Bank

Megszólalt a neves bankelemző: eljött a kisbankok aranykora

Portfolio
A nagybankok folyamatosan vesztik hitelezési piacból való részesedésüket a kisebb bankok miatt és a jelenlegi ütem még csak a kezdet, hiszen a Trump-kormány szabályozáscsökkentésének köszönhetően a kisbankok hatalmas növekedésnek néznek elébe - írja Dick Bove amerikai bankelemző, aki a CNBC hasábjain megpróbál arra is magyarázatot adni, hogy miért.
2017 márciusa és 2018 márciusa közt a négy nagy amerikai univerzális bank 3,1%-kal növelte a hitelportfólióját, miközben a 39 közepes mérető regionális bank hitelállománya 15,7%-ot növekedett, a kisebb közösségi bankok hitelállománya pedig 14,7%-ot.

A befektetőknek is reagáltak: június 8-áig 1,6%-ot esett a nagybankok részvénye egy év alatt, míg a közepes bankoké 7,8%-ot, a kisebb bankoké pedig 12,1%-ot emelkedett.

Bove szerint a kisebb bankok azért vonzóbbak, mert sokkal emberibbek, ügyfélközpontúbbak, mint a "high-tech" nagybankok. A legnagyobb pénzintézetek a válság óta 3900 fiókot zártak be - az összes amerikai fiók 5%-ét, főleg azért, mert túl magasnak ítélték működési költségeiket, valamint fiatalabb, ezredfordulós ügyfelekre akartak koncentrálni, akik nem jártak be a fiókokba. A kisbankoknak viszont nem volt pénze a technológiai fejlesztésekre, többnyire továbbra is a fiókokban bankoltak.

Bove szerint csak átmenetileg tűnt úgy, hogy a nagybankok hozták meg a helyes döntést, de a Trump-kormány megváltoztatta a játékszabályokat az adócsökkentéssel, banki szabályok enyhítésével, mellyel főleg a kisebb bankok jártak jól.

Ennek hatására a kkv-hitelezés (ami elsősorban a kisbankok kenyere, ahol a személyes kiszolgálás jár élen) növekedésre 0,5%-ról 3,6%-ra nőtt éves alapon, miközben a lakossági hitelezés növekedése stagnál: hitelkártyák esetén 8%, autóhiteleknél pedig 2,5% (ezek a termékek jellemzően inkább a nagybankoknál fogynak). Most a nagybankok is megpróbálnak a kkv-piacon terjeszkedni, még új fiókokat is nyitnak, miután éveken át ezek bezárásán dolgoztak.

Bove úgy véli, a kkv-szektorban most hatalmas növekedési potenciál van és ezt a kisbankok fogják tudni felszívni, melyeknek könnyített szabályokkal felfegyverkezve szállhatnak be a harctérre.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fiokiugyfelek