A bankokat vetné be Brüsszel fegyverként a mindent eldöntő háborúban
Bank

A bankokat vetné be Brüsszel fegyverként a mindent eldöntő háborúban

Portfolio
Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy tőkekövetelmény-csökkentő szabályozást vezet be azoknak a bankoknak, amelyek zöldenergia-befektetéseket finanszíroznak - írja a Financial Times. A javaslatot egy zöldenergiás akcióterv részeként márciusban mutathatják be, így hirdetve hárobút a bolygó jövőjét fenyegető globális felmelegedés ellen.
Mintegy 180 milliárd euróra becsülik azt a finanszírozási rést, amekkora többletforrásra évente szüksége lenne az európai zöldenergiapiacnak ahhoz, hogy sikerrel szálljon szembe a klímaváltozással. Az elképzelések szerint az alacsonyabb tőkekövetelmények olcsóbbá tennék a bankok számára, hogy elektromos autókat és energiatakarékos házakat hitelezzenek.

Brüsszel "pozitívan tekint" európai parlamenti képviselők azon javaslatára, amely a megoldás érdekében csökkentené a bankok tőkekövetelményét - jelezte a brit üzleti napilapnak Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.

A globális szabályozó hatóságok (különösen a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság) azonban könnyen keresztbe tehetnek az ilyen elképzeléseknek, hiszen a banki tőkekövetelményeket nem speciális politikai célok, hanem a bankok kockázatvállalásának korlátozása érdekében vezették be. 2014-ben is ellenállásba ütközött az EU, amikor speciálisan a kkv-hitelezésben vezetett be tőkekövetelmény-csökkentő szabályozást (a lépés kevés, illetve megfelelő adatok hiányában nehezen mérhető hatással járt).

Dombrovskis szerint éppen a felügyeleti megfontolások miatt óvatosan kezelik a kérdést, de van bizonyos mozgásterük a globális szabályozási kereteken belül, így akár a kecske is jóllakhat, és a káposzta is megmaradhat.

Az Európai Bizottság márciusban teheti közzé konkrét javaslatát a fenntartható finanszírozásról szóló akcióterve részeként. Eben a "zöld kötvények" piacának fejlesztéséről is szó lesz a párizsi klímaegyezményben tett vállalásokkal összhangban.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
mkb fintechlab design summit