Bank

Hajthatatlan az EKB, ha törik, ha szakad, lecsap a bankokra

Portfolio
A kritikák és az olaszok tiltakozása ellenére az Európai Központi Bank be fogja vezetni az eurózóna bankszektorának nem teljesítő hitelekre alkotott új szabályozásra - írja a Bloomberg.
Ahogy már írtunk róla, a szabályozás arra kötelezné az eurózóna bankjait, hogy a következő év elejétől kezdve minden, újonnan kihelyezett nem teljesítő hitelre száz százalékos céltartalékot képezzenek. A tervek szerint a nem fedezett rossz hitelek esetében két év haladékot kapnának a pénzintézetek, míg a fedezett hitelekre képzett teljes céltartalékot hét év alatt kell majd teljesíteni. Az EKB felügyeleti bizottságában reprezentált 19 tagország többsége támogatja a kezdeményezést, de sokan felhívták a figyelmet, hogy a gyors átállás nagy gazdasági veszélyeket hordoz magában.Az október elején bejelentett szabály-tervezet megjelenése óta az olasz bankszektor, amely a nem teljesítő hitelek 30%-át tartja, jelentősen alul teljesít az európai versenytársaihoz képest. Az Európai Parlament is erős kritikákat fogalmazott meg az EKB terve ellen. Antonio Tajani, az EP olasz elnöke kijelentette, hogy a lépéssel a központi bank átlépte a hatáskörét, mivel a szabályalkotás nem a szervezet feladata.Daniele Nouy, az EKB bankfelügyeleti vezetője szerint a szabályozás megfogalmazása még változhat ugyan, de a központi elemeit nem fogja módosítani a központi bank. Hozzátette, hogy a rendelet csak elvárásokat tartalmaz, így annak elmulasztása nem von közvetlen szankciót maga után. Valamint minden bankkal, külön egyeztetés után bankspecifikus megoldásokat fognak keresni.

Az Európai Központi Bank és az EU más hatóságai is arra ösztönzik a bankszektort, hogy a hitelezés élénkítése és az egész gazdaság erősítése érdekében írják le a nem teljesítő hiteleiket.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-172692013