Totális devizahiteles elszámolás jön Horvátországban
Bank

Totális devizahiteles elszámolás jön Horvátországban

MTI
Portfolio
Semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról - írta a Vecernji List című horvát napilap csütörtökön. Bár a devizaárfolyam-veszteség és a kamatemelések miatti túlfizetés is visszajár a hitelfelvevőknek, számukra a dolog szépséghibája az, hogy jelen állás szerint egyesével kell pert indítaniuk.
A bíróság 70 oldalon indokolta döntését, amelyet internetes oldalán hozott nyilvánosságra. A testület elutasította a bankok fellebbezését, és helybenhagyta a frankhitelesek érdekvédelmi szervezete kollektív vádemelését a nyolc legnagyobb Horvátországban működő bank ellen. Azzal vádolták őket, hogy tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, amelynek következtében a hitelfelvevők törlesztőrészlete a duplájára nőtt a kiindulásinak.

2013-ban Zágrábban a kereskedelmi bíróság jogszerűtlennek ítélte mind a svájci frank alapú hitelek konstrukcióját, mind a bankok egyoldalú kamatemelését hét banknál, a nyolc érintett közül, amelyek ellen az eljárás folyt. Később a legfelsőbb kereskedelmi bíróság ezt a döntést felülbírálta és csak a változó kamat egyoldalú megemelését ítélte jogszerűtlennek és tisztességtelennek. A döntés felülvizsgálatát kérték a bankok és a hitelesek is.

Az alkotmánybíróság 2016-ban új tárgyalást rendelt el, mert a legfelsőbb kereskedelmi bíróság megsértette a tisztességes eljáráshoz való alkotmányos jogot, amikor nem indokolta meg a devizaalapú hitelekre vonatkozó döntését.

A testület most megerősítette a 2013-ban hozott elsőfokú ítéletet. A döntés szerint a perelt bankok megsértették a kollektív érdekeket és a hitelfelvevők jogait azzal, hogy nem tájékoztatták ügyfeleiket a devizahitelek magas kockázatáról, valamint semmis és tisztességtelen szerződést kötöttek ügyfeleikkel. Aláhúzták, hogy az említett pénzintézetek az akkor hatályos fogyasztóvédelmi törvénnyel ellentétesen jártak el.

Goran Aleksic és Ivan Lovrinovic parlamenti képviselő, a frankhitelesek egyesületének aktivistái, valamint Nicole Kwiatkowski ügyvéd szerdai sajtótájékoztatóján (a hivatalos közzététel előtt) elmondta:

120 ezer adós kaphatja vissza ezzel a döntéssel a hitelei után túlfizetett kamatok és a devizaárfolyam közötti különbséget. A bankoknak több mint 10 milliárd kunát (437 milliárd forint) kell megtéríteniük ügyfeleiknek, de minden hitelesnek egyéni pert kell indítania a pénzintézetek ellen.

Ebben továbbra is segítségükre lesz az egyesület - szögezték le.

Bár a horvátok kevesebb devizahitelt vettek fel a magyaroknál, az említett 437 milliárd forintos összeg megközelíti azt, amit a magyar bankoknak 2015-ben kellett visszafizetniük devizahiteles ügyfeleiknek. Ennek oka az, hogy a magyar devizahitelesekkel ellentétben a horvátok az árfolyamveszteségüket is visszakapják, míg Magyarországon "csak" a kamatemelések és az árfolyamrés miatt kaptak kompenzációt a devizahitelesek. Nálunk ez átlagosan közel 20%-os tőketartozás- és 25%-os törlesztőrészlet-csökkentést hozott aktuálisan három évvel ezelőtt, Horvátországban ez az ügyfélnyereség még nagyobb lehet. Bonyolítja ugyanakkor a számításokat, hogy egy 2015 januári parlamenti döntés alapján volt egy euróra váltás is a szomszédunkban az elmúlt években. Nagy kérdés még a hír alapján, hogy dél-nyugati szomszédunkban is születik-e olyan jogszabály, amely szükségtelenné és értelmetlenné teszi az egyéni pereskedést (ahogy Magyarországon is történt), hogy jóval egyszerűbb, kollektív megoldás szülessen.

A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben emelt kollektív vádat a Zagrebacka Banka, a Privredna Banka, Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko Banka, az OTP Horvátország, a Splitska Banka (jelenleg az OTP tulajdona) és Sberbank ellen. Az említett hitelintézetek egyelőre nem reagáltak az ítéletre.

Várható veszteségeik jó részét már valószínűleg lecéltartalékolták az említett pénzintézetek a horvát devizahiteles ügyhöz kapcsolódóan. Amelyikük számára azonban meglepetés a mostani ítélet, elképzelhető, hogy jelentős többletveszteségeket kell még elszenvednie. Ennek nagysága a következő jogalkotói, bírói lépésektől, az egyedi esetektől is függ majd.

penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock