Bank

2017 sehol nem lesz az idei évhez képest - Fordulat jöhet a felvásárlásokban

Portfolio
2017-ben világszerte 7963 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre, összesen 682 milliárd dollár értékben. Ez volumenben 5,4 százalékos, míg összértékben 5 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kilátásba helyezett tranzakciók száma ugyanakkor folyamatosan növekszik, ami arra utal, hogy az előző évet terhelő politikai bizonytalanságok elmúltával az idei évben ismét növekedő pályára állhat az M&A piac - írja a BDO legfrissebb közleményében.
"A kedvező gazdasági környezet: a folytatódó konjunktúra, illetve a továbbra is alacsony szinten mozgó kamatszintek várhatóan visszahozzák a befektetők étvágyát, akik közül eddig sokakat elbizonytalanítottak az elmúlt időszak kiszámíthatatlan politikai fejleményei: a Trump-kabinet első lépései, illetve Európában a holland, a francia és a német választások. Amennyiben nem következik be jelentősebb piaci fordulat és az Egyesült Államok vámháborús lépései sem eszkalálódnak, tavalyhoz képest akár 8-10 százalékkal több felvásárlási tranzakció is megvalósulhat 2018 folyamán." - magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

A Mergermarket által összegzett, az előző fél év során kilátásba helyezett, de még le nem zárt tranzakciók száma jelenleg 8300 felett áll, ami több mint másfélszerese az egy évvel korábban regisztrált kevesebb mint 5400 értéknek. A kilátásba helyezett tranzakciók 44 százaléka a világ két régiójában, Észak-Amerikában, illetve Kínában zajlik majd le. Továbbra is tartja harmadik helyét a FÁK-országokat is magában foglaló kelet-közép-európai régió 8 százalékkal (700 várható tranzakció).

Tavaly globálisan a felvásárlási tranzakciók 23 százalékára az ipar és vegyipar szektorban került sor, 19 százalékkal részesedett a TMT (technológia, média, telekommunikáció), míg 13 százalékkal az üzleti szolgáltatások, 11 százalékkal pedig az energetika és bányászat szektora vette ki részét a piaci folyamatokból. Ugyanebben az időszakban a magántőke alapú kivásárlások aránya 14 százalék körül alakult, több mint 2 százalékkal meghaladva a 2016-ban mért hányadot.

2017-ben is az Észak-Amerikai régió volt a legaktívabb, az itt lezajlott 2076 tranzakció 26 százalékát tette ki a globális mennyiségnek. A második legjelentősebb régió Kína volt, az itt lezajlott 1676 ügylet tette ki az összes tranzakció 21 százalékát.

A FÁK országait is magában foglaló kelet-közép-európai régióban 2017 során 282 összeolvadás/felvásárlás történt, ez tíz százalékkal maradt el a 2016-os mértéktől. Összértékben azonban jelentős fejlődésnek lehettünk tanúi ebben az időszakban: a csaknem 23 milliárd dolláros szint 18 százalékkal magasabb, mint a 2016-ban regisztrált 19,4 milliárd dolláros összeg. Az ügyletek átlagos mérete 62-ről 77 millió dollárra növekedett, vagyis a piac itt egyértelműen a nagyobb dealek felé mozdult el.

"A magyarországi tranzakciós piacon 2017-ben is jelentős volt az aktivitás. Az ágazatokat tekintve az ingatlanszektor, a pénzintézeti szektor és a TMT szektor teljesített a legjobban" - tette hozzá a BDO Magyarország szakembere.
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock