Bank

Közel harmadával csökkent a Budapest Bank nyeresége

Portfolio
2017 első hat hónapjában 9,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el a magyar számviteli szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) beszámolója szerint a Budapest Bank csoport, ez 29 százalékos csökkenésnek felel meg éves alapon.


A bankcsoport 2017 első félévében 9,9 milliárd forintos adózott nyereséget ért el, ami 29 százalékos csökkenésnek felel meg éves alapon. A csökkenés főleg bázishatással magyarázható, az egy évvel korábbi azonos időszakban egyszeri tételek növelték a bank eredményét.

A bank eredményét csökkentette a tartósan alacsony kamatkörnyezet, illetve a devizahiteles elszámolás nyomán lecsökkent lakossági hitelportfólió. Ugyanakkor a nyereséget növelte, hogy kisebb hitelezési céltartalékot kellet képezni, illetve a vállalati és lakossági új hitelkihelyezés növekedésnek indult 2016 első féléve óta.

A Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló Budapest Bank csoport mérlegfőösszegét 5%-kal 968 milliárd forintra növelte a tavalyi év azonos időszakához képest. A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (603 milliárd forint) 11%-kal, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 4%-kal (632 milliárd forint) növekedett. A bankcsoport működési költségei 2017 első félévében szinten maradtak (19 milliárd, 1%-os változás).

A bank kkv-üzletágának növekedési lendületét megőrizve 8%-kal (509 milliárd forintra) növelte szerződött hitelállományát, az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 17%-kal 369 milliárd forintra nőtt. A bankcsoporthoz tartozó Budapest Lízing záróállománya 38%-kal 89 milliárd forintra, az új lízing állomány pedig 32%-kal 25,3 milliárd forintra nőtt az előző évhez képest.

A bank fiókhálózatában működő, az uniós források közvetítését végző MFB Pontokon a vissza nem térítendő támogatással kombinált kedvezményes uniós hiteltermékek közvetítésében a Budapest Bank közel 40%-os részesedést ért el az első félév végére.

A lakossági új hitelkihelyezés az első félévben növekedett: a bank 21%-kal több autóhitelt és 91%-kal több személyi kölcsönt helyezett ki az idei első félévben 2016 első félévéhez képest. A jelzáloghitelezésben a bank 51%-kal magasabb kihelyezés révén növelte új piaci részesedését. Ennek hatására a bankcsoport lakossági bruttó hitelállománya növekedésnek indult az év végi állományhoz képest: 2017 első féléve végén 321 milliárd forint volt.

A lakossági folyószámla és lekötött betétállomány 1%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest, a Budapest Alapkezelő által kezelt teljes vagyon pedig 3,6%-kal 547 milliárd forintra nőtt. Az Alapkezelő alapokban kezelt vagyona 472 milliárdról 482 milliárd forintra növekedett 2016 első félévéhez képest. Ezzel a Budapest Alapkezelő 8,33%-os piaci részesedéssel rendelkezik a nyilvános alapok piacán.

Közel harmadával csökkent a Budapest Bank nyeresége
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
EKB épület