Erste-vezér: nem érdekel minket a Budapest Bank
Bank

Erste-vezér: nem érdekel minket a Budapest Bank

Huszák Dániel, Bécs
Terjeszkedésen gondolkozik az Erste Group, mivel nagyon optimistán tekintenek Közép- és Kelet-Európa jövőjére, azt viszont nem árulta el Andreas Treichl, a bankcsoport vezérigazgatója, hogy pontosan milyen piacok, milyen szolgáltatások jöhetnek szóba. Annyit elárult a Portfolio kérdésére a társaság bécsi sajtótájékoztatóján, hogy a Budapest Bank megvétele nem érdekli őket. Ezen kívül rengeteget terveznek költeni technológiai fejlesztésre, a George nevű páneurópai befektetési platform terjesztésére és hamarosan bevetnek egy blockchainalapú kereskedelemfinanszírozási platformot is.
A Budapest Bankkal kapcsolatban a KBC-vezér viszont másképp nyilatkozott:Kiváló negyedik negyedéves számokat közölt az osztrák Erste Group; 329 millió eurós nettó eredményével 10%-kal jobb eredményt produkált, mint amire az elemzők számítottak. A társaság részvényeinek árfolyama 3,15%-os emelkedéssel reagált. A bankcsoport és a magyar leánybank eredményeiről itt írtunk részletesen:

Erste-vezér: nem érdekel minket a Budapest Bank
Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója az eredményekkel és a bankcsoport kilátásaival kapcsolatosan a következő fontos tényezőket mondta el a társaság bécsi sajtótájékoztatóján:
  • a közép- és kelet-európai régió Ausztriát kivéve nagyon jó kilátásokkal bír. Főleg a foglalkoztatottsági számok néznek ki jól a régióban, többek közt Magyarországon is csökken a munkanélküliség. Az viszont sajnálatos, hogy ez kéz a kézben jár a munkaerő-kiáramlással is. A bérek, a fogyasztás és az infláció viszont nő, a régióban viszont az EKB 2%-os inflációs célja alatt vagyunk (kivéve Magyarországon és Romániában).
  • Magyarországon a lakossági hitelállomány 3,6 milliárd euróra, a betétállomány 5 milliárd euróra, a hitel / betét arány pedig 72,1%-ra nőtt.
  • A bankcsoport kilátásai pozitívak 2018-ra a régióban 3-5%-os reál GDP-növekedést várnak, amit a fogyasztás fog hajtani, 2018-as ROE-céljuk 10% fölötti.
  • Felmerült az is, hogy új piacokra terjeszkednek Európában, részleteket azonban nem árult el erről, azt viszont elmondta, hogy rendelkeznek már a szükséges erőforrásokkal. A jövőben a back office digitalizációján fognak dolgozni és erre fognak főleg költeni.
  • A Portfolio kérdésére a vezérigazgatója elmondta, hogy a Budapest Bank megvétele nem érdekli őket.

Peter Bosek, a bankcsoport lakossági üzletágvezetője a következő fontosabb adatokról beszélt:
  • Magyarországon a lakossági befizetések 62%-a kezelt befektetési termékekbe áramlott, míg 38%-a betétekbe, csoportszinten ez egyedülálló, hiszen minden más országban sokkal nagyobb arány áramlik a betétekbe (csoportszinten ez a szám 30-70%).
  • 2 millió felhasználója van az Erste George-nak, számos konkurens próbálja a terméket lemásolni.
  • A George terjeszkedését folytatják, remélhetően a célpiacaikon hamarosan teljes egészében elérhető lesz a szolgáltatás.

Jozef Sikela, az Erste vállalati üzletágának vezetője többek közt a következő információkat osztotta meg:
  • a vállalati hitelkihelyezésben Magyarország teljesített a legjobban, 27,5%-os növekedést produkált az Erste Bank Hungary.
  • Blockchain-technológiát is használnak már kereskedelemfinanszírozásra, ez a Batavia nevű platform. A platformon keresztül pár órára lehet redukálni egy hétnapos tranzakciót, nem is beszélve a csökkenő költségekről és javuló biztonságról. A technológia pár héten belül élesedik. Ezen kívül dolgoznak még blockchain-rendszereken, ezekről részleteket viszont még nem akarnak elárulni, amíg biztos fázisba nem érkezik a fejlesztés.


Erste-vezér: nem érdekel minket a Budapest Bank
Gernot Mittendorfer, a bank pénzügyi igazgatója elmondta, hogy 2018-ra nézve növekvő bevételekkel és csökkenő költségekkel számolnak.

Willibard Cenko, az Erste kockázati igazgatója arról számolt be, hogy a kockázati költségek rekordalacsonyan vannak és bár nem lehet tudni, hogy idén milyen volatilitásra lehet számítani, a hitelportfóliójuk minősége nagyon jó és a nem teljesítő hitelállomány további csökkenésével lehet számolni. Céljuk, hogy az NPL-ráta 4% alatt maradjon (csoportszinten most 4%, Magyarországon 5,5%, tavaly még 9,7% volt).
Frankfurti tőzsde
cimlap_Orlen0129
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül