Kifakadt az elemző a bankvezérekre: ha ennyit tudtok, távozzatok!
Bank

Kifakadt az elemző a bankvezérekre: ha ennyit tudtok, távozzatok!

Portfolio
Be kellene fejezniük a részvényesek jutalmazását, és inkább a hitelezés felpörgetésére kellene összpontosítaniuk - üzente az amerikai bankoknak Dick Bove neves bankelemző a CNBC honlapján megjelent kommentárjában.
Az elmúlt 9 negyedév alatt összesen 224 milliárd dollárt adtak részvényeseiknek az amerikai bankok osztalék vagy részvényvisszavásárlás formájában, ebből 145 milliárd dollárt a négy legnagyobb bank hajtott végre. A legutóbbi osztalékemelésekről és részvény-visszavásárlási bejelentésekről, amelyeket a Fed stressztesztjének lezárulta után tettek meg, itt írtunk.

Bove szerint ha ezt nem tették volna meg, és ennyi tőkéből a hitelezést támogatták volna, akkor 2800 milliárd dollárral nagyobb eszközállománnyal rendelkeznének most a bankok, ezen belül 1500 milliárd dollárnyi hitel mehetett volna az infrastruktúra fejlesztésére, a lakásépítésre, a gazdaság felpörgetésére.

A neves bankelemző szerint a magas osztalékokkal és részvényvisszavásárlásokkal a bankok csak azt ismerték el, hogy részvényeseik jobban tudják forgatni a pénzt, mint ők maguk.

A bankok egyrészt azzal érvelnek, hogy a részvényesek jutalmazásával felfelé tornázzák részvényárfolyamukat. 2017-ben soha nem látott összeget fizettek ki a bankok nekik (közel 100 milliárd dollárt), aminek Bove szerint 2018-ban az érvelés alapján árfolyamemelkedéssel kellett volna járnia. Ehhez képest a 4 legnagyobb bank árfolyama 6,5%-kal, a 10 legnagyobbé 3,5%-kal csökkent idén.

A bankok másik érve, hogy többlettőkével rendelkeznek, így van lehetőségük magas osztalékfizetésre és részvényvisszavásárlásra. Bove szerint mindössze azt írják le ezzel a fogalommal, hogy magasabb a biztonságos működéshez szükségesnél, gazdasági szempontból azonban a többlettőke fogalma értelmezhetetlen. Ha működésbe vonnák ezt a tőkét is, azzal értékes növekedést lehetővé tevő profitot generálhatnának. Ha azonban kifizetik a részvényeseknek, azzal növekedési lehetőségeket veszítenek.

Végül a bankok valóban elismerik sokszor, hogy a részvényesek jobban tudnak bánni ugyanazzal a pénzzel, mint ők maguk. Bove szerint nem világos, ezt hogy számolták ki. Szerinte ha ennyire nem bíznak saját munkájukban a bankvezetők, akkor itt az ideje, hogy távozzanak, és átadják a helyet részvényeik aktivista befektetőinek.
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mogo_sajat