Bank

5 érdekes innováció a magyar bankszektorból

Portfolio
A hitelezéshez kapcsolódó technológiai innovációkat, a banki digitalizáció legújabb trendjeit mutatta be öt előadó a Portfolio szerdai Hitelezés 2018 konferenciájának utolsó szekciójában.
Győrfi Gábor, a Loxon régiós értékesítési igazgatója a mesterséges intelligencia felhasználási területeiről tartott előadást. A bankok tavaly és idén is a legtöbbet a digitális megújulásra költöttek, legyen szó akár front end, akár back end folyamatok fejlesztésére. Ezt követi az adatok elemzése és rendszerezése: a bankok hihetetlen mennyiségű kiaknázatlan "adataranybányán" ülnek. Az ilyen adathalmazok elemzésének segítségével kiválóan lehet profilozni az ügyfeleket: automatikussá lehet tenni az emlékeztetőket, ajánlatokat, ügyintézést, perszonalizálni lehet a szolgáltatásokat, a bank pedig csökkenteni tudja a kockázatait.

Hetényi Márk, az MKB vezérigazgató-helyettese előadásában kiemelte: "univerzális top 1 digitális/innovatív bank" akarnak lenni. 2020-2021-es stratégiájuk a tradícióra, az innovációra és az együttműködésre egyszerre épít. Utóbbi terén mutatja a legnagyobb lehetőséget az open banking, amelyben a személyi kölcsön folyamat például úgy néz ki, hogy 1. az ügyfél szeretne tévét venni, erre van 50 ezer forintja, 2. az Amazon bármelyik PSD2 API-ról le tudja szedni, mennyi van a számláján, 3. a kinézett termék 100 ezer forintos árából hiányzik 50 ezer, 4. rendelkezésre áll a banknál egy pre-approved loan API, 5. az ügyfél felveszi a hitelt ettől a banktól, mert ennek a banknak volt meg a szükséges API-ja. A jelzáloghitelezés területén ezzel szemben ma még szükség van fióklátogatásra, de a különböző intézmények (pl. földhivatal) API-jainak megteremtésével, illetve a közjegyzők blockchainnel való kiváltásával hosszú távon ez is teljesen digitálissá válhat.

Hollósi Dávid, a Takarék Csoport Agrár Igazgatóságának igazgatója az agrárhitelezés fejlesztéséről azt mondta, hogy a fő problémát az adja? nincsenek a szektorban megbízható számviteli adatok. Az elmúlt öt évben az agrárium nagyon digitalizálódott: szenzorokkal mérik a meteorológiai folyamatokat, a gépek teljesítményét, sőt még az állatok ellését is. Ezek az adatok viszont nincsenek jól rendszerezve, a helyzet megoldásában segíthetnek az olyan programok, amelyek egységesítik, rendszerezik ezeket az adatokat és nem csak azért, mert így a termelési költségek 5%-át is meg lehet spórolni. Az agrárium jövedelmének 68%-a az EU-s forrásokból származik, az uniós "pénzcsapot" azonban el fogják zárni. Az adatrendszerezés segíthet abban, hogy a bankoktól gyorsabban forrásokhoz jussanak az agrárvállalkozások: a bankok az adatok összegzéséből jobban tudják majd elbírálni a hitelkérelmeket, prudensebben tudnak hitelezni, a vállalkozások cash flow termelő képességét jobban fel tudják mérni. A Takarék az AgroVIR-rel indított együttműködést, amely családi holding szintjén elemzik ezeket az adatokat. Hosszú távon ebben az ügyfélkörben a fedezet alapú hitelezést teljesen felválthatja a cash-flow alapú megközelítés.

Pénzügyi adataggregálás a digitális hitelezés szolgálatában címmel tartott előadást Barits János, a WyzeMe operatív igazgatója. Magyarországon még nincsenek még PSD2 alapján publikált API-k, a web scraping azonban lehetőséget ad adatok széleskörű begyűjtésére, felhasználására. Gyakori felhasználási terület a költségvetés-tervezés, a számla-összevezetés, a credit scoring. Utóbbi automatizált, gyors, átfogó, nem kell hozzá fizikai kontaktus, elég, ha például a közüzemi számla adatok megadása révén megbízza az ügyfél a partnert saját adatainak felhasználására a hitelezés folyamatában PSD 2 open API-k igénybevétele nélkül is. A cég 9 magyar lakossági bankkal és 7 közüzemi szolgáltatóval van kapcsolatban, elsősorban számlainformációs szolgáltatást végez.

Kovács Szabolcs, a Mastercard regionális termékértékesítési vezetője arról beszélt, hogy a Mastercard kártyaalapú részletfizetési szolgáltatása Magyarországon is elérhető. Eldönthetjük, hogy ha bankkártyával vásárlunk, részletekben vagy egy összegben rendezzük-e a fizetést. Elvégeztek egy felmérést, melyből kiderült, hogy itthon a válaszadók 24%-át érdekli ez a szolgáltatás - ez kifejezetten magasnak számít. A Mastercard éppen ezért Magyarországon is elindítja (Románia mellett) a részletfizetési megoldását, itthon kísérleti üzemmódban 2000 kiválasztott hitelkártyabirtokos számára december óta elérhető, 20 ezer forintnál nagyobb vásárlásoknál. Elfogadói oldalon a Mastercard kötelezővé tette a szolgáltatást - pillanatnyilag 10 POS terminál üzemeltetőnél már elérhető, és már az elfogadói hálózat több, mint 40%-át lefedi. Fizetéskor a kereskedő megkapja az egész összeget, minden további ügylet a kártyabirtokos és a kibocsátó között zajlik. Még ez év első felében várhatóan erősödik a kibocsátói oldali kínálat.
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek