Beindul a banki konszolidáció, Magyarországon több ilyen ügylet is jöhet
Bank

Beindul a banki konszolidáció, Magyarországon több ilyen ügylet is jöhet

Portfolio
Az elmúlt néhány év konjunktúrája a belföldi tőke felhalmozódását segítette, így a hazai cégeknek nagyobb tere nyílt, hogy akvizíciós úton növekedjenek, ugyanakkor a magyar piac mérete óhatatlanul korlátozza a tranzakciók méretét. Csűrös Balázs, a Deloitte Magyarország tanácsadási üzletágának partnere szerint a nemzetközi trendeknek megfelelően zajlik a konszolidáció a regionális pénzügyi szolgáltatói szektorban, mivel több nemzetközi csoport úgy ítéli meg, hogy számára a közép-európai régió nem alapvető fontosságú. A Portfolio-nak adott interjúban a szakember beszélt arról is, mennyire nehezítik meg a szigorúbb jogszabályi és hatósági elvárások az M&A-piaci ügyletek teljesülését és milyen hatással lehet a felvásárlási piacra egy esetleges kereskedelmi háború és a protekcionista intézkedések.
Csűrös Balázs, a Deloitte Magyarország tanácsadási üzletágának partnere is előadjövő héten, a HVCA-Portfolio Investment Conference 2018 konferencián. Ne maradj le róla!


A magyar kormány 4%-os gazdasági növekedéssel számol Magyarországon. Milyen hatással lehet ez a magyar M&A piacon végrehajtott ügyletek számára és értékére?

Az elmúlt néhány év konjunktúrája a belföldi tőke felhalmozódását segítette, így a hazai cégeknek nagyobb tere nyílt, hogy akvizíciós úton növekedjenek. Ezzel együtt a hazai tulajdonú vállalatok akvizíciós aktivitása mind Magyarországon, mind külföldön korlátozott, különösen régiós összehasonlításban. Kis, nyitott gazdaságként Magyarország alapvetően külső hatásokra, regionális trendekre reagál, és a magyar piac mérete óhatatlanul korlátozza a tranzakciók méretét is. A külföldi befektetők leginkább stratégiailag fontos iparágakba fektetnek be, amelyekben van növekedési potenciál. Ha csak az idei elemzői várakozásokat nézzük, akkor az közvetlenül nem feltétlenül hat a külföldi befektetők fokozott megjelenésére, ugyanakkor az elmúlt évek növekedésével együtt optimista befektetői légkört eredményezhet, ami segítheti a határokon átnyúló tranzakciók megvalósulását.

Ügyletszámban és értékben milyen évet jósol a magyar felvásárlási piacnak? Mely iparágak lehetnek idén a legvonzóbb célpontok itthon?

A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is iparági konszolidáció megy végbe az energetikai, a pénzintézeti, illetve a telekommunikációs piacokon, ezért továbbra is számítunk felvásárlásokra és összeolvadásokra ezekben az iparágakban. A másik aktív iparág az ingatlanpiac, amelynek ciklikussága várhatóan a következő években is hajtani fogja a fejlesztéseket és ehhez kapcsolódóan a felvásárlási piacot. A technológiai szektor aktivitása is kiemelkedő: a tavalyi év tapasztalatai alapján az ezt a szektort érintő felvásárlások több mint fele esetében szektoron kívülről érkezett a vevő, a digitális technológiák szerepe ugyanis minden iparágban növekszik, lévén alapvető fontosságú a versenyképesség megőrzéséhez. Ez a trend az elkövetkezendő időszakban is folytatódhat.

Tranzakciós tanácsadás, átvilágítás, üzletértékelés oldaláról számos ügyletnél jelen vannak tanácsadóként. A magyar banki és pénzügyi szektorban látnak érdemi konszolidációs folyamatra utaló jeleket?

Így van, számos ügyletet látunk belülről, melyeket természetesen nem kommentálhatunk. Azt azonban megerősíthetjük, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően zajlik a konszolidáció a regionális pénzügyi szolgáltatói szektorban, mivel több nemzetközi csoport úgy ítéli meg, hogy számára a közép-európai régió nem alapvető fontosságú. Hasonlóképpen eladási szándékot eredményezhet a befektetett tőke más, nagyobb növekedési potenciállal jelentkező piacokra történő átrendeződése.

Beindul a banki konszolidáció, Magyarországon több ilyen ügylet is jöhet
Mostanság többször is lehetett hallani arról, hogy a magán- és kockázatitőke-alapok elképesztő pénzeket halmoznak fel, miután a befektetők keresik a magasabb hozammal kecsegtető lehetőségeket. Mennyiben pörgethetik fel idén és a közeljövőben a globális M&A piacot a tőkealapokban elérhető források?

Az elmúlt években a nemzetközi piacokon jelentős pénzbőség alakult ki az alacsony kamatkörnyezetnek is köszönhetően. Ez a magántőke alapokban felhalmozott tőkében valamint az olcsóbb banki finanszírozásban, ezáltal a kiszélesedő finanszírozási lehetőségekben is megmutatkozott. Az így kialakult alacsonyabb forrásköltségek, valamint a befektetési kényszer miatt várható, hogy a tőkealapok relatíve alacsonyabb belső megtérülési rátával rendelkező üzletek felé is elmozduljanak. Továbbra is igaz azonban, hogy a magántőke alapok elsődleges célpontjai a jelentős növekedési potenciállal bíró, magántulajdonban lévő cégek. Magyarországon pedig kevés olyan cég van, ahol a méret, a várható növekedési pálya, valamint az eladói szándék együtt vannak jelen.

A fúziós és felvásárlási piacon a szakmai és pénzügyi befektetők egyaránt megtalálhatóak. Itthon melyik befektetői típus, illetve ügylet a jellemzőbb?

Magyarországon a közelmúltban inkább stratégiai befektetéseket láttunk, mint például a múlt héten bejelentett ügylet, melyben a Tranzit Csoportot segítettük a francia LDC-vel alapított közös vállalat létrehozása során. További példa a Tigáz felvásárlása a MET által, melyben a Tigáz tulajdonosát, az olasz ENI-t képviseltük. A magyar piacon alapvetően kevés magántőke befektetés történik, mert kevés olyan magyar tulajdonú cég van, amely régiós szinten is jelentős méretű, jelentős növekedési potenciállal bír, piacai nem korlátozódnak Magyarországra, magántulajdonban van és a tulajdonosi kör is nyitott a pénzügyi befektetők felé. Deloitte Private üzletágunk aktív együttműködést folytat ezzel a hazai vállalati, tulajdonosi körrel, így kifejezetten jó rálátásunk van erre a szegmensre.


Beindul a banki konszolidáció, Magyarországon több ilyen ügylet is jöhetCsűrös Balázs, a Deloitte Magyarország tanácsadási üzletágának partnere is előadjövő héten, a HVCA-Portfolio Investment Conference 2018 konferencián. Ne maradj le róla!


Mit tapasztalnak, hogyan birkóznak meg a cégek az egyre szigorúbb jogszabályi környezettel? Mennyiben nehezíti ez a globális M&A piac felfutását? Esetleg tudna olyan régiókat felsorolni, ahol a jogszabályoknak való megfelelés látványos terhet jelent az ügyletkötéseknél?

A jogszabályi környezet és annak gyors változása valóban problémát jelenthet egy-egy ügylet megkötésénél. A belső piacok védelmére irányuló törekvések, valamint versenyhatósági megfontolások is gátolhatják a felvásárlások létrejöttét. A protekcionista szabályozások megjelenése miatt az elmúlt évben például 40%-kal csökkent a kínai felvásárlások száma globálisan. Mi magunk is láttunk olyan tranzakciót, amely a szigorodó kínai tőkekiviteli előírások miatt esett kútba. Az Egyesült Államok által bevezetett védővámok és a globális kereskedelemet érintő korlátozások szintén bizonytalanságot eredményezhetnek. Ugyanakkor a protekcionalista gazdaságpolitika a belföldi tranzakciókat segítheti, tehát nem egyértelmű a hatása tranzakciós aktivitás szempontjából. Más okból, de komoly nyomás helyezkedik a pénzintézeti szektorra is, ahol a tőkemegfelelési előírások is hozzájárulhatnak a jelenleg folyó konszolidációs folyamathoz.

Az elmúlt hónapokban a részvénypiacokon érzékelhetően megnőtt a volatilitás, a kötvényhozamok emelkednek, a geopolitikai feszültségek mindennapossá váltak. Milyen hatással van és lesz mindez a globális felvásárlási piacra?

Elsősorban az energetikai szektorban és a nyersanyagok piacán lehet hatása a "hagyományos" geopolitikai feszültségeknek. Ugyanakkor az Egyesült Államok által indított kereskedelmi háború új típusú feszültségeket is generálhat. Ezzel együtt a forrásbőség megítélésünk szerint a következő 6-12 hónapban tovább fogja fűteni a tranzakciós aktivitást.

Címlapkép: MTI/Marjai János
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hajléktalanbuda