Nagy banki összeolvadásról suttognak: UniCredit-SocGen-fúzió jöhet
Bank

Nagy banki összeolvadásról suttognak: UniCredit-SocGen-fúzió jöhet

Portfolio
Az olasz UniCredit összeolvadna a francia Société Généraléval, Jean-Pierre Mustier, az UniCredit francia vezére állítólag már hónapok óta tervezi a lépést - számol be a hírről forrásokra hivatkozva a Financial Times.
Az ügyre rálátó források szerint az UniCredit francia vezére, aki korábban egyébként a SocGen befektetési bankját vezette, már hónapok óta mérlegeli egy összeolvadás lehetőségét, és bár hivatalos ajánlatot még nem tett az olasz nagybank, állítólag a francia bank vezetősége is vizsgálja egy esetleges összeolvadás előnyeit.

Mustier számára a francia bankkal való összeolvadás erősebb befektetési banki és kelet-európai jelenlétet jelentene, míg a SocGen számára ez a lehetőség erősebb pozíciót hozhatna Olaszországban és Németországban, lakossági és vállalati oldalról is.

A lap szerint egy UniCredit-Société Générale-fúzió valószínűleg nem menne zökkenőmentesen, az olasz politikai kockázatok mellett a felügyeleti szervek sem örülnének két ilyen nagy rendszerkockázatot jelentő bank egyesülésének.

A SocGen a hírrel kapcsolatban azt a közleményt adta ki, hogy nem volt igazgatósági megbeszélés az UniCredittel való esetleges összeolvadás ügyében, míg az UniCredit nem kommentálta a híreket.Vezető pénzügyi szakemberek szerint Mustier SocGennel kapcsolatos fókusza már tavaly, az UniCredit 14 milliárd eurós tőkeemelése során is nyilvánvaló volt, akkor az ügyhöz közelálló források szerint az olasz bank vezére azt mondta dolgozóinak, hogy szeretné, ha az UniCredit piaci kapitalizációja meghaladná a SocGenét. Ez egyébként sikerült, a pénteki piaczárás alapján az olasz bank piaci kapitalizációja közel 33 milliárd euró volt, míg a franciáé 32 milliárd.

A megkérdezett bankárok szerint, még ha igaz is az összeolvadás híre, akkor se valószínű, hogy a két pénzintézet az ügyletet egy éven belül meg tudná kezdeni, mivel az UniCreditnél több milliárd eurós nem teljesítő hitelállománnyal kell leszámolni, ami várhatóan 2019 közepéig eltart majd. A SocGennél pedig még mindig fut a Libor-maipulációval kapcsolatos ügy,illetve két másik eljárás is.

Az összeolvadás híre mindkét bank részvényárfolyamára pozitív hatással volt, a nyitás előtt az UniCredit papírjai közel 4%-os, a SocGené pedig 1,8%-os erősödést mutat.

Nagy banki összeolvadásról suttognak: UniCredit-SocGen-fúzió jöhet


Nagy banki összeolvadásról suttognak: UniCredit-SocGen-fúzió jöhet
Az UniCredit májusban közölte első negyedéves számait, amelyben tizenegy éve, vagyis 2007 eleje óta nem látott magas eredményt sikerült felmutatnia az UniCredit Groupnak. Az 1,1 milliárd eurós nettó eredmény elsősorban a hitelezési veszteségek csökkenésének köszönhető:

Nagy banki összeolvadásról suttognak: UniCredit-SocGen-fúzió jöhet
Címlapkép: Shutterstock
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bank