Már 250 ezren szálltak be a legnépszerűbb magyar nyugdíjtermékbe
Bank

Már 250 ezren szálltak be a legnépszerűbb magyar nyugdíjtermékbe

Portfolio
Már több mint 250 ezer magyarnak van adókedvezményes nyugdíjbiztosítása, a biztosítók ezekből származó díjbevétele is a várakozások felett, több mint 30%-kal növekedett tavaly - derült ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mai sajtótájékoztatóján, amelyen ismertették a szervezet végleges, 2017-es piaci számait. Mivel a nyugdíjpénztári tagok száma eközben 1,1 millió környékén stagnál, a NYESZ-számlák pedig 120 ezer környékére csökkentek, az utóbbi években a nyugdíjbiztosítás tekinthető a legnépszerűbb magyar nyugdíjterméknek. A magyar biztosítási szektor teljes díjbevétele 7%-kal emelkedett tavaly; az "etikus" életbiztosítási szabályozás az értékesített darabszámot visszavetette, az átlagdíjak növekedése viszont ezt kompenzálta.
Pandurics Anett, a MABISZ elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján ismertette a biztosítási szektor tavalyi végleges számait a MABISZ statisztikái alapján. Ezek előzetes felügyeleti verzióját az MNB már márciusban publikálta, itt számoltunk be róla.

Megérkeztek a MABISZ-adatok

A MABISZ most ismertetett adatai szerint:
  • a szektor díjbevétele tavaly 7,0%-kal növekedett (ebben pl. fióktelepek is benne vannak az MNB adataival ellentétben), ami nagyobb a GDP növekedésénél.
  • Az életbiztosítások kisebb mértékben, mintegy 5%-kal emelkedtek, a rendszeres és az egyszeri díjak lényegében azonos mértékben (vagyis a korrigált díjbevételek is 5%-kal növekedtek).
  • A nem-életbiztosítások 9%-kal bővültek, ami szintén megfelel az MNB statisztikáiból kiolvashatónak.
  • Az életbiztosítási üzletágon belül az adókedvezményt élvező nyugdíjbiztosítások díjbevétele több mint 30%-kal nőtt, és elérte az 58,6 milliárd forintot (nagy többsége folyamatos díjas biztosítás), ebből 42 milliárd forint volt a unit-linked, vagyis befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosítás. 2017 végén már 251 ezer nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezett a lakosság, szemben az egy évvel korábbi 196 ezerrel.
  • A kötelező biztosítások díjbevétele 15,6%-kal növekedett, ami a növekedés némi lassulását jelenti. Most értük el ismét a válság előtti szintet részben az autópiac fellendülésének, részben a kárkifizetések növekedésének és ennek nyomán az átlagdíjak emelkedésének köszönhetően.
  • A Portfolio kérdésére Pandurics Anett az etikus életbiztosítási koncepció hatásáról elmondta: a termékek darabszáma radikálisan csökkent, és tavaly az értékesítési darabszám is visszaesett, ezt azonban kompenzálta az ügyfelek által fizetett díjak átlagos emelkedése.
Alábbi ábráink az MNB biztosításpiaci statisztikáit mutatják, ezek jól közelítik az MABISZ adatait, de nem teljesen azonosak velük (a MABISZ adataiban fióktelepek is benne vannak, ugyanakkor nem a teljes piac tagja a szervezetnek).

Már 250 ezren szálltak be a legnépszerűbb magyar nyugdíjtermékbe


Már 250 ezren szálltak be a legnépszerűbb magyar nyugdíjtermékbe


Már 250 ezren szálltak be a legnépszerűbb magyar nyugdíjtermékbe

Így állunk a biztosítókhoz

A MABISZ és a Századvég közös bizalmi és elégedettségi indexet állított össze a biztosítási szektor számára - ismertette a sajtóeseményen Stefkovics Ádám, a Századvég igazgatóhelyettese. Évente országosan 1000-1500 fő telefonos megkérdezésével készítik a reprezentatív kutatást.

A BIBIX nevű bizalmi index azt méri egy 0-tól 100-ig tartó skálán, mennyire bízik a teljes lakosság a biztosítókban, az elégedettségi indexek pedig a valamilyen biztosítással rendelkezők elégedettségét mérik a kötelező biztosításokra (kgfb) és minden más biztosításra vonatkozóan.

Jó hír a piac számára, hogy a 2015-ös 44,6-ról, a 2016-os 48,4-ről és a 2017-es 48,8-ról mára 52,4-re emelkedett a BIBIX értéke, vagyis a lakosság biztosítók iránti bizalmának mérőszáma. A konjunktúra mellett a biztosítási piac szabályozásának a szigorodása is szerepet játszhatott ebben. Az első helyen egyébként a rendőrség és a bíróság állnak, a biztosítók a bankokhoz hasonlóan a középmezőnyben helyezkednek el. Az Országgyűlés iránti bizalom némileg alacsonyabb, a brókercégek pedig sereghajtók a maguk 25 körüli pontjával.

Az elégedettségi index nem változott jelentősen az elmúlt években. A kgfb-vel 100-ból 77-en elégedettek, még a károsultak esetében is viszonylag magas, 68 az elégedettek aránya. A kgfb-n kívüli biztosítások esetében is 77 körül áll a mutató, enyhe növekedés figyelhető meg az elmúlt években.
üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
bankkartya pos terminal nfc mobilfizetes