dei Paschi vezérigazgatója szerdán a tervet ismertető előadásában elmondta, hogy a tervezett intézkedéseknek köszönhetően 2021-ben már több mint 1,2 milliárd eurós nyereséget termelhet a bank, szemben a tavalyi 3,2 milliárd eurós veszteséggel. Hangsúlyozta, hogy a terv reális, konzervatív forgatókönyvre épült, nem tűztek ki irreális célokat.

A várakozások szerint 2021-ben több mint 10 százalék fölé emelkedik a tőkearányos megtérülés, a pénzintézet elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) pedig 14,7 százalékra nő a 2016-ban mért 8,2 százalékról.

Az Európai Bankhatóság (EBA) tavaly júliusi stressztesztjén a vizsgált 51 európai bank közül a Monte dei Paschi végzett az utolsó helyen. A vizsgálat azt mutatta, hogy egy esetleges újabb pénzügyi-gazdasági válság esetén a pénzintézet elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatója mínuszba menne át.

A piaci tőzsdefelügyelet december végén meghatározatlan időre felfüggesztette a bank részvényeinek kereskedelmét a milánói tőzsdén. A bank vezérigazgatója azt reméli, hogy szeptember második felétől újra lehet majd kereskedni a részvényekkel.

Az EKB is rábólintott az olasz bankmentésre
A mintegy 700 különböző intézményt tömörítő olasz bankszektor rossz hitelei mintegy 300 milliárd eurót tesznek ki, ami a teljes euróövezeti kétes adósságállomány nagyjából egyharmada.

Az Európai Bizottság június végén hagyta jóvá két bajba jutott venetói pénzintézet szanálásának tervét, így az olasz kormány a hazai szabályok alapján felszámolja a Veneto Banca és a Banca Popolare di Vicenza nevű bankokat. A két regionális középbank jó eszközállománya a legnagyobb olasz hitelintézet, az Intesa Sanpaolo tulajdonába került jelképes, egy eurós vételáron. A leválasztott kétes hitelállomány kezelésére és a két bank integrálásának költségeire maximum 17 milliárd eurót szán az olasz kormány.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mnb_jegybank_felügyelet_shutter