Bank

Orosz-arab megadealt jelentettek be a bankszektorban

Portfolio
Ahogy korábban már kiszivárgott, Dubaj legnagyobb bankja, az Emirates NBD veszi meg az orosz Sberbank török érdekeltségét, a Denizbankot, méghozzá 3,2 miliárd dollárért. Ezzel a Közel-Kelet, Észak-Afrika és Törökország vezető bankja jöhet létre - írja a Reuters.
A Denizbank az orosz Sberbank legnagyobb eszközállományú Oroszországon kívüli kitettsége, és Törökország ötödik legnagyobb magánkézben lévő bankja a maga több mint 37 milliárd dolláros mérlegfőösszegével. 751 fiókkal rendelkezik (ebből 43 található Törökországon kívül). Az Emirates NBC az Egyesül Arab Emírségek, Egyiptom, Szaúd-Arábia, India, Szingapúr és az Egyesült Királyság mellett Kínában és Indonéziában is jelen van.

Az értékesítés része a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank azon (potenciálisan régiónkat is érintő) stratégiai folyamatának, amelynek végén hazai piacára kíván fókuszálni a Sberbank.

A tranzakció a legnagyobb, amit az Emirates NBD valaha végrehajtott. Már január óta tudni lehetett, hogy tárgyalásban állnak az oroszokkal. Annak ellenére sikerült nyélbe ütni az üzletet, hogy az öbölmenti országok kapcsolata feszült Törökországgal azóta, hogy Katar és más arab országok ellentétében a törökök a terrorizmus finanszírozásával vádolt Katar mellé álltak.

Hesham Abdulla Al Qassim, az Emirates NBD alelnöke közleményében reményét fejezte ki, hogy a tranzakció segíti az arab pénzintézet tevékenységének diverzifikációját, és hozzájárul ahhoz, hogy a régió vezető bankja jöhessen létre. Emellett az EFG Hermes elemzője szerint hasznos lesz a tranzakció az Emirates NBD dubaji kormány felé fennálló kitettségarányának csökkentésére is.

A Sberbank részvényárfolyama nem regált érdemben a hírre, az Emirates NBD papírjai viszont közel 7%-ot emelkedtek. Utóbbiban közrejátszhatott, hogy korábban jóval magasabb, 5 milliárd dollár feletti vételárról is szó volt a piacon.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hajléktalanbuda