Lakáshitelek: ma fontos változások lépnek életbe
Bank

Lakáshitelek: ma fontos változások lépnek életbe

Portfolio
A ma befogadott jelzáloghitel-igénylések esetében már az október 1-jétől érvényes adósságfék-szabályokat kell alkalmazniuk a hitelintézeteknek, vagyis mától él a szelektív szigorítás. Jó hír viszont a lakáshitel-felvevőknek, hogy a közjegyzői díjak emelését januárra halasztották.
Eddig a legális nettó jövedelmük 50%-ának (legalább 400 ezer forintos jövedelemnél 60%-ának) megfelelő havi törlesztőrészletig mehettek el a hitelfelvevők, vagyis úgy kellett hitelt felvenni, hogy a vállalt törlesztőrészlet ne legyen magasabb a nettó jövedelem felénél. Mától ez az alábbi táblázat szerint változott: kamatperiódustól függően 25%, illetve 35% (magasabb jövedelműeknél 30%, illetve 40%) lesz az új arány (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató = JTM) a rövidebb kamatperiódusú hiteleknél. Vagyis szelektív szigorításról van szó, amely a hosszú távon fix kamatozású hiteleket nem érinti.

Lakáshitelek: ma fontos változások lépnek életbe
A lépéssel egyértelműen a hosszabb kamatperiódus felé szeretné terelni az MNB a hitelfelvevőket, ami az új lakáshitelek esetében már jórészt megvalósult: a lakáshitelek 87%-át júliusban már egy évnél hosszabb kamatperiódussal vették fel a háztartások. Ugyanakkor ezen belül a még mindig viszonylag kockázatos 3-5 éves kamatperiódusú hitelek aránya is magas (46%) volt, ezek helyett az 5 évnél hosszabb kamatperiódust preferálja a szabályozás, amelyek döntő részben 10 éves kamatperiódusú, illetve a futamidő végéig fix kamatozású hitelek.

Lakáshitelek: ma fontos változások lépnek életbe
Várakozásaink szerint az alábbi hatásai lesznek az új szabályozásnak:
  • legfontosabb hatásként a magasabb jövedelemarányos törlesztőrészletet vállaló hitelfelvevőket a változó és a 3-5 éves kamatozás helyett a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek felvételére ösztönzi, így magasabb kamat és törlesztőrészlet mellett biztonságosabbá teszi a lakáshitelezést,
  • a hitelfelvevők egy része a tervezettnél hosszabb futamidővel, kisebb hitelösszeggel vagy a hitelfelvétel elhalasztásával is reagálhat az új szabályokra, ez azonban legfeljebb a növekedés ütemét vetheti kissé vissza a lakáshitelek piacán,
  • nem fogja jelentősen befolyásolni a piacot, de racionális megoldásként adja magát a lakáshitel lakás-takarékpénztári termékkel való kombinációja is, amellyel legálisan megkerülhető az új adósságfék-szabályozás.
kínavírua200127
FrankfurtTőzsde
GettyImages-486229691
építőipari költségek
tesla logo
száló por budapest lakások szmog
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
takarekbank