Bank

Ujjlenyomatokat és retinaadatokat is képes lenyúlni a legújabb bankvírus

Portfolio
Egy rendkívül kifinomult banki vírus kezdte el támadni a brazil vállalatokat, ami akár a felhasználó biomatikus adatait (pl. ujjlenyomat, retina, arckép) is ellophatja - derítették ki az IBM X-Force biztonsági szakemberei.
A CamuBot névre keresztelt vírus csak vállalati ügyfeleket támad, egy banki biztonsági modulnak álcázza magát, alig egy hónapja tűnt fel Brazíliában.

A vírus nem egy tipikus, "láthatatlan" trójai, hanem ismert bankok oldalait és logóit másolja le, a felhasználó maga telepíti fel. A támadásokat komoly felderítés előzi meg: a vírust üzemeltető csalók kiderítik, hogy milyen banknál vezet számlát egy adott vállalat, majd felhívják a banki ügyek intézéséért felelős alkalmazottat, miközben magukat a pénzintézet tanácsadójának adják ki.

A csalók arra kérik az ügyfelet, hogy ellenőrizze egy url segítségével, hogy a legfrissebb bankbiztonsági szoftver van-e telepítve a gépére. Természetesen az url azt adja ki minden esetben, hogy frissíteni kell, a gyanútlan ügyfél ezután letölti a "bankbiztonsági alkalmazást" és telepíti a gépére. A vírus a vírusirtókat és a tűzfalakat is meg tudja téveszteni és magát megbízható alkalmazásként tünteti fel.

A telepítés után egyszerűen arra kérik az áldozatot, hogy jelentkezzen be a bankfiókjába, az adatokat ezután lenyúlják és a "telefonos asszisztens" bontja a vonalat.

A vírus a biometrikus azonosítást is át tudja verni, ha van ilyen hitelesítésre szolgáló eszköze az ügyfélnek, a CamuBot üzemeltetői egy saját driver telepítésével egyszerűen lenyúlják az ügyfél biometrikus adatai által generált kódot és felhasználják a belépésre.

Egyelőre nincs szó arról, hogy a vírus Brazílián kívül bárkit támadna, azonban hasonló sémák működnek Európában is, ilyen például a TrickBot, a Dridex és a QakBot is.

(Security Intelligence)
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter