Surranópályán törnek előre kis magyar bankok
Bank

Surranópályán törnek előre kis magyar bankok

Ügyfélszámuk és méretük miatt sokkal több szó esik a hazai nagybankokról, mint a kisebbekről, pedig figyelemre méltó növekedést sikerült elérnie a kisebbek közül többnek is az elmúlt években. Valódi sikertörténetből viszont nagyon kevés akad: az integrálódó takarékszövetkezeti szektor kivételével nincs olyan szereplő, amely a nagybankok babérjaira törne, és a pofitszámok sem fényesek.
Bebizonyította a válság és az azt követő néhány év, hogy a méret igenis számít a magyar bankpiacon. Többek között azért, mert
  • az alacsony kamatkörnyezetben nagyon szűk az elérhető kamatmarzs, ezt igazán a hitelvolumen, illetve a díj- és jutalékbevételes szolgáltatások bővítésével lehet kompenzálni a bevételekben, vagyis valamilyen értelemben növelni kell a méretet,
  • a bankszabályozás szigorodása, az állami terhek és a digitalizációs kényszer olyan ráfordításokat jelent a bankok számára, amelyeket kis méret mellett (különösen külföldi anyabank híján) nagyon nehéz kitermelni.
A fentiekből a magyar bankszektor koncentrálódása következne, de ez nem történt meg az elmúlt évtizedben. Több nagybank saját problémáival és hitelleépítésével magyarázható, hogy 10 év alatt 73%-ról 71%-ra csökkent a 10 legnagyobb szereplő részesedése a hitelintézeti szektorban az MNB adatai szerint.

Surranópályán törnek előre kis magyar bankok
Az alábbi ábrán sötétszürke színnel jelöltük azon hitelintézetek összesített mérlegfőösszegét, amelyek nem tartoznak a nyolc nagybank vagy ezek érdekeltségei közé. Látható, hogy míg a nagyok még 2016 végére sem tudták elérni a válság előtti méretüket, a kisebbek több mint duplájára növelték mérlegfőösszegüket.

Surranópályán törnek előre kis magyar bankok
Ha a részvénytársasági hitelintézetek mellett megnézzük a takarékszövetkezeteket és a fióktelepeket is, akkor azt látjuk, hogy míg előbbiek mérete jócskán csökkent 2008 óta, a fióktelepek mérlegfőösszege szintén több mint a duplájára emelkedett.

Surranópályán törnek előre kis magyar bankok
A fióktelepek hiányos adatai miatt a részvénytársaságként működő hitelintézeteket tudtuk tüzetesebben megvizsgálni, kiszűrve a nagyobb bankcsoport tulajdonában lévőket. Hat csoportba érdemes sorolnunk őket:
  • A mai Takarék Csoporthoz tartozó hitelintézetek (Takarékbank, FHB Kereskedelmi Bank és FHB Jelzálogbank, valamint Pannon Takarék Bank, Mohácsi Takarék Bank, Kinizsi Bank), amelyek vegyes képet mutatnak: a Takarékbank és a takarékszövetkezetből lett bankok növekedni tudtak, az FHB esetében pedig átrendeződés történt a jelzálogbank felől a tulajdonában lévő kereskedelmi bank felé.
  • A külföldi tulajdonú kis- és középbankok, amelyek közül a Volksbankból lett Sberbank, a Commerzbank, a Sopron Bank és a Porsche bank méretének csökkentésével, a távol-keleti érdekeltségként működő KDB Bank és Bank of China viszont látványos növekedésével veteti magát észre a listán. A magas marzsú fogyasztási hitelezésben aktív, és ezért az egyik legnyereségesebb banknak számító Magyar Cetelem Bank az utóbbi években ismét nőni tudott.
  • Hazai tulajdonban lévő független kis- és középbankok, amelyek jellemzően növekedtek az elmúlt években: ide sorolható a mostanság Hegedüs Éva vezérigazgató többségi tulajdonába kerülő Gránit Bank, a Banco Popolarét pár éve megvásároló Magnet Bank, a takarékszövetkezeti integrációból kimaradt, Garancsi István-féle Duna Takarékbank, illetve a szintén kimaradt Polgári Bank, valamint a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás által fémjelzett NHB Bank.
  • Állami szereplők (MFB, Eximbank), amelyek növelték aktivitásukat a válság eleje óta, és 2008-hoz, illetve 2016-hoz képest is nőtt a mérlegfőösszegük. Különösen az Eximbank exportfinanszírozási tevékenységének növekedése volt látványos 2012 és 2016 között.
  • A lakás-takarékpénztárak, amelyek közül a Fundamenta növekedése emelhető ki, a társaság nemcsak a megtakarítások gyűjtésében jeleskedett, de a lakáshitelezésben évekig piacvezető volt.
  • Nem hitelintézetként tevékenykedő, de ide sorolt szereplők (KELER, AVHGA, Garantiqa).

Az alábbi ábrához tudni kell: a nagybankok közé közel 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeggel lehetne bekerülni (az MFB és az Eximbank állami bankként e szempontból nem releváns).

Surranópályán törnek előre kis magyar bankok
Ugyanez az alábbiak szerint néz ki a fióktelepeknél (a Citibank még a lakossági és kártya üzletág Erste Banknak történt eladása előtt volt közvetlenül 2016 végén). A listán nem szereplő Banco Primus, Deutsche Bank és Oberbank (valamint a fent egyébként szereplő Bank of China fióktelepe) nem járult hozzá, hogy az MNB közzétegye adatait.

Surranópályán törnek előre kis magyar bankok
A fentiek közül a legnagyobb mértékben a Bank of China növelte méretét 2008 óta, itt azonban nem a hitelezés, hanem a betétállomány megugrása okozta ezt, és egyébként is alacsony bázisról indult a bank. Az Eximbanknál és az NHB Banknál egyértelműen a hitelkihelyezések jelentették a méretnövekedés hajtóerejét (utóbbinál is 100% felett volt 2016 végi hitel/betét arány), a Gránit Banknál és a Pannon Takarék Banknál pedig szintén látványosan nőtt a hitelállomány, de konzervatív hitel/betét arány mellett. A nagyobb középbankok közül a Sberbank és az FHB Jelzálogbank viszont jelentős méretcsökkenésen esett át.

Surranópályán törnek előre kis magyar bankok
Amikor fent azt írtuk, hogy kevés a sikertörténet a kis- és középbankok körében, akkor arra is gondoltunk, hogy még a profitabilitási szempontból már nagyon jó évnek számító 2016-os esztendőben is kevesen voltak, akik 10% feletti tőkearányos megtérülést tudtak elérni. Profitabilitás szempontjából az említett, fogyasztási hitelezésben aktív Cetelem mellett a lakás-takarékpénztárként működő Fundamentának, illetve mindössze három másik hitelintézetnek (Magnet Bank, Takarékbank, Duna Takarék Bank) sikerült ez.

A fentiekben szereplő banknevek sok esetben változtak az elmúlt években, a növekedési számokat minden esetben a jogelőd bank adatából mint bázisból kiindulva igyekeztünk bemutatni. A névváltozásokban nyújt eligazodási lehetőséget az alábbi táblázat a válság eleje óta végbement jelentősebb banki tranzakciókkal.

Surranópályán törnek előre kis magyar bankok
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek