Bank

Földrengésszerű változások jönnek a lengyel bankrendszerben

Portfolio
Az emelkedő technológiai és szabályozási költségek miatt egyre fontosabb a méret a lengyel bankszektorban, ezért a bankok konszolidációra készülhetnek - nyilatkozta a Financial Timesnak a második legnagyobb lengyel bank vezére.
Michal Krupinski Pekao-vezérigazgató nagy lehetőségeket lát banki összeolvadásokra Lengyelországban. Szerinte a következő 5 évben megtörténhet a szektor konszolidációja, amelynek a végén mindössze 5-6 nagybank dominálhatja majd a lengyel pénzügyi szektort. Krupinski a francia példát hozta fel: ott az 5 legnagyobb banké a piac 90%-a. Portugáliában ez 80%, Lengyelországban viszont csak 60%.

Kérdés, a lengyelek mennyire számolnak a magyar forgatókönyvvel, hiszen nálunk is hasonlóan voltak a várakozások a 3-5 évvel ezelőtt, a nagybankok köre azonban (a takarékszövetkezeti szektor látványos konszolidációjától eltekintve) lényegében nem változott, csak két tulajdonosváltás (MKB, Budapest Bank) történt.

A lengyel bankszektor amúgy mozgolódik, néhány példa erre:
  • Magát a Pekaót is érintik hasonló tranzakciók. Tavaly az UniCredit eladta a bankban meglévő részesedését lengyel állami érdekeltségeknek, a múlt hónapban pedig a Pekao közölte, hogy tárgyalásokat folytat kisebb versenytársával, a szintén állami hátterű Aliorral a lehetséges együttműködésekről, többek között az összeolvadásról.
  • A Deutsche Bank eladná lengyel érdekeltségét, a legnagyobb esélye a vásárlásra jelenleg a spanyol Santandernek van, amely megvásárolta korábban a Bank Zachodni WBK-t is.
  • Kérdéses a digitális forradalomban élen járó mBank sorsa, ugyanis anyabankjáról, a Commerzbankról úgy hírlik, eladnák egy másik európai nagybanknak. A hírekben a pletykát azóta cáfoló olasz UniCredit mellett főleg francia bankok, a BNP Paribas és a Credit Agricole neve került elő.
A múlt héten az immár állami befolyás alatt álló Pekao közzétette új, 3 éves stratégiáját, amelyben a profit harmadával történő növelését, 2020-ra 14%-os ROE elérését, illetve évente 400 ezer új ügyfél-folyószámla megnyitását és a személyi kölcsönök területén a részesedését emelését tűzték ki célul. Mindezt segítené a lakossági és kkv-üzletágban erős, a leginnovatívabb lengyel bankok közé sorolt Aliorral való, egyelőre nem tisztázott szoros együttműködés.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bank