Mészáros Lőrincék beszállnak a CIG Pannóniába
Bank

Mészáros Lőrincék beszállnak a CIG Pannóniába

Portfolio
Ma reggel óta nem lehetett kereskedni a CIG Pannónia és a Konzum részvényeivel, mivel az érintett vállalatok nagy bejelentésre készültek. A bejelentés megérkezett: részesedést szerez egymásban a két társaság. A Konzum a CIG Pannóniában csaknem 25%-os, a CIG Pannónia a Konzumban pedig több mint 6%-os tulajdonos lesz.

Felfüggesztették a részvényeket

 • Ma reggel érkezett a bejelentés a BÉT-en, hogy ma egész napra felfüggesztik a CIG Pannónia és a Konzum kereskedését.
 • Az indoklás az volt, hogy a Konzum és a CIG is arról tájékoztatta a BÉT-et, hogy ma olyan döntésről kíván tájékoztatást közzétenni, amely az általa kibocsátott értékpapírok árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatja, erre tekintettel kérelmezték részvényei kereskedésének fentiek szerinti felfüggesztését.
 • A CIG befektetői közül néhányan tegnap már sejthettek valamit, a papírok árfolyama 7,7 százalékot emelkedett, miközben a magyar tőzsde nagyot esett. A Konzum árfolyama tegnap 3 százalékkal került lejjebb.

Hogy néz ki a tranzakció?

 • A CIG Pannónia és a Konzum is alaptőkét emel, és kölcsönösen lejegyzik egymás részvényeit.
 • A CIG 23 466 020 darab 40 forint névértékű részvényt bocsát ki zárt körben, ezeket részvényenként 350 forintos áron (összesen 8,2 milliárd forint) a Konzum jegyzi le, ezzel a Konzum 24,8 százalékos tulajdonrészt szerezhet a CIG Pannóniában.
 • Ezzel párhuzamosan a Konzum is tőkét emel, mégpedig új részvények kibocsátásával, amelyek kibocsátási értéke darabonként 3000 forint. A CIG összesen 1 368 851 darab Konzum részvényt vásárol darabonként 3000 forintért (összesen 4,1 milliárd forint) a Konzum PE Magántőkealaptól.
 • A tranzakció lebonyolításának tervezett határideje 2018. március 31.
 • A tranzakciók végrehajtásához még szükség van a CIG Pannónia részvényeseinek döntésére, a biztosítótársaság rendkívüli közgyűlését január 19-én tartják. A Konzum részesedésszerzéséhez MNB felügyeleti jóváhagyásra is szükség van.

Mit buknak és mit nyernek a CIG Pannónia részvényesei?

A CIG Pannónia meglévő részvényesei számára egyszerre negatív és pozitív is lehet a hír, hiszen:
 • csaknem 33%-kal, vagyis harmadával nő a részvényszám, az egy részvényre jutó várható eredmény ezzel majdnem 25%-kal, vagyis negyedével csökken (az első kilenc hónapban 716 millió forint volt az életbiztosító magyar számviteli szabályok szerinti eredménye),
 • ugyanakkor a CIG Pannónia az első félévben 2,6 milliárd forintos adózott eredménnyel bíró cégben szerez számításaink szerint 6,2% körüli részesedést, ami az esetleges osztalékfizetésen keresztül (az elmúlt időszkban ilyet nem fizetett a Konzum) várhatóan javítani fogja a társaság eredményét, továbbá
 • nő a CIG Pannónia tőkeereje (4,1 milliárd forint pótlólagos forrás keletkezik), ami további növekedést tehet lehetővé a biztosító számára az MKB Biztosítók sikeres megvásárlását és integrálását követően, és
 • új üzletek és együttműködések nyílhatnak meg a CIG Pannónia előtt, ami szintén pozitív fejlemény.

A hígítási hatás ugyanakkor jelentősnek mondható, közel háromszorosa, mint amennyivel a kamatozó részvények szeptemberi átalakítása után szembesültek a törzsrészvények tulajdonosai. Számításaink szerint az új tulajdonosi felállásban közel akkora részesedéssel fog bírni a CIG Pannóniában a Konzum, mint az eddig a társaság irányítását meghatározó nagytulajdonosok összesen, a közkézhányad pedig az eddigi 66,5%-ról 50% közelébe csökkenhet.

Mészáros Lőrincék beszállnak a CIG Pannóniába
applearfolyam
trump, christmas
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!