Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek
Bank

Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek

Horn Péter
2008 után a nem teljesítő hitelek az egész fejlett világ bankszektorának életét megkeserítették, miközben a globális bankszektor törlesztési statisztikáin alig érződött a válság. Európában viszont egyre világosabban látszik, hogy a régió alapvető strukturális problémák miatt csak lassan tudja alacsony szintre csökkenteni a rossz hiteleinek arányát. Magyarország helyzete sokat javult, de még mindig van hova, a V4-ek között nálunk a legmagasabb, és az európai átlagnál is nagyobb a problémás hiteleink aránya.
Nem teljesítő hitelről általában akkor beszélünk, ha a kölcsön felvevője 90 nap elteltével nem teljesíti az esedékes törlesztőrészletet. Ugyanakkor a pontos definíció ettől országonként jelentősen eltérhet. Ekkor a banknak céltartalékot kell képeznie arra az esetre, hogy ha a hitel egyáltalán nem lesz visszafizetve. Ez a romló profitabilitás mellett a pénzintézet jövőbeli hitelkihelyezését is korlátozza. A nem teljesítő hitelek arányát növelheti
  • a hitelek nem fizetővé válása, valamint
  • a hitelezés visszaesése, a nem teljesítő hitelek változatlan szintje mellett.


Azonban több olyan jelenség is van, amely csökkenti a rossz hiteleik arányát:
  • értékesíthetik a nem teljesíthető hiteleiket,
  • átstrukturálhatják a hitelállományukat, ezzel teljesítővé téve követeléseiket,
  • leírhatják a rossz hiteleiket, azaz lemondhatnak követelésük egy részéről,
  • érvényesíthetik a hitelfedezetet (ez egyfajta eszközcsere),
  • külső gazdasági tényezők miatt nőhet az ügyfelek fizetőképessége.

Még mindig küzd a világ a problémás hiteleivel

A közvélekedéssel ellentétben a 2007-ben kezdődött válság a világ hitelpiacának csak kis részét érintette. Ezzel is magyarázható, hogy 2010 és 2012 között még csökkent is a nem teljesítő hitelek aránya a világbank adatai szerint. 2012 és 2014 között folyamatosan nőtt a globális bankszektor nem teljesítő hiteleinek aránya, míg 2014-ben elérte a 4,05% körüli csúcsát. A következő években ugyan megindult a csökkenés, amelyet elsősorban a rossz hitelek értékesítése hajtott, azonban többek között Európában még ma is nagy fejfájást okoznak a nem teljesítő hitelek a bankszektor és az egész gazdaság számára.

Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek
A különböző jövedelemkategóriákba tartozó országokban 2012 és 2015 között nem volt jelentős eltérés a rossz hitelek arányában. Ebben az időszakban egyedül az alsó-közép jövedelemmel rendelkező országok bankjainál nőtt érdemben az arány. 2015 után azonban megváltozott a kép. Ezt követően a magas jövedelemmel rendelkező országoknál érdemben javult a helyzet, máshol azonban némiképp romlott.

Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek

Európa strukturális problémákkal küzd

A régiós összevetésből már sokkal jobban kirajzolódik a fejlett országok hitel- és adósságválságának hatása. Míg Kelet-Ázsiában, valamint Latin- és Észak-Amerikában a bankszektor nem teljesítő hitelállománya 2009-től 2016-ig végig közel stabil maradt, az eurózónában és a régiónkban viszont tisztán kivehetőek a hitelválság jelei. A régióban 2012-ben, a hitelválság csúcsán a bankok teljes hitelállományához képest a nem teljesítő hitelek aránya majdnem elérte a 14%-ot. Az eurózónán belül elsősorban a görög, az olasz és a spanyol pénzintézetek rontották az arányt.

Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek
Európában a javuló gazdasági környezet, az erősödő tőkemegfelelés, a megfelelőbb szabályozás és a bankmentések javították a pénzintézetek helyzetét. Ugyanakkor a szektor strukturális problémái és az alacsony profitabilitás továbbra is hátráltatja a problémás hitelek arányának javulását.

A KPMG 2017-es tanulmánya két magyarázatot talált az Európai Unió bankszektorának nem teljesítő hiteleinek magas arányára:
  • A pénzintézetek nincsenek megfelelően felkészülve a problémás hitelek kezelésére, nincs megfelelő stratégiájuk és a menedzsment nem rendelkezik elegendő tapasztalattal.
  • Másrészt az egész szektor strukturális problémákkal küzd.

Pár tagországban a pénzintézetek túl nagy védelmet élveznek (ha baj van, úgy is megmentik őket), máshol a bírói döntéshozatal tehetetlen, és van ahol a politikai érdekek is bezavarnak.

Összességében 2010 óta némiképp csökkent a problémás hitelek aránya (ami tágabb kategória a nem teljesítő hiteleknél) az EU legtöbb országában (átló feletti államok az alábbi ábrán), de a csökkenés csak mérsékelt volt, így a globális átlagnál még mindig rosszabbul teljesít a régió.

Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek

Magyarország továbbra is sereghajtó

A visegrádi négyek közül egyértelműen Magyarország volt a hitelválság legnagyobb vesztese. Az hitelválság csúcsán a nem teljesítő hitelek aránya meghaladta a 16%-ot és máig 3-4 százalékponttal nagyobb, mint a többi V4 országban. Az MNB 2015-ös nem teljesítő lakossági jelzáloghitelekről szóló különszámából kiderül, hogy az árfolyamok és a kamatlábak emelkedése miatti törlesztőrészlet növekedés, valamint a munkanélküliség növekedése volt az elsődleges oka a problémás lakossági hitelek aránynövekedésének Magyarországon.

Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek
A világbank adatai szerint az elmúlt években a nem teljesítő hitelek aránya jelentősen, 16,8%-os csúcsáról 2016 végére 7,4%-ra csökkent hazánkban, de még így is sereghajtónak számítunk a V4 országok között, és az Európai Unió 4,8%-os átlagához képest is alulmaradtunk 2016-ban.

Átok ül Európán: kísértenek a bedőlt hitelek
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mkb fintechlab design summit