Bank

Hátat fordítanak a régi világnak a világ legnagyobb biztosítói

Portfolio
Egyre több biztosítóvállalat fordít hátat a szénnek, ahogy növekednek a félelmek a széndioxid-kibocsátás klímaváltozásra tett jelentős hatása miatt. Újabban Svájc nagy biztosítója, a Zurich szakította meg a kapcsolatát a szén-intenzív vállalkozásokkal - írja a Telegraph.
A Zurch felfüggeszti az olyan cégek biztosítását, amelyek forgalmának több mint 50%-a a széntől függ. A bejelentés azután érkezett, hogy a Greenpeace felszólította a világ legnagyobb biztosítóit, hogy lépjenek fel a klímaváltozás ellen.

Eddig 15 biztosító - amelyek összesen több mint 4000 milliárd dollár értékű eszközt biztosítanak a széniparban - változtatta meg, vagy tervezi megváltoztatni a szénhez való hozzáállását. A francia Axa volt a világ első pénzintézete, amelyik leépítette a szénhez köthető befektetéseit 2015-ben, majd a lépést az Allianz is követte pár hónappal később. A Swiss Re és a Lloyd's a következő hónapokban fog bejelentést tenni az ügyben.

Peter Bosshard, az Unfriend Coal kampány koordinátora szerint a szénenergia fenntarthatatlanná vált, és ha a biztosítók felfüggesztik a szénhez kapcsolódó projektek kockázatainak fedezését, azzal a szénbányák és szénerőművek sorsa megpecsételődik. Hozzátette, hogy a biztosítók összesen több mint 31 000 milliárd dollár értékű eszközt biztosítanak, így nem éri őket akkora veszteség, ha elfordulnak a széntől.

Az Unfriend Coal jelentésében - amit többek között a Greenpeace, a Rainforest Action és a ClientEarth természetvédelmi szervezetek is támogattak - kiadott egy listát, amely a világ legnagyobb biztosítóit rangsorolja aszerint, hogy mennyit tettek a klímaváltozás ellen. Eddig azonban egyetlen amerikai biztosító és számos óriásvállalat, köztük a Berkshire Hathaway, az AIG, vagy a Liberty Mutual sem szólalt meg azzal kapcsolatban, hogy a klímaváltozás kockázatai hogyan érintették az ügyfeleiket.

A szénenergia használata nem csak a fejlett országokban esett vissza. Az International Energy Agency szerint a nagy energia-felhasználók közül Kína és India is csökkenteni fogja a széntől való függését a következő években. Kína szénhasználata négy éve tetőzött és az előrejelzések szerint 2040-ig 15%-kal fog tovább csökkenni. India felére csökkenti széntől való függését ugyanezen időszak alatt.
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
takarék_mti