Odavannak a blockchainért a bankok és a fintech cégek
Bank

Odavannak a blockchainért a bankok és a fintech cégek

Portfolio
Egészséges verseny van a bankok és a fintech cégek között a digitalizációs versenyben, és míg lakossági vonalon nagyobb teret nyerhetnek a fintech cégek, befektetési banki vagy vállalati oldalról nem biztos, hogy labdába tudnak rúgni a hagyományos nagybankokkal. a HVCA & Portfolio Investment Conference délelőtti panelbeszélgetésében szó volt arról is, hogy a blockchain forradalmasíthatja az eddig ismert világot és folyamatokat, de a kriptodevizákkal továbbra sem árt vigyázni.
Lengyel Zoltán, az Allen & Overy partnere a fintech szektorban rejlő lehetőségekről és veszélyekről kérdezte a konferencia második szekciójának paneljében részt vevő befektetési szakértőket és vállalkozókat.

Odavannak a blockchainért a bankok és a fintech cégek
  • Vic Arulchandran, a Nivaura ügyvezetője szerint a fintech cégek leginkább a lakossági szegmensben tudnak versenyre kelni a bankokkal, de a befektetési banki oldalon például nem valószínű, hogy az ügyfelek elpártolnának a hagyományos bankoktól. A blockchainnel kapcsolatban elmondta, a technológia hosszú távon forradalmasíthatja a banki és egyéb pénzügyi folyamatokat, tavaly a cég kriptodevizában denominált kötvénykibocsátást is végrehajtott.
  • Bial Norbert, az Euroventures Zrt befektetési menedzsere úgy véli, a piacon jelenlévő fintech cégek és bankok között van egy természetes verseny, ugyanakkor együttműködés is jellemzi a piacokat. A bankok a digitális átállás jegyében mára számos fintech központot, inkubátorházat hoznak létre, hogy házon belül fejlesszék az új termékeket, illetve házon belül tudják az ígéretes fintech megoldásokat és cégeket is. Elmondása szerint a fintech cégeknek nemcsak arra kell rengeteg pénz, hogy az ügyfeleket elérjék, hanem arra is, hogy saját technológiájukat és modelljüket fejlesszék. A kriptodevizákkal és ICO-kkal kapcsoaltban kiemeélte, szerinte továbbra sem megfelelően szabályozott a piac, így inkább egyfajta Vadnyugatnak tekinthető a történet, legalábbis egyelőre.
  • Bodnár Zsigmond, a TechTeamer & FaceKom alapítója úgy véli, nem mindegy, milyen startupról van szó, amikor forrásgyűjtésre kerül a sor. Esetükben például túl sok pénzbefektetést nem igényelt az ötlet, nem is igazán tudtak volna mit kezdeni egy nagyobb összeggel. Szerinte B2B tárgyalsok esetén nem a pénz, sokkal inkább a kapcsoaltépítés a fontos, így volt ez azokkal a bankokkal is,a melyeknek eladták termékeiket. Vannak persze olyan cégek is, amelyek B2C értékesítést végeznek, tehát el kell érniük a végfelhasználókat, ez esetben a megfelelő tőkének alapvető fontossága van a sikerben. Szerinte a bitcoin mögött lévő blockchain technológia előtt óriási lehetőség áll, de a kriptodevizákkal nem árt vigyázni. Szerinte a blockchaint rengeteg jó dologra lehetne használni, akár a mindennapos vásárlások során is.
  • Molnár András, a PortfoLion Zrt. vezérigazgatója beszélt arról, hogy az OTP Bankcsoport már korán elkezdte a fintech cégekkel való együttműködést, és szerinte nem érdemes azon gondolkodni, hogy a fintech cégek vagy a bankok nyerik-e meg a versenyt, mert ez a két szektor egymásra épül és szükségük is van egymásra a piacon. Mindemellett beszélt arról is, hogy a fintech startupok többségének jelentős tőkebefektetésre van szüksége, hogy növekedni tudjon, a befektetések első fázisaiban gyakorlatilag "égetik a pénzt", de erre szükség van.
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank