Felejtsd el Törökországot, sokkal nagyobb para készül máshol az EU-ban
Bank

Felejtsd el Törökországot, sokkal nagyobb para készül máshol az EU-ban

Portfolio
Pénteken kiderült, hogy az Európai Központi Bank (EKB) aggódik amiatt, hogy a török devizaválság átterjed az eurozónára és annak bankjaira, Tom Kinmonth, az ABN Amro kötvénystratégája viszont úgy véli, Olaszországban sokkal nagyobb gondok vannak, melyek különösen kritikussá válhatnak a következő hónapokban - írja a CNBC.

A következő hónapokban Olaszországban felmerülő problémák diktálják majd az európai bankolással kapcsolatos narratívát a következő három-öt évben,

nyilatkozta a szakember.

Az olasz gazdaság az eurozóna harmadik legnagyobbja, a koalíciós kormány jelenleg a következő évi költségvetés összeállításán dolgozik, melyet az európai hatóságok is ellenőriznek majd.

A befektetők különösen amiatt aggódnak, hogy kilátásban van egy nyugdíjemelés és az állami juttatások emelése is, miközben Olaszország államadóssága már így is hatalmas - az eurozóna második legnagyobbja, az olasz GDP 130%-a.

Ha a piac negatívan reagál az olasz költségvetésre - melyet október környékén mutatnak be - az olaszok drágábban juthatnak majd forrásokhoz, melynek hatása lehet a környező EU-s országokra is. Problémák merülhetnek fel olyan országok esetén is, melyek olasz állampapírokat tartanak.

Kinmonth szerint ráadásul nem a költségvetés az egyetlen probléma, ami gondot okozhat az európai bankoknak. A következő hetekben megszólalnak a hitelminősítők is az olaszok kilátásaival kapcsolatosan és vélhetően nem sok pozitívumra lehet számítani az ország magas nem teljesítő hitelállománya és a római politika bizonytalanságai miatt.

"A török probléma is a radaron van, de a bankok szintjén kevésbé fontos és minden szem Olaszországra fog szegeződni," mondta Kinmonth.

A török para európai bankokra gyakorolt hatásáról egyébként itt írtunk:
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
online hitel kölcsön