Sorsdöntő szavazás készülődik: megfosztanák csodafegyverüktől a bankokat
Bank

Sorsdöntő szavazás készülődik: megfosztanák csodafegyverüktől a bankokat

Portfolio
"Kérlek, emlékezettek rá, miért teremtettünk titeket!" - ezzel a piros nagybetűkkel írt szöveggel látták el a közelgő svájci népszavazás aktivitástái a svájci jegybank berni székházának környékét a napokban. Az alpesi ország a június 10-ei, banki pénzteremtésről szóló népszavazásra készül.
Az említett akciót éppen a svájci jegybank (SNB) éves közgyűlésére időzítették a banki pénzteremtés jogát elvenni szándékozó aktivisták és közgazdászok - írja a Financial Times.

A népszavazás kezdeményezői elvennék a bankok pénzteremtési jogát, és kizárólag a jegybank kezében hagynák meg azt Svájcban. Szerintük Nagy-Britanniában a pénzmennyiség 97%-át, Svájcban a 90%-át a kereskedelmi bankok teremtik, és nem a jegybank. Az FT-nek egy bankár is elismerte: csak a népszavazással kapcsolatos viták ébresztették rá, hogy ők valóban pénzt teremtenek.

A "Vollgeld" nevet viselő kezdeményezés hívei érvként hozzák fel, hogy az új rendszerben nem tennék kockára a betétesek pénzét a bankok a nyakló nélküli hitelezéssel, emellett helyreállna egy 1891-es népszavazás akarata, mely szerint svájci frank nyújtására a jegybanknak van monopóliuma.

Az elképzelés nem nyert többségi tetszést a svájci parlamentben (a jelentős pártok elutasították), de mind a pénzteremtés mikéntjét régóta feszegető jobboldali libertariánusok, mind a magánbankok régi kritikusaiként fellépő baloldaliak közül sokan szimpatizálnak vele Svájcban. A bankvezetők között kevesen szurkolnak a népszavazásnak, az elméleti közgazdászok egy része viszont egyetért vele.

Thomas Jordan jegybankelnök szerint "veszélyes kísérlet" lenne a Vollgeld bevezetése Svájcban, tönkretenné a működő bankmodellt és káros lenne a gazdaságnak is. Hangs Gersbach, az ETH Zurich közgazdászprofesszora szerint nem abszurd a pénzügyi rendszer reformjáról gondolkodni, de ezen belül a Vollgeld a legradikálisabb opciót jelentené. A népszavazás ráadásul olyan időszakban jön, amikor a bitcoin nyomán felerősödtek a digitális jegybankpénzről szóló viták.

Sergio Ermotti, a UBS vezérigazgatója úgy véli, a svájciak nem lesznek öngyilkosok, hogy többségi támogatást adjanak a Vollgeldnek. A felmérések szerint valószínűleg igaza lesz: a szavazók 35%-a támogatja csak a kezdeményezést, 49% elveti, 16%-os a bizonytalanok tábora.

A június 10-ei népszavazás tétjéről és a banki pénzteremtésről itt írtunk részletesebben:
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek