Kiderült, kiknek a hitelét csökkenti a kormány
Bank

Kiderült, kiknek a hitelét csökkenti a kormány

Portfolio
Hornung Ágnes és Novák Katalin államtitkárok mutatták be ma reggel a jelzáloghiteles gyermekvállalók tartozása egy részének állami átvállalásáról szóló kormánydöntést. A sajtótájékoztatóról élőben tudósítottunk.

Fontosabb részletek
  • A meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből, illetve az újonnan felvett lakáscélú hitelekből engednek el 1-1 millió forintot új gyermek születése esetén.
  • Minden 2018. január 1-je után megszülető 3. és további gyermek után igényelhető, meglévők vagy 1. és 2. gyermekek után nem.
  • 17 milliárdos kiadással számol a kormány jövőre (ez évi 17 ezer gyermeket jelentene), de ez felülről nyitott keretösszeg.
  • A bankokkal egyeztették a lépést, ők ezt előtörlesztésként számolják el, előtörlesztési díjukat az állam fizeti.
  • Azon gyermekek után is igényelhető, amelyek "még csak úton vannak" (a terhesség 12. hetétől) vagy örökbefogadottak.
  • A cikkünkben nem szereplő részletek a hamarosan megjelenő kormányrendeletből fognak kiderülni.

214 ezer családot érinthet, de 17 ezerrel számol a költségvetés

Az intézkedés összesen potenciálisan 214 ezer családot érinthet. Ha 5%-os igénybevétellel számolunk, akkor közel 10 ezres gyermekszámot jelenthet ez. A 17 milliárd forintos jövő évi keretösszeg 17 ezer új gyermeket feltételez - válaszolták újságírói kérdésre. A pénzintézetek előtörlesztésként számolják el, tőlük az előtörlesztési díjat, a kedvezményezettektől pedig az összes költséget átvállalja a kormány. Vagyis a kedvezményezetteknek nem kerül semmibe, a bankokkal pedig egyeztettek mindenről - árulták el az államtitkárok a Portfolio kérdésére.

A már felvett szabad felhasználású jelzáloghitelekre is igényelhető

Hornung Ágnes a támogatási konstrukció részleteiről elmondta: a pénzügyi intézményektől lehet igényelni a támogatást, ők fogják elbírálni. Támogatási szerződést kötnek, ezt követi a jóváírás. A pénzintézet ezt követően a kincstártól hívja le az összeget. Jogorvoslatért a járási hivatalokhoz lehet fordulni, ha valakit elutasítanak. A rendelet kihirdetését megelőzően felvett hitelek esetében a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghitelekre is alkalmazható a hitelelengedés. A rendelet kihirdetését követően felvett hitelek esetében azonban csak a lakáscélú (akár felújítási) hitelekre. Feltétel, hogy a hitelfelvevők legalább 50%-os tulajdonrésszel rendelkezzenek, ne legyen köztartozásuk és büntetett előéletük. A hátralékos adósok is igénybe vehetik. Hornung Ágnes megerősítette: 10-20 milliárd forintos kiadásra számítanak az intézkedés miatt, 17 milliárd forint lesz betervezve 2018-ra, de a keret felülről nyitott.

Megvannak a részletek!

Novák Katalin hangsúlyozta: 1981 óta demográfiai hanyatlásban van az ország, így a gyermekvállalás előtt álló fiatalokat segíteni akarja a kormány. Májusban döntöttek arról, hogy a nagycsaládosok hitelének egy részét elengedik, a részletekről pedig tegnap döntöttek. A lényeg: mindazok, akik harmadik vagy további gyermeket vállalnak, a meglévő lakáshitelükből gyermekenként 1-1 millió forint tartozást elengednek. Az intézkedés 2018. január 1-jétől hatályos, az ezt követően születő gyermekekre vonatkozik a hitelelengedés. Már a várandósság 12. hetétől igénybe lehet venni ezt az 1 millió forintos csökkentést. Nemcsak a fennálló hiteltartozásokat lehet így elengedni, hanem a jövőben felvett lakáshitelekre is igaz lesz ez új (legalább 3.) gyermek születése esetén. Minden olyan pár igényelheti, ahol legalább 2 gyermek van, és az ezt követő gyermek úton van. A vér szerinti mellett az örökbefogadott gyermekeket is figyelembe veszik, és nincs felső életkori határ. Ha a korábbi gyermekek nagykorúak és/vagy már elköltöztek, akkor is igénybe vehető a hitelelengedés. Nagyságrendileg 17 milliárd forintba kerülhet mindez az államnak - ismertette Novák Katalin.

Most kiderül, mekkora tartozást engednek el a gyerekeseknek

Hamarosan kezdődik a sajtótájékoztató

Ha minden igaz, 5 perc múlva elkezdődik az a sajtótájékoztó, amelyen bemutatják a harmadik és további gyermekeket vállaló családok jelzáloghitelének részleges állami átvállalásának részleteit, amelynek szándékát érintőlegesen már nyár elején jelezte a kormány.

Döntött a kormány a gyerekvállalók hiteltartozásának csökkentéséről

Csütörtök reggel sajtótájékoztatót tart az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A téma a kormány egyik családpolitikai intézkedése. Tovább a cikkhez
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mogo_sajat