Csúnyán le van maradva Magyarország a digitális forradalomban
Bank

Csúnyán le van maradva Magyarország a digitális forradalomban

Portfolio
1,3 millió ember van Magyarországon, aki digitálisan megszólítható lenne, de jelenleg még csak bankfiókokat használ. Hazánk viszonylag le van maradva a digitálisan fejlettebb országokhoz képest, ráadásul egyre több bank és fintechcég lépne a piacra külföldről - közülük a bankok lehetnek sikeresebbek, az ügyfelek ugyanis inkább bennük bíznak, mint a fintechekben - derült ki a Portfolio Hitelezés 2018 konferenciáján.
Mérth Balázs, a Deloitte pénzintézetekért felelős partnere a következő fontos tényeket osztotta meg hazánk és a régió digitalizációját illetően:
  • három felmérést végeztek el. Az elsőt hat közép-európai országban végezték el, a banki ügyfelek bankokkal való érintkezési csatornáit vizsgálták, a második a bankok PSD2-ről alkotott véleményét taglalja, a harmadik pedig a digitális bankok érettségét méri.
  • Az első tanulmányból kiderült, hogy az ügyfelek mindössze 45%-a használ digitális csatornákat, ennek több mint fele a fiókokkal vegyesen használja ezeket.
  • Magyarországon 1,3 millió ügyfelet lehetne megszólítani digitális csatornákon keresztül, akik jelenleg csak hagyományos csatornákon keresztül érintkeznek a bankokkal.
  • A felmérésből kiderül, hogy a legszívesebben a tradicionális bankoknak adnák oda az ügyfeleik az adataikat. A legkisebb a globális techcégekbe vetett bizalom.
  • A PSD2-t több bank (kb. 6-7) is arra használna, hogy határon átnyúló szolgáltatást is ajánljon.
  • EMEA szinten a 28. Magyarország digitális érettsége, a digitális adapterek listájának végén kullogunk, de legalább nem vagyunk elmaradottak digitalizáció szempontjából.
  • A digitális érettséget ügyfél- és piaci verseny oldaláról is a piaci nyomás határozza meg, nem pedig az országos internetelérés.
  • Funkcionalitását tekintve háromféle irányban digitalizálódnak a bankok: az első a "hagyományos" digitalizáció, amikor meglévő termékeket digitalizálnak, a másik a nyílt bankolás, amikor egy akár fintechekből álló ökoszisztémába csatlakozik a bank, a harmadik pedig a platform-alapú beyond banking modell.
  • Magyarország az EMEA-piachoz képest a leginkább a digitális számlanyitásban van elmaradva, a digitális csatornák használatában viszont jól állunk. Hazánkban jelenleg nincs lehetőség digitálisan a számla lezárására, ez viszont Európa-szerte hiányosság.


Csúnyán le van maradva Magyarország a digitális forradalomban
Fotó: Stiller Ákos.
Masterplast_ Tibor Dávid 9944_pp fotó_Leskó Tamás
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Farkas Ádám_mti