Magyar bankvezetők: nagy tévedés, hogy magas a bankok nyeresége
Bank

Magyar bankvezetők: nagy tévedés, hogy magas a bankok nyeresége

Portfolio
A bankok előtt álló kihívásokról, a fix és a változó kamatokról, a magas készpénzállományról és a bankrendszer konszolidációjáról beszélgettek egymással magyar bankok vezetői az MKT Közgazdász-vándorgyűlésének mai napján. A beszélgetést Nagy Márton MNB-alelnök vezette. Épp ma jelentek meg a bankszektor friss profitadatai.
Jöjjön el, és hallgassa meg Ön is élőben a bankvezéreket a Portfolio Budapest Economic Forumán!

Melyek a legnagyobb kihívások a bankok előtt?

Bencsik László (OTP) szerint a legfontosabb kihívás a jövedelmezőség, amely a látszat ellenére kifejezetten alacsony. A tavalyi 623 milliárd forintos eredményből 100 milliárd csoporton belüli osztalék, 188 milliárd nettó céltartalék-visszaírás volt. Az egyszeri tételektől tisztított tőkearányos megtérülés 6% volt, ami bőven a tőkeköltség alatt van. 3 százalékpontot (125 milliárd) tesznek ki a speciálisan bankokra vonatkozó terhek, a kamatmarzs 8 év alatt 30%-ot csökkent, a tőkekövetelmények folyamatosan szigorodnak. Balog Ádám (MKB) is, Bencsikhez csatlakozva, a jövedelmezőséget jelölte meg a legfontosabb kihívásnak. Hegedüs Éva (Gránit) az első kihívásként a bankokat terhelő díjakat, adókat, másodikként a technológiai kihívást említette, harmadikként pedig azt a kihívást, hogy miként lehetne a társadalmat arra ösztönözni, hogy éljen a kor innovációi adta lehetőségekkel. Zolnai György (Raiffeisen) a gazdasági ciklushoz való alkalmazkodást jelölte meg: szerinte nagy a valószínűsége, hogy 2 éven belül ismét recesszióba kerül a világgazdaság, ugyanis az amerikai gazdaság kilátásai középtávon negatívak. Ütésálló, krízisálló hitelportfóliót kell építeni. Kihívásként említette még a fogyasztói igényekhez való alkalmazkodást és a munkaerőhiányt is. Jelasity Radován (Erste) az örökölt informatikai rendszerekhez való igazodást, a digitális és humánpolitikai kihívásokat említette. A mai fiatalok pl. a másfél órás meetingektől irtóznak, pedig Erste-vezérként az ő munkaidejének 80%-át ilyenek teszik ki. Nagy Márton (MNB) humorosan megjegyezte: aki jövedelmezőséget akar, ne tartson másfél órás meetingeket.

Mi jön a lakáshitelezésben (változó / fix kamatozás és egyebek)?

Jelasity Radován (Erste) szerint értik a fix kamatozás lényegét az ügyfelek, de ember legyen a talpán, aki megérteti velük, hogy a biztonság kedvéért a drágább hitelt válasszák. Nem számolnak a következő 5 évben növekvő marzsokkal. Zolnai György (Raiffeisen) felhívta a figyelmet: nem minden tudatos vásárló ítéli meg úgy a kamatpályát, ahogy a bankok vagy a jegybank. Terveznek egy konverziós programot a meglévő ügyfelek számára, ha némi támogatást adnak nekik hozzá, akkor ez sikeres lehet. Hegedüs Éva (Gránit) szerint a bankoknak és a szabályozóknak van felelősségük abban, hogy milyen kamatozás felé terelik az ügyfeleket, hiszen ezzel őket és a szektort is védik a negatív következményektől. A magas jövedelmű ügyfeleknek ajánlják a változó kamatozású hiteleket, ez tömegszerűen nem kínálható. Balog Ádám (MKB) szerint az ügyfelek rengeteget tanultak a válságból, és igenis tudják, miről szól a kamatperiódus kérdése. Az általuk megkérdezett ügyfelek kétharmada legalább 3 éves kamatperiódust választana. Van még tér a lakáshitelezés növelésére. Bencsik László (OTP) szerint a fix kamatozás elterjedése az új hitelezésben azt mutatja, hogy az ügyfelek értik, miről szól a kérdés, ebben az MNB is sokat segített. Általában a gazdasági ciklusoktól függ, mikor mekkora a hitelből finanszírozott lakások aránya, a mostani 45% megfelel a ciklus jelenlegi szakaszának.

Kkv-hitelezés: hol vannak a hosszú, fix kamatozású hitelek?

Bencsik László (OTP) közölte: természetesen ma is vannak hosszú lejáratú, fix kamatozású hitelek, kínálnak ilyeneket. Az új hitelezésben való alacsony arányuk egyik oka, hogy az MNB kommunikációja inkább a lakosságot terelte a fix kamatozás irányába, másrészt a vállalatoknál magasabb a devizahitelek aránya, ezek rövid távon olcsóbbak. Tavaly az OTP-nél 22%-kal nőtt a magyar vállalatoknak nyújtott teljesítő hitelek aránya, az első félévben 11%-os volt a (6 havi) növekedés. Balog Ádám (MKB) a kkv-hitelezés magas növekedési ütemének fennmaradására számít, a garanciaintézmények aktivitásának növekedése is segíti ezt. Az NHP kivezetése után csökkent a hosszabb lejáratú, fix kamatozású hitelek iránti igény. Hegedüs Éva (Gránit) is magas növekedésről számolt be, szerinte is hosszú lejáratú fix hitelekre van szükség az innovációs és hosszú távú növekedési lehetőségek kihasználása érdekében. Zolnai György (Raiffeisen) felhívta a figyelmet, hogy a gazdaságban elsősorban tőkepótló finanszírozásra van igény, ez nem feltétlenül a bankok feladata. Jelasity Radován (Erste) szerint a hosszú távú források gyűjtése továbbra is kihívást jelent a bankok számára, az Ersténél az 1-5 éves lejáratú kkv-hitelek 60%-a, a hosszabbak mintegy háromnegyede fix kamatozású.

Úszunk a készpénzben, a jegybankmérleg túlnyomórésze is készpénz. Mekkora probléma ez? Be fogja-e csatornázni a bankrendszer ezt a likviditási tartalékot?

Jelasity Radován (Erste) szerint a magas készpénzhasználat a szürkegazdaság melegágya, a bankrendszer mindenképpen támogatná a csökkentését. Zolnai György (Raiffeisen) szerint le kellett volna jönnie a készpénzhasználatnak az utóbbi időben, hogy ez mégsem történt meg, annak egyik fő oka a 150 ezer forintig díjmentes havi készpénzfelvétel. A kis összegű átutalások tranzakciós illetékének január 1-jén várható eltörlése jó lépés. Hegedüs Éva (Gránit) szerint szabályozási kérdés, hogy minden bankban legyen kártyaelfogadás, a díjmentes készpénzfelvétel a vidékiek nagy része számára fontos ma még. Balog Ádám (MKB) szerint a mai készpénzállomány fenntartása túl költséges, egyértelműen jó irány a csökkentése. Banki szinten is érdemes támogatni ezt. Bencsik László (OTP) felhívta a figyelmet, hogy a digitális fizetési lehetőség fejlődése ellenére duplájára nőtt 10 év alatt a GDP-arányos készpénzállomány. Egyrészt az alacsony kamatszint, másrészt az ösztönzők megléte vagy hiánya (pl. tranzakciós illeték). Nagy Márton (MNB) szerint a készpénzállomány fele elég lenne a külföldiek állampapír-állományának kiváltására vagy éppen a betétállomány kétszámjegyű növelésére. Nagy kérdés lesz, ki teszi rá a kezét erre.

Miért van még mindig ilyen sok bank és bankfiók Magyarországon? Felgyorsul-e a konszolidáció?

Megvenni azt a bankot lehet, amelyik eladó - mondta Bencsik László (OTP). Bankfiókokból pedig egyáltalán nincs sok Magyarországon, ha jóval kevesebb lenne, akkor romlana, és nem javulna a szolgáltatások színvonala. A bankok az ügyfelek elégedettségéből élnek. Balog Ádám (MKB) szerint annyira változhat a bankszektor jövőképe pl. a digitalizáció miatt a következő években, hogy gyorsan változhat az is, mi számít jó stratégiai döntésnek. Hegedüs Éva (Gránit) szerint nem kirívó a magyar bankok száma. Zolnai György (Raiffeisen) szerint nem a 45 körüli bankszám sok, hanem a 8-9 országos kereskedelmi bank. A konszolidáció hiányának több tanulsága van: az eladó gyakran nem akar rossz bankot eladni (beismerve, hogy rosszul csinálták), és az összeolvadások gyakran nem sikerülnek. Jobban működnek a portfólióvételek. Jelasity Radován (Erste) szerint mindenki szeret vásárolni, senki sem szeret eladni. A következő válságig nem számít nagyobb tranzakcióra.

Jöjjön el, és hallgassa meg Ön is élőben a bankvezéreket a Portfolio Budapest Economic Forumán!
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
online hitel kölcsön