Bank

Tízmilliárdokat dobnak szét a magyar startupok között

Portfolio
Váratlanul nagy az érdeklődés a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő programja iránt - mondta a Figyelőnek Kisgergely Kornél, az MFB-leánycég vezérigazgatója. 2023 végéig 57 milliárd forint befektetését tervezik a (zömében startup) cégekbe. Az a céljuk, hogy Budapest Európa startupfővárosa legyen.
Kisgergely Kornél ismertette:
 • Szeptember közepéig több mint 800 innovatív ötlettel jelentkeztek hozzájuk. 93 csapat, illetve cég esetében már támogatási döntés is született 9 milliárd fölötti összegben.
 • A Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő jogutódjaként 2016 őszén kezdték el az előkészületeket, és idén kezdték meg a kihelyezéseket. Immár 60 fővel dolgoznak.
 • Jóval kevesebb mint egy év alatt több befektetést hoztak össze, mint a Jeremie program a legjobb esztendejében kéttucatnyi alapkezelővel. (Ehhez az is hozzájárult persze, hogy a Jeremie-alapok 2016 májusának végéig helyezhettek ki pénzeket).
 • Különbség, hogy míg a Jeremie-alapok 100 millió alatti befektetéssel alig foglalkoztok, a Hiventures 2023 végéig 57 milliárd forintos keretéből azonban 52% a legkorábbi, inkubációs fázisra (több mint 11 milliárd) vagy a magvető szakaszra (mintegy 18 milliárd) fordítódik.
 • A transzparenciát szolgálja, hogy egy invesztíció csak akkor valósulhat meg, ha az erre létrehozott befektetési bizottsága tagjainak a többége az ötletet finanszírozásra alkalmasnak találja. Etikátlan magatartást nem tűrnek.
 • Az inkubációs fázisban 9 millió forintos befektetést kaphatnak a cégek azért, hogy az első prototípus megszülethessen és tesztelni lehessen. Mindössze fix 9%-os tulajdonrészt kérnek ezért, ezt a kötelezően alkalmazandó mentorok legfeljebb 6%-os tulajdonrésszel egészítik ki.
 • Inkubációs befektetésre eddig 426-an jelentkeztek a honlapjukon keresztül. A hét év alatt összesen 1000-1200 startupprojekt kaphat 9-9 millió forintot, közel félszáz döntést hoztak megszeptemberig, de az utóbbi hónapok ütemével teljesülhet a 2023 végi célkitűzés.
 • Az inkubációs fázisból sikeresen kikerülő cégek viszonylag könnyen kaphatnak újabb, 30 millió forintos befektetést, ha pedig nagyon sikeresek, egyből mehetnek az 50-150 milliós magvető termékért.
 • A magvető szakaszban 100-200 befektetésre érdemes céggel számolnak a 7 éves időszakban. Itt már jóval több kell, mint ötlet, elszánt, elkötelezett vásárlójelölteket is fel kell mutatni, és a tényleges bevételi láb sem árt.
 • Legnagyobb konstrukciójuk pedig a Növekedési befektetési program, ahol az elméleti tőkehatár 500 millió forint. 24 milliárdos keretösszeggel és 350 milliós átlagos kihelyezéssel számolva 50-100 cégbe tudnak itt fektetni.
 • Nemcsak a piac természetes növekedésében bíznak, a Startup Campus programmal például vidéki egyetemeket illetve szakmai partnerként a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt (NKFIH) is bevonják.
 • A Széchenyi Tőkealap szintén több tízmilliárdos forrásával nem vagy nagyon ritkán keresztezik egymást. Az SZTA inkább a hagyományos, kisebb kockázatú iparágakba fektet be, visszavásárlási konstrukciójuk is más szemléletű.
 • A régi jeremie-s és más, piaci tőkebefektetőre stratégiai partnerként tekintenek, befektetéseik során előnyt élveznek azok a projektek, amelyek társbefektetők is fel tudnak mutatni.
 • December elejére elkészül a hazai startup-ökoszisztémát igen alaposan feltérképező elemzésük, és V4 Startup and Innovation Tour néven a visegrádi országokban zajló startupversenyt rendeznek. Intenzíven építik nemzetközi kapcsolataikat is, hogy Budapest az öreg kontinens startupfővárosává váljon.
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock