Európai szintről érkezik az újabb pénzözön a magyar kkv-knak
Bank

Európai szintről érkezik az újabb pénzözön a magyar kkv-knak

Portfolio
Tavaly decembertől 2021-ig 97 millió eurónyi tőkét helyez ki a közép-kelet-európai régióban működő kkv-k és más, növekedésoreintált cégek számára az Európai Beruházási Alap. A HVCA-Portfolio Investment Conference délutáni szekciójában ugyanakkor felvetődött a kérdés: az újabb Jeremie-körrel és a tőzsdefejlesztési alappal nincs-e már így is túl sok kihelyezésre váró tőke a magyar piacon. A panelrésztvevők szerint a forrásbőség ellenére is van keresnivalója a páneurópai alapnak a hazai M&A piacon.
Michal Kosina, az Európai Beruházási Alap (EIF) befektetési szakértője elmondta, hogy
  • tavaly év végével már 31 milliárd eurónyi befektetést hajtottak végre az alappal.
  • A regionális magántőke alapok alapjai közül a közép-európaiban van benne Magyarország is, amelyben 97 millió eurós keret áll rendelkezésre az EIF-nél.
  • Az alap céljai között szerepel, hogy növelje a közép-európai kkv-kba irányuló tőkebefektetések mértékét. Az előadó kitért arra is, hogy a közép-európai alapok alapja 2021-ig fektet a régióba, az alapot 2017 decemberében indították el.
  • A 97 millió euróból itthon az MFB helyez ki 10 millió eurót, de maga az EIF is végez közvetlen tőkekihelyezést, elsősorban olyan magántőke és kockázatitőke alapok felé, amelyeknek már van tapasztalata a régióban és hatékonyan tudják a tőkét az arra érdemes cégek felé allokálni.
  • A szakértő arra számít, hogy az EIF közép-európai alapja jelentős addicionális tőkevonzó hatással bír majd a régióban, részben azzal, hogy segít a kisebb alapok számára elérni az üzemképes szintet.


Európai szintről érkezik az újabb pénzözön a magyar kkv-knak
Zsembery Levente, a HVCA elnöke és a X-Ventures vezérigazgatója az előadást követő panelbeszélgetésben kockázatitőke-alapok páneurópai alapjáról beszélgetett a résztvevőkkel, kitérve arra, hogy mindez milyen lehetőséget rejt a magyar piac számára.
  • Hubert Cottogni, az Európai Beruházási Alap (EIF) befektetési vezetője elmondta, szükség van a közép-európai befektetéseket felkaroló alapra, mivel ez a régió messze a legelmaradottabb Európában az ügyletek számár és nagyságát tekintve. Olyan befektetéseket szeretnének végrehajtani a régióban, amelyek önfenntartóvá és fenntarthatóvá tudnak válni. Zsembery Levente felvetésére, miszerint nincs-e már így is elég kihelyezésre váró forrás a régióban és Magyarországon, a szakértő kifejtette, hogy a forrásbőség ellenére is vannak olyan hézagok a rendszerben, amelyeket éppen az EIF-alappal lehet betömni.
  • Bernáth Tamás, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatója kitért arra, hogy az MFB célja a tőkekihelyezéssel a magyar befektetési és forráskihelyezési piacon látott lyukak betömése. Mindezt nemcsak az EIF, hanem a saját alapjaikkal is igyekeznek elérni. Szerinte azzal, hogy az EIF dedikált közép-európai alapot indít, további tőkekihelyezési és forrásgyűjtési lehetőségek nyílnak meg a magyar piacon. Igaz, hogy sok állami háttérrel bíró alap van a magyar piacon, de ez még nem jelenti azt, hogy ezek az alapok ne támaszkodnának a magánbefektetők vagy az angyalbefektetők szakmai tudására és segítéségére, szerinte tehát nem feltétlenül jelentenek kiszorító hatást a nem állami alapokkal szemben, ezen persze sokat lehetne vitatkozni - teszi hozzá.


Európai szintről érkezik az újabb pénzözön a magyar kkv-knak
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank