Ismerd meg a kontinensek leggazdagabb embereit!
Bank

Ismerd meg a kontinensek leggazdagabb embereit!

Portfolio
Egy szemléletes ábra jött ki a minap arról, hogy kontinensenként kik a leggazdagabb emberek. Vannak meglepetések és a többség számára bizonyára ismeretlen arcok is a nevek között, így röviden összeszedtük, kiről mit érdemes/lehet tudni.
Szemléletes ábrát készített arról a Howmuch.net, hogy kontinensenként kik a leggazdagabb emberek:

Észak-Amerika: Jeff Bezos, 94 milliárd dollár

Az Amazont 1994-ben alapította,a cég részvényeinek 17%-a van a kezében. Az online áruház mellett másik nagy szenvedélye az űrutazás: cége, a Blue Origin olyan újrahasznosítható űrhajón dolgozik, amely Bezos elmondása szerint utasok szállítására is alkalmas lesz. A Bloombeg Billionaires Index adatai szerint Bezosnak jelenleg 94 milliárd dolláros vagyona van, ezzel ő most nemcsak Észak-Amerika, hanem a világ leggazdagabb embere is, miután az Amazon-részvények jó teljesítményével sikerült Bill Gateset letaszítania a trónról.

Ismerd meg a kontinensek leggazdagabb embereit!
Forrás: AFP/Tommaso Boddi

Dél-Amerika: Jorge Paulo Leman, 31,3 milliárd dollár

Jorge Lemann neve kevésbé ismert a világ milliárdosai között, pedig két partnerével, Marcel Herrmann Tellesszel és Carlos Alberto Sicupiraval az amerikai fogyasztási kultúra három ikonikus márkáját a kezükben tartják: a Heinz ketchupöt, a Burger Kinget, valamit az Anheuser-Busch 2008-as felvásárlása után a Budweiser sört. A Bloomberg Lemannt egyszer a világ legérdekesebb milliárdosaként emlegette; mielőtt 1971-ben megvett volna egy kisebb brókercéget, újságíróként és profi teniszbajnokként dolgozott. A 3G Capital társalapítójaként 2004 óta az M&A szakértőjeként emlegetik, Warren Buffett és Leman számos nagy értékű felvásárlást és fúziót bonyolított le együtt. Vagyonát a Bloomberg 31,3 milliárd dollárra taksálja.

Ismerd meg a kontinensek leggazdagabb embereit!
Forrás: AFP / fotós: ANDRE DUSEK / ESTADAO CONTEUDO

Európa: Amancio Ortega, 77,8 milliárd dollár

Ortega alapította az Inditex divatipari nagyvállalatot, amelyhez több világmárka is tartozik, köztük a Zara. A 81 éves spanyol üzletember évente mintegy 400 millió dollárt keres csak az osztalékokon, a divatipar mellett Madridban, Barcelonában, Londonban, Chicagóban, Miamiban és New Yorkban is vannak ingatlanjai. Ortega közel 78 milliárd dollárt meghaladó vagyonával Európa leggazdagabb és a világ jelenleg negyedik leggazdagabb embere.

Ismerd meg a kontinensek leggazdagabb embereit!
Forrás: AFP/ Miguel Riopa

Afrika: Aliko Dangote, 11,9 milliárd dollár

Aliko Dangote Afrika leggazdagabb embere közel 12 milliárd dollárjával, 60 évesen több sikeres befektetése is van, vagyonával nem mellesleg Nigéria leggazdagabb embere is egyben. Dangote Cement cége Afrika legnagyobb cementgyártó vállalata, a most sem kicsi gyártókapacitását 2020-ra 33%-kal növelnék a tervek szerint. Cementérdekeltsége mellett tőzsdén kereskedett sóiparban, cukoriparban és lisztiparban tevékenykedő vállalatokban is vannak érdekeltségei.

Ismerd meg a kontinensek leggazdagabb embereit!
Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Ázsia: Wang Jianlin, 28,1 milliárd dollár

Wang fiatalkorában még a hadseregben is szolgált, első dollárjait az ingatlanpiacon szerezte. Cégcsoportja, a Dalian Wanda tavaly januárban jelentette be, hogy 3,5 milliárd dollárért felvásárolja az amerikai Legendary Entertainment film és tévéprodukciós céget, 2013-ban pedig az amerikai moziláncot, az AMC Entertainmentet vette meg 2,6 milliárdért. A kínai Wang cégei az utóbbi években globálissá nőtték ki magukat: a Dalian Wanda 2015-ben 20%-os részesedést szerzett a spanyol Atletico Madrid focicsapatban, emellett két cége 2015-ben tőzsdére is került.

Ismerd meg a kontinensek leggazdagabb embereit!
Forrás: AFP/STR

Ausztrália: Gina Rinehart, 13,4 milliárd dollár

Ausztrália leggazdagabb polgárának számít a 63 éves üzletasszony, aki vasércnek köszönheti vagyonát. A vasérccel való kereskedését és bányászatot még édesapja kezdte, az ő bedőlt cégéből épített egy sokkal nagyobbat Rinehart. A vasérc mellett még szarvasmarha-tenyésztéssel is foglalkozik, és van egy 23 ingatlanból álló portfóliója is.

Ismerd meg a kontinensek leggazdagabb embereit!
Forrás: AFP/Tony Ashby

és a grátisz: Antarktisz, Arnold W. Donald

Miután az Antarktiszon nem nagyon élnek emberek, nehéz lenne leggazdagabbat találni azon a kontinensen, így a Howmuch.net önkényesen kijelölte Arnold W. Donaldöt, aki a Carnival Corporation vezéreként óceánjáróival a legprofitábilisabb utakat vezeti az Antarktisz felé. Igaz, Donald nem mondható milliárdosnak, becslések szerint kevesebb mint 100 millió dollárja lehet.

Ismerd meg a kontinensek leggazdagabb embereit!
Forrás: carnivalcorp.com
(Howmuch.net, Forbes, Bloomberg)

Címlapkép: Shutterstock
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ai5