Bank

Bedőlt hitelek: fordulat készülődik a Deloitte szerint

Portfolio
A rendkívül aktív 2016-os és 2017-es év után fordulatra lehet számítani a régiós NPL-piacon - olvasható Deloitte új, a nem teljesítő banki hitelekről szóló elemzésében.
Hatodik alkalommal jelent meg a Deloitte nem teljesítő banki hitelekről (non-performing loan, NPL) szóló elemzése, amely a közép-kelet-európai országokban vizsgálja a nem teljesítő hitelek arányát, állományát és a rossz hitelportfóliók piacának alakulását. Az idei tanulmány újdonsága, hogy Ukrajnával és Bosznia-Hercegovinával bővült a vizsgált országok köre, immár 14 országot lefedve a régióban.

2016-ban fokozott aktivitást mutatott a nem teljesítő hitelportfóliók eladása a közép-kelet-európai térségben, nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján a 2016-ban lezárt tranzakciók nominális értéke meghaladta a 7 milliárd eurót. Ez a lendület 2017-ben is kitartott a már lezárt és folyamatban lévő tranzakciók számottevő volumene alapján. Az elmúlt évek legaktívabb piacai között Románia, Magyarország és Horvátország mellett Szlovéniát említhetjük meg. Ezek azok a térségek, ahol a legnagyobb értékben cseréltek gazdát NPL portfóliók a nem teljesítő hitel piacok 2015-ös fellendülése óta.

A Deloitte tanulmánya szerint a nem teljesítő hitelek állománya a közép-kelet-európai régióban jelentősen csökkent 2015-ről 2016-ra: Ukrajna és Bosznia-Hercegovina kivételével a 2015 év végi mintegy 51 milliárd eurós állomány 44 milliárd euróra mérséklődött, míg a két új vizsgált országgal együtt összesen megközelítőleg 61 milliárd eurót tett ki a nem teljesítő hitelek állománya a régióban 2016 végén. Az ukrán bankrendszert jelentős nem teljesítő hitelállomány sújtja, ami a gazdasági és politikai válságot követően halmozódott fel az országban.

A brit és ír rossz hitelek piacai a kimerülés jeleit mutatják, aminek következtében a befektetői figyelem fokozatosan a közép-kelet-európai és a mediterrán térség NPL piacai felé fordul. Hasonlóan 2016-hoz, elsősorban a javuló makrogazdasági és ingatlanpiaci környezet támogatta a régiós NPL piacok aktivitását 2017-ben - mutatott rá Bíró Balázs, a Deloitte portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások közép-kelet-európai vezető partnere.

A Deloitte elemzése szerint a keresleti oldal fellendüléséhez vezetett továbbá, hogy jelentős volumenű olcsó forrás érhető el a piaci szereplők számára, ami a befektetők finanszírozási kapacitását javítja és így hozzárjául az eladásra kínált portfóliók kedvezőbb árazásához. A kínálati oldal eladási szándékát erőteljesen befolyásolta a nemzetközi szervezetek és helyi szabályozók azon törekvése, hogy a pénzügyi intézmények leépítsék kockázatos és a nem főtevékenységükhöz kapcsolódó eszközeiket.

A Deloitte előrejelzése szerint a nem teljesítő hitelportfóliók értékesítése 2018-ban is az egyik alapvető kockázatcsökkentési eszköz lesz a bankszektorban. A térség számos országában jelentős vállalati NPL portfóliók cseréltek gazdát az elmúlt két-három évben, ezért ezekben az országokban a lakossági jelzálog portfóliók piacának fellendülése várható. Ebben a szegmensben kiemelkedik Magyarország, ahova a befektetők 2016 végétől kezdődően jelentős erőforrásokat allokáltak.

Középtávon azonban a rossz hitelek piacának fokozatos csökkenése prognosztizálható Közép-Kelet-Európában, amint a bankok meglévő NPL állománya egy fenntartható szintre mérséklődik. Emellett a Deloitte a rossz hitelek másodlagos piacának a fellendülésére számít néhány régiós országban, így például Romániában, ahol elsőként jelentek meg jelentős volumenben ilyen típusú lezárt tranzakciók a régióban. A tanácsadócég várakozásai szerint fellendülés várható a teljesítő hitelek piacán is az elkövetkező években, valamint elindulhat a szétaprózott közép-kelet-európai bankszektor konszolidációja, ami a banki M&A tranzakciók katalizátora lehet.

A Deloitte teljes tanulmánya ezen az oldalon érhető el.
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
freddie mac fannie mae fhfa