Előfizetői tartalom

Mennyibe kerül a bankok védőhálója? Az MNB válaszol

Sulyok András, MNB
A Szanálási Alap pénzforrásai biztosítják a nehéz helyzetbe került pénzügyi szervezetek szanálásának költségeit. A Szanálási Alapot - az Országos Betétbiztosítási Alaphoz (OBA) hasonlóan - a pénzügyi szervezetek éves rendszeres befizetései előre töltik fel, ezzel biztosítva a válsághelyzet kezeléséhez szükséges összegek legalább egy részének azonnali rendelkezésre állását. E cikkben bemutatjuk, hogy a hazai pénzügyi intézmények milyen díjszámítási eljárásban mekkora éves díjjal járulnak hozzá a Szanálási Alap feltöltéséhez, illetve mekkora terhet jelent ez számukra.

A bajba jutott intézmények gyors és hatékony szanálásának érdekében a Szanálási Alapot a hitelintézetek és befektetési vállalkozások rendszeres előzetes befizetései (díjai) töltik fel a jogszabályban meghatározott vagyoni célszintig. A Szanálási Alap felhasználható vagyonának legkésőbb 2024-ig el kell érnie a Magyarországon engedélyezett hitelintézetek kártalanítási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés