Egymás lábát törik az alapkezelők a biztosítók és a pénztárak pénzéért
Bank

Egymás lábát törik az alapkezelők a biztosítók és a pénztárak pénzéért

Portfolio
Nagyon nehéz ma hazánkban intézményi mandátumhoz jutni, a biztosítók és pénztárak, de még a nagyobb cégek is csak ritkán írnak ki ilyen tendereket, és csak kevés alapkezelő tud nyerni, sokszor egymásnak jóval aláígérve a vagyonkezelési díjban. A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) intézményi vagyonkezelésről szóló paneljében ügyfél és szolgáltatói oldalról is elhangzottak, melyek a legfontosabb tényezők a vagyonkezelési tendereknél, és szó volt arról, mit tudna tenni a felügyelet, hogy ez a piac a jövőben sokkal aktívabb legyen.
A panelbeszélgetésen elhangzott fontosabb gondolatok:
  • Al-Hilal István, a Fidelity International értékesítési vezetője szerint nem magyar sajátosság, hogy gyakorlatilag kihalásos úton lehet intézményi mandátumhoz jutniuk az alapkezelőknek, az osztrák piacon se jellemző, hogy a pénztárak 1-2 évente új tendert hirdetnének. Szerinte azt, ha egy alapkezelő nagyon alacsony díjakat kínál a vagyonkezelésre, érdemes mélyebben is megvizsgálni, ettől függetlenül örök kérdés minden alapkezelőnél, meddig mehet le a díjakkal úgy, hogy neki és az ügyfélnek is megérje az együttműködés.
  • Biró Gergely, a Diófa Alapkezelő vezérigazgatója szerint a piacon jelenleg kevés olyan intézményi (biztosítói, pénztári) szereplő van, ahol valódi verseny folyik, sok szereplőnél ugyanis jellemzőbb a cégcsoporton belüli vagyonkezelés. Úgy véli, nagy hibákat kellene elkövetnie az alapkezelőknek ahhoz, hogy kiessenek egy intézményi ügyfél kegyeiből. A pénztárak befektetési politikáját az igazgatótanács hozza meg, de az alapkezelőnek, mivel professzionálisabb szereplő, fontos szerepe van a stratégiai irányok kialakításában.
  • Dzsubák Attila, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatója is úgy látja, az, hogy egy szolgáltató alacsony díjakat kínál, nem biztos, hogy hosszú távon kifizetődő. A vagyonkezelt portfólióknál a benchmarktól való eltérés nagyon ritka, mondja, ezzel szemben az abszolút hozamú stratégiáknál nincs ilyen típusú benchmark, szerinte részben az okozhatta a tavalyi gyengébb szereplést az abszolút hozamú alapoknál, hogy senki nem számított ilyen évre.
  • Hardy Ilona, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár alapítója szerint az, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári piacon néhány év alatt harmadával nőtt a kezelt vagyon, ez pedig lecsapódik a vagyonkezelői piacon is. A pénztárral kapcsolatban elmondta, hogy az első nagyobb vagyonkezelői tenderen négy alapkezelőt választottak ki, a teljesítményüket értékelték és ha kellett, büntették is a teljesítményt. Fontos szempont az alapkezelők kiválasztásánál, hogy ne csak nagy, nemzetközi szolgáltató legyen köztük, hanem kisebb, független magyar cégek is, így került be az Amundi mellett például a Hold Alapkezelő is a körbe. Véleménye szerint felügyeleti szabályozással el lehetne érni, hogy a biztosítók és pénztárak 3-5 évente kötelezően írjanak ki új vagyonkezelési mandátumokat, ezzel versenyeztetnék a piacot és ez nem lenne rossz az alapkezelői szektornak sem. Befektetési politika kapcsán többször is felmerült, hogy az abszolút hozamú stratégia vagy a kockázatitőke alapkezelők felé mozdulnak el, de úgy látták, egyelőre még nem érett meg az idő erre, részben a felügyelet rosszallás miatt a kockázatitőke és a nyugdíjpénztár kapcsolatát látva.
  • Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója úgy véli, az, hogy egy szolgáltató megjelenik-e az intézményi vagyonkezelés piacán, üzleti-stratégiai döntés. Tanácsadási oldalról az SPB abszolút hozamú stratégiával van jelen az intézményi szereplőknél, szerinte fontos, hogy egy szolgáltató egyedi megoldásokat kínáljon, ezzel tud versenyezni egy független szolgáltató egy nagyobb szereplővel.


Egymás lábát törik az alapkezelők a biztosítók és a pénztárak pénzéért
olaj
shutterstock lakópark
olaj
Palkovics László
neprajzi_muzeum_liget
cimlap_mol-russia-1
BET
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
mnb_getty