Nyereséges a Takarék Jelzálogbank, és ez még nem minden
Bank

Nyereséges a Takarék Jelzálogbank, és ez még nem minden

Portfolio
Nem egyszerűen nyereséges volt a Takarék Jelzálogbank, nyolc éve nem látott, 4,1 milliárd forintos konszolidált profitot ért el az első félévben. A nyereség jelentős növekedése elsősorban a pénzügyi műveleteknek, ezen belül a jegybank monetáris politikai célú forint kamatcsere ügyleteinek (MIRS) köszönhető, de az üzleti folyamatoknak, a nettó kamatbevételek csaknem évi 6%-os növekedésének és a működési költségek majdnem évi 13%-os csökkenésének is nagy szerepe volt benne.
A Takarék Jelzálogbanktól szokatlan, 4,144 milliárd forintos pozitív konszolidált adózás utáni eredményt mutat a társaság első féléves, a tegnapi piaczárás után közzétett gyorsjelentése. A korábbi számok egy számvitel átállás (az IAS 39-ről IFRS 9-re történő váltás) miatt is némileg módosultak, ezt is figyelembe véve a mostani nyereség összehasonlítható módon 26-szorosa az egy évvel korábbi 158 millió forintnak.

Nyereséges a Takarék Jelzálogbank, és ez még nem minden
Ha közelebbről megnézzük, minek köszönhető ez a (számunkra legalábbis) váratlanul nagy eredményjavulás, akkor a legfontosabb választ a pénzügyi műveletek eredményében találjuk. Ezen belül 3,55 milliárd forintos eredményt számolt el a bank az eredménnyel szemben valósan értékelt instrumentumok valós érték változásán 2018 első félévében, szemben az egy évvel korábbi 801 millió forinttal. A növekedés a kedvező átértékelődési hatásoknak, egészen pontosan a jegybank MIRS ügyletein elszámolt pozitív valós érték különbözetnek köszönhető.

Nem ez volt az egyetlen pozitív bevételi fejlemény, hiszen a nettó kamatbevételek is 367 millió forinttal, vagyis csaknem 6%-kal növekedtek egy év alatt, miközben a kamatmarzs alig (2,28%-ról 2,29%-ra) változott. A kamatbevételek és a kamatkiadások is csökkentek, de utóbbiak jóval nagyobb mértékben, különösen a betétek után fizetett kamatok. Eközben a nettó díj- és jutalékbevételek is visszaestek a társaságnál, elsősorban az állampapír-forgalmazási bevételek visszaesése miatt, illetve annak hatása is érvényesült, hogy a csoport a befektetési szolgáltatását eladta a Takarékbanknak, így idén már csak ügynöki feladatokat lát el.

Nyereséges a Takarék Jelzálogbank, és ez még nem minden
A Takarék Jelzálogbank féléves eredményéhez a működési költségek kétszámjegyű, csaknem 13%-os csökkenése is hozzájárult, ami a bevételek növekedésével együtt a költség/bevétel arány normalizálódásához vezetett: a 2017 első felében elért 96%-ról 59%-ra javult. A személyi jellegű költségek az előző év hasonló időszakához képest 19,5%-kal csökkentek a létszámcsökkenésnek köszönhetően. A banki különadó összege az első félévben 419 millió forinttal terhelte az eredményt, míg a betétvédelmi, valamint a kötelező és önkéntes alapoknak fizetett díjak, továbbá az SZHISZ-nek fizetett tagdíj 645 millió forintot tettek ki. A kifizetett tranzakciós illeték 1,267 milliárd forint volt.

Nyereséges a Takarék Jelzálogbank, és ez még nem minden
Az egy évvel korábbi gyakorlatilag zéró szintről csaknem 1 milliárd forintra emelkedtek viszont a kockázati költségek. Jelentős céltartalék-felszabadítást is elszámolt ugyanakkor a bank nem teljesítő hitelek értékesítéséhez kapcsolódóan. A követeléseladásoknak is köszönhetően tovább csökkent a nem teljesítő hitelek aránya a banknál. Június végén mindössze 5,8% volt az NPL-ráta, ami már szinte békebeli szintnek tekinthető.

Nyereséges a Takarék Jelzálogbank, és ez még nem minden
Biztató lehet a befektetők számára a jövőre nézve, hogy aktív volt a hitelezésben a bank az első félévben, így teljes bruttó saját hitelállománya egy év alatt 10,2%-kal, más pénzügyi intézmények számára (az MNB JMM-előírásánek való megfelelés érdekében is) refinanszírozott jelzáloghiteleinek az állománya pedig 54%-kal növekedett. A saját hitelek állománynövekedése elsősorban a vállalati hitelek évi 22% fölötti bővülésének köszönhető, miközben a lakossági hitelek állománya kevesebb mint 3%-kal bővült.

Nyereséges a Takarék Jelzálogbank, és ez még nem minden
Az új kihelyezések szempontjából viszont a lakossági üzletág is szépen teljesített: az év első hat hónapja során kihelyezett lakáscélú jelzáloghitelek volumene 2017 azonos időszakához viszonyítva 182,8%-os növekedést mutatott. Ebben a kedvező piaci környezet mellett a CSOK-nak is szerepe volt, amelynek első három évében a bank 5181 igénylést fogadott be, és közel 4000 esetben folyósított 13,9 milliárd forint összegben. A lakossági jelzáloghitelezési tevékenységet anyabankjától, a Takarék Jelzálogbanktól teljesen átvevő Takarék Kereskedelmi Bank a magyar számviteli sztenderdek alapján 1,8 milliárd forintos adózás után eredménnyel zárta az első félévet, a lakáscélú hitelezésben az állományi piaci része 3,8 százalékról 4,2 százalékra emelkedett egy év alatt.

Nyereséges a Takarék Jelzálogbank, és ez még nem minden

A Takarék Jelzálogbank 2018 áprilisától nem vesz részt közvetlen lakossági jelzáloghitelezésben, e funkcióját teljes mértékben átadta a Takarék Kereskedelmi Banknak. A hazai jelzálogbankok legaktívabb kibocsátója tavasztól kizárólag jelzáloglevelek kibocsátására és a jelzáloghitel-állományok refinanszírozására összpontosít. (...) A Takarék Jelzálogbank arra törekszik, hogy versenyképes árazás mellett képes legyen nagy piaci volumenek kezelésére. Ebben az idei évet jellemző kedvező szabályozási és piaci tendenciák is segítik. A lakáshitelezési piac tartós élénkülésétől, az MNB jelzáloglevél-piaci vásárlásaitól, valamint a JMM minimális szintjének 15-ről 20 százalékra való emelésétől jelentős refinanszírozási aktivitást és a refinanszírozott állomány további növekedését várjuk.

- emelte ki a bank közleményében Vida József, a Takarék Jelzálogbank elnöke.

Nyereséges a Takarék Jelzálogbank, és ez még nem minden
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
GettyImages-172692013