Előfizetői tartalom

Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek

Horn Péter
2008 után a nem teljesítő hitelek az egész fejlett világ bankszektorának életét megkeserítették, miközben a globális bankszektor törlesztési statisztikáin alig érződött a válság. Európában viszont egyre világosabban látszik, hogy a régió alapvető strukturális problémák miatt csak lassan tudja alacsony szintre csökkenteni a rossz hiteleinek arányát. Magyarország helyzete sokat javult, de még mindig van hova, a V4-ek között nálunk a legmagasabb, és az európai átlagnál is nagyobb a problémás hiteleink aránya.

Nem teljesítő hitelről általában akkor beszélünk, ha a kölcsön felvevője 90 nap elteltével nem teljesíti az esedékes törlesztőrészletet. Ugyanakkor a pontos definíció ettől országonként jelentősen eltérhet. Ekkor a banknak céltartalékot kell képeznie arra az esetre, hogy ha a hitel egyáltalán nem lesz visszafizetve. Ez a romló profitabilitás mellett a pénzintézet jövőbeli...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés