30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
Bank

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból

Portfolio
1986-ban elfelezték a magyar Állami Biztosítót. A lakás- és életbiztosítási állományt a ma Aegonként ismert Állami Biztosító, a gépjármű- és vállalati biztosításokat pedig a ma Allianzként ismert Hungária Biztosító vitte tovább. A két biztosító egykori erőfölényének utóhatásai évtizedekkel a szakadás és a privatizáció után is érződnek a biztosítási piacon. Az elmúlt 15 évben a szektor nyereségének az 56%-át, tavaly pedig még mindig a 49%-át hozta e két társaság, de az állami múlt mellett ehhez persze már sok más is kellett.
Az elmúlt hetekben közzétett 2017-es éves (magyar számvitel szerinti) beszámolók alapján megnéztük, hogy teljesítettek tavaly a magyar biztosítási szektor legnagyobb szereplői. Ekkor figyeltünk fel rá, hogy még mindig kiemelkedő profitra képes az Aegon és az Allianz a biztosítók többségéhez képest. Az elmúlt 15 évben az Aegon 200 milliárd, az Allianz pedig 160 milliárd profitot termelt, így ketten együtt adták a teljes magyar biztosítási szektor közel 640 milliárd forintos adózott eredményének több mint felét, 56%-át.

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
Mindkét biztosító profittermelésében nagy szerepe volt korábban az egykori állami monopóliumnak, amely a privatizáció és a többi biztosító megjelenése (pl. Generali, NN, OTP Garancia) után már nem monopóliumként, hanem egyszerűen méretgazdaságos üzemméretként élt tovább, amit mindkét biztosító esetében rendkívül erős menedzsmenttel sikerült kihasználniuk a tulajdonosoknak. Sánta analógiával élve ami a bankpiacon a magyar OTP, az a biztosítási piacon a holland tulajdonban lévő Aegon és a német tulajdonú Allianz együttvéve. Teljes piaci részesedés alapján az Allianz a legnagyobb, az Aegon pedig a 4. legnagyobb szereplője ma a szektornak, de amíg a teljes szektor díjbevételeinek "csak" a 26%-át, a szektor profitjának csaknem a felét, 49%-át hozták 2017-ben. (Ábráinkon 7 nagy hazai biztosító adatait szerepeltetjük.) Az Allianz a gépjármű-, az Aegon pedig a lakásbiztosítások területén továbbra is piacvezetőnek számít, ezek méretgazdaságos üzemeltetése sokat nyomhat a latba.

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
Nagyjából azt lehet mondani, hogy minden 100 forintnyi befizetett biztosítási díjból az Allianznál 10 forint, az Aegonnal pedig 12 forint a biztosító tulajdonosát gyarapította (nyereségük nagyjából egészét osztalékként ki is fizették a társaságok). A 7 kiválasztott nagy biztosító közül a többiek esetében jóval kisebb az ezt közelítő módon (nyereségadó és pl. a nem biztosítási tevékenységből származó osztalékbevételek előtt) kifejező biztosítástechnikai eredmény / bruttó díjbevétel arány. (A számokat - különösen az erős fióki értékesítéssel rendelkező Posta Biztosító és a Groupama esetében lefelé - kissé torzítják az egyszeri díjas életbiztosítások, amelyek pontos értékét nem minden beszámolóban lehet megtalálni, a MABISZ pedig már nem közli az egyedi biztosítói adatokat.)

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
Ami a teljes díjbevételi szintet illeti, a 7 kiválasztott nagy biztosító közül az NN-nek sikerült a legnagyobb mértékben, 17%-kal növelnie tavaly a bruttó díjbevételét. Az Allianz és az Aegon is kiemelkedő, 11%-os díjbevétel-növekedést ért el, de a Groupama és az Uniqa sem panaszkodhat a maga +10%-ára. (Ezekben az adatokban eltérő szerepet játszhatnak a rendkívül volatilis egyszeri díjas életbiztosítások, a kétszámjegyű növekedések mögött sok esetben ezek állhatnak, de az adat nem mindenhol érhető el).

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
Nagyon eltérő a biztosítók profilja, ami a díjbevételek megoszlásán is látható. Tisztán életbiztosítóként az NN a hazai életbiztosítási piac legnagyobb szereplője, a teljes piacon azonban tavaly is az 5. helyet foglalta el. Az Allianz, a Generali, az Aegon és az Uniqa ma nem-élet túlsúlyos, míg a két külön biztosítóval (nem kompozit biztosítóként) működő Posta Biztosító inkább az életbiztosítási termékekre fókuszál. A Groupama aránylag kiegyensúlyozott ebből a szempontból.

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
Bár a biztosítási adó a nem-életbiztosításokat sújtja, a profittermelésben az Allianz és az Aegon a nem-életbiztosításokból szerzi profitja nagy részét. Ezzel ellentétes a reláció a többi nagy biztosító esetében, ezek a társaságok elsősorban az életbiztosítási termékekre hagyatkozhatnak, ha nyereségtermelésről van szó. A magasabb kárrendezési költségek, a biztosítási adó és különböző versenytényezők miatt a nem-életbiztosítások költséghatékonysága a legtöbb biztosítónál rosszabb az életbiztosításokénál.

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
A működési költségek területén a tavalyi év jórészt emelkedést hozott a biztosítóknál, ez alól a tevékenységét racionalizáló NN és Uniqa biztosítók kivételt jelentenek. Az Aegonnál volt a legnagyobb mértékű a költségek növekedése tavaly (igazgatási és szerzési költségek együtt szerepelnek az ábrán).

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
Tavaly egyébként összességében egy évtizede nem látott, 7%-os díjbevétel-növekedést, történelmi rekordnak számító nominális díjbevételszintet és a válság eleje óta nem látott nyereséget értek el a magyar biztosítók. Az MNB márciusi adatai alapján a károk miatt joggal dráguló kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások, valamint a nyugdíjbiztosítások hozták a piaci növekedés nagyobb felét. A biztosítók profitabilitását és értékesítési teljesítményét is tovább javíthatná az eddiginél látványosabb hozamemelkedés.

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is a nem-élet ág hasított jobban a szektorban: itt 9,0%-kal, míg az életbiztosítási üzletágban 5,0%-kal nőttek a díjbevételek. Így most már második éve hozott több díjbevételt a szektornak a nem-életbiztosítási üzletág, mint az élet üzletág. Részletesebben márciusi cikkünkben írtunk a teljes magyar biztosítási piac 2017-es teljesítményéről.

30 év után is ömlik a pénz a magyar Állami Biztosítóból
Címlapi fotó: AFP / Attila Manek
Luca_Jahier Europai Gazdasagi es Szocialis Bizottsag1500
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1470496652
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ai5