Kiszállnak a stratégiai befektetők a régiós cégekből, de már folyik a verseny a helyekért
Bank

Kiszállnak a stratégiai befektetők a régiós cégekből, de már folyik a verseny a helyekért

Portfolio
Egyre több befektetésből szállnak ki a stratégiai befektetők világszerte, ez pedig lehetőséget teremt más alapkezelőknek a jó beszálláshoz. A HVCA-Portfolio Invstment Conference délutáni szekciójában elhangzott, a stratégiai befektetőket sok esetben a mostani geopolitikai bizonytalanságok, illetve túlzott szabályozói elvárások is aggasztják.
Csűrös Balázs, a Deloitte Magyarország tanácsadási üzletágának partnere előadásában arra tért ki, mi hajtja a világon és Európában látott, egyre nagyobb méreteket öltő profitrealizálást a stratégiai befektetők oldaláról:
  • A globális M&A piac ügyletértékeit nézve tavaly a technológiában és a médiaszektorban hajtották végre a legnagyobb értékű ügyleteket, ezt követi a lakossági üzletek, majd az energiaszektor.
  • Azt látni, hogy a világban egyre több az olyan stratégiai befektető, amelyek csökkentik befektetéseiket, illetve meglévő befektetéseiket leépítik. Az előadó szerint ennek oka, hogy más stratégiai szinergiák után kutatnak, de ott vannak még a geopolitikai bizonytalanságok, az új amerikai adórendszer, a lassuló kínai növekedés vagy éppen a Japánba látott szigorúbb vállalatirányítási előírások.
  • Európában például nagy bizonytalanságot okoz a Brexit, részben ennek köszönhető az itt látott tőkekivonás a stratégiai befektetők oldaláról. Közép-Európában a legnagyobb profitrealizálások az ipari termékeknél, a pénzügyi szolgáltatásoknál és az energia iparágban lehetett megfigyelni.


Kiszállnak a stratégiai befektetők a régiós cégekből, de már folyik a verseny a helyekért
Az előadást követő panelbeszélgetésben a résztvevők folytatták a stratégiai befektetők lépései mögötti indokok felkutatását. Karvalits Ferenc, a Wallis Asset Management Zrt. igazgatója kifejtette, ha a stratégiai befektetők exitre készülnek, sokszor olyan alapkezelőket keresnek meg a piacon, amelyeknek már van múltja a piacon és megbízható partnereknek tűnnek. A stratégiai befektetőknek fontos továbbá az is, hogy olyan befektetőknek adják át a portfóliót, akik hajlandóak együttműködni a vállalat menedzsmentjével. Szalai Tamás, a CEE Equity Partners befektetési igazgatója szerint a telekom szektorban lehetnek további konszolidációs lépések, illetve exitek a magyar piacon. Szügyi Gergely, a Central Fund befektetési igazgatója egyetértett abban, hogy szükség van egy track recordra, értékelhető múltra a piacon ahhoz, hogy a stratégiai befektetőkkel egyezségre lehessen jutni egy-egy cég sorsáról.
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank