Bank

Durván visszaesett a magyar felvásárlási piac, de az IT-őrület fordulatot hozhat

Portfolio
Az Allen & Overy legfrissebb "Global Trends in Private M&A" éves felmérésének eredményei alapján 2017-ben is élénk aktivitás jellemezte a vállalatfelvásárlási (M&A) piacot világszerte, bár ennek szintje némi gyengülést mutatott az egy évvel korábbi szinthez képest. A felmérés külön kiemeli a magántőke-befektetők sikeres aukciós szereplését. Magyarországon jelentősen visszaesett az M&A piaci ügyletek értéke 2016-hoz képest, ami amiatt lehet, hogy két éve jelentősebb tranzakciók is voltak itthon, amelyek 2017-ben viszont hiányoztak.
Lengyel Zoltán, az Allen&Overy budapesti irodájának partnere ismertette a felmérés legfontosabb eredményeit:
 • 2017-ben az M&A ügyletek globális összértéke meghaladta a 4740 milliárd dollárt, de ez az érték 3 százalékkal kevesebb volt az M&A ügyletek 2016-os közel 4900 milliárd dolláros globális összértékéhez képest. A kisebb visszaesés ellenére élénk aktivitás jellemzi a piacot, a globális aukciók száma, illetve a verseny is ezt bizonyítja.
 • A Morgan Stanley adatai szerint szinte minden ügyletérték-kategóriát nézve számában és értékben is növekedett a felvásárlási piac, visszaesést egyedül a 10 milliárd dollár feletti ügyleteknél lehetett látni tavaly.
 • Az Allen & Overy adatai szerint 2017-ben az M&A aukciók 47 százalékát magántőke-befektetők nyerték meg, ami jól érzékelteti a magántőkepiac aktivitását. A globális ügyletek 59 százalékát vállalatok és stratégiai befektetők nyerték el - ez az érték 51 százalék volt 2016-ban.
 • Egyértelműen az eladók dominálják a felvásárlási piacot, ez a trend 2014-ben kezdődött, gyakorlatilag ők szabják a feltételeket, akár fordított bánatpénzt is kérhetnek a vevőktől, ha valamiért nem jön össze a tranzakció.
 • Fokozódik az állami intervenció a befektetések vonatkozásában, az angoloknál, a németeknél is jellemző, hogy megnézik, nemzetbiztonsági okokból engedélyezhetők-e bizonyos ügyletek.
 • Egyre hangsúlyosabb a digitális átállás a vállaltoknál, a nem core-tevékenységeket és üzletrészeket inkább eladják, hogy az így megszerzett tőkét a digitális fejlesztésekre fordíthassák.
 • A biztosítók is egyre nagyobb szerepet vállalnak a felvásárlási piacon (warranty and indemnity insurance - garanciális és kármentesítési biztosítás), például ha a vevői oldalon bármi hiányosság van, akkor a biztosítási díj fejében a biztosító fizet a vevőnek, ha bármi probléma adódna.
 • A szakértő kiemelte, hogy az emelkedő hozamkörnyezet és a visszaeső részvénypiac együttesen negatívan hathat az M&A piaci aktivitásra is, ez befolyásolhatja az idei globális számokat. De alapvetően az aktív tavalyi év, ha nem lesz nagy piaci összeomlás, folytatódhat idén is.
 • Magyarországon a tavalyi évben a 2016-os 9,5 milliárd dollárról mintegy 78 százalékkal 2,05 milliárd dollárra esett vissza a fúziós-akvizíciós ügyletek összértéke a Moody's felmérése szerint, ami a szakértő szerint amiatt lehet, hogy 2016-ban értékében jelentős ügyleteket voltak a piacon, ami pedig tavaly már kimaradt a piacról. Ez a trend 2018 januárjában is folytatódott. A januárban végrehajtott ügyletek összértéke kevéssel 66 millió dollár felett volt, szemben az előző év azonos időszakában elért 442 millió dollárral.
 • A magyar banki és biztosítási szektorral kapcsolatban kiemelte, hogy a sokak által várt konszolidáció egyelőre még várat magára, a jobb gazdasági környezet hatására kisebb lett a nyomás a szektoron a konszolidációra. Csoporton belül ugyanakkor vannak olyan trendek, hogy egy-egy kisebb, nem főtevékenységet leválasztanak.
 • A digitalizációs fejlesztések Magyarországon is kiemelt fontosságúak, így várható, hogy itthon elsősorban ez határozza majd meg az idei év M&A piaci aktivitását - tette hozzá Lengyel Zoltán.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brit ház ingatlan_getty