Lakásprojektek tömkelegét kezdték el hitelezni a magyar bankok
Bank

Lakásprojektek tömkelegét kezdték el hitelezni a magyar bankok

Portfolio
Nemcsak a lakáshitelezés éli reneszánszát Magyarországon, hanem az új lakások fejlesztőinek folyósított projekthitelek is növekedési pályára álltak. A piacon aktív FHB és K&H szakértőit kérdeztük a téma három aktuális aspektusáról.
A lakásprojekt-finanszírozás aktualitásairól itt írtunk részletesebben:Hogy értékeli a lakásprojekt-finanszírozás jelenlegi helyzetét? Mennyire befolyásolják ma a banki üzleti terveket, kilátásokat a kivitelezési költségek (köztük a munkaerő költségének) emelkedésével, illetve a 2019 után várható áfaemelkedéssel kapcsolatos kockázatok?

Dr. Hegedüs Gábor, az FHB Bank Projektfinanszírozási és Bankcsoporti Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezetője: Az FHB Bank és a Takarék Csoport egészének fontos finanszírozási célszegmense az értékesítési célú lakóingatlan fejlesztési projektek, ugyanakkor továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk a piac esetleges telítődéséből, az árak (akár kivitelezési, akár értékesítési oldalon) emelkedéséből, a kapacitások csökkenéséből, az áfa mértékének változásából eredő kockázatok feltárását és kezelését. Folyamatosan nyomon követjük a piac változását, figyelemmel kísérjük a Takarék Csoportot érintő fejlesztéseket, mely lehetőséget biztosít számunkra a kockázatok legjobb kezelésére.

Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóságának vezetője: A lakáspiac erőteljes élénkülésének és különösen a lakásépítés kedvezményes (27%-ról 5%-ra csökkentett) áfakulcsának köszönhetően az elmúlt két évben számos újlakás-fejlesztési projektet indítottak. A népszerű lokációval és magas előértékesítettséggel rendelkező fejlesztések vonzó projektfinanszírozási célpontot jelentenek. A szakképzett munkaerő hiánya évek óta általános jelenség az építőiparban, mely növeli az építési költségek emelkedésének és az építkezések elhúzódásának kockázatát. Mivel a kedvezményes áfa a jelenlegi szabályok szerint 2019 végéig áll fenn, a projektek határidőre és megfelelő minőségben történő elkészülte a fejlesztők, a projektben lakást vásárlók és a finanszírozó bankok számára egyaránt kulcsfontosságú. Tapasztalataink alapján a költségnövekedést a jól előkészített és jogerős építési engedéllyel rendelkező projektek professzionális fejlesztői a piacon elismert, megbízható kivitelezőkkel kötött rögzített áras és fix határidős szerződésekkel limitálják, továbbá a kockázatokat a projektek megvalósításának költségvetésébe és ütemtervébe előre beépített biztonsági tartalékokkal is igyekeznek kiküszöbölni.

Lakásprojektek tömkelegét kezdték el hitelezni a magyar bankok
dr. Hegedüs Gábor (FHB)
Egyre gyakoribb a zártkörű befektetési alap létrehozásával, pl. TBSZ-en keresztül történő adózási előnyök kihasználása céljából végzett lakásprojekt-finanszírozás. Mi a véleménye erről a jelenségről, és hitelezői döntéshozóként miként kezeli ezt?

Dr. Hegedüs Gábor: Korábban indult folyamat és igény egyes ügyfeleink részéről, hogy a régebben klasszikus gazdasági társaságban megvalósított fejlesztéseiket a jövőben zártkörű ingatlan befektetési alapban valósítsák meg, kihasználva ezzel a forma adta gazdasági előnyöket. Erre a változásra azonban banki, különösen jogi oldalról fel kellett készülnünk, de mára már az adott finanszírozás specialitásainak megfelelő lehetőséget tudunk teremteni partnereinknek abban, hogy befektetési alap formában is projektfinanszírozást nyújtsunk számukra.

Hodina Péter: Ingatlanfejlesztők körében egyre elterjedtebb jelenség, hogy zártkörű befektetési alapok létrehozásával valósítják meg projektjeiket. Kockázati és üzleti szempontból egy ingatlanfejlesztési alap hitelezése lényegében a hagyományos céltársaságok esetében alkalmazott zárt projektfinanszírozási struktúrát követi, az alap eszközein és követelésein alapított biztosítékokkal.

Lakásprojektek tömkelegét kezdték el hitelezni a magyar bankok
Hodina Péter (K&H)
Mennyire intenzív manapság a verseny a bankok között a lakásfejlesztők kegyeiért, miben versenyeznek egymással a bankok meglátása szerint, és ezen a területen miben erős saját bankja a versenytársakhoz képest?

Dr. Hegedüs Gábor: Kollégáimmal azt tapasztaljuk, hogy a banki konkurencia visszatért a projektfinanszírozás ezen formájához is, a dinamikusan növekvő fejlesztések mellett egyre erősebb a verseny a kritériumoknak megfelelő projektekért. A vonzó projektekért futott, egyre erősödő verseny ügyféloldali értékelésében fontosak a megvalósítható pénzügyi struktúrák és konstrukciók, illetve ezzel párhuzamosan a felkészültség, a kiszolgálás és az átfutási idő. Megítélésem szerint a Takarék Csoport széles lefedettsége és szakmai tapasztalata, a változó ügyféligényeket lekövetni képes rugalmas hozzáállása előnyt és segítséget jelent az ügyfelekért folytatott banki versenyben.

Hodina Péter: Az erős referenciákkal és problémamentes banki múlttal rendelkező piacvezető fejlesztők magas előértékesítettséget vonzó prémium projektjeinek finanszírozásáért rendkívül intenzív a verseny a bankok között. A K&H Bank amellett, hogy több ilyen nagyszabású fővárosi lakóingatlan projekt finanszírozója, a második legnagyobb lakossági bankként egyedi lakáshitel konstrukciókat is kínál a lakást vásárlók számára.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Sberbank says has no plans to exit Hungary